Vajinal doğum olarak da adlandırılan normal doğum, bir annenin kendisi ve çocuğuna vereceği harika bir hediyedir. Tabii ki, bazı durumlarda sezaryen doğum gerekebiliyor ancak hamile bir anne doğum yöntemini seçme konforuna sahipse, çoğu zaman doğal doğumun seçilmesi lehine olacaktır. Sezaryen olarak da adlandırılan bir doğumda, bebek annenin karnından ve rahminden cerrahi bir kesi yoluyla alınır. Sezaryen doğumun normal doğumdan daha güvenli olduğu birçok durum vardır, ancak genellikle gebelikte komplikasyonlar olduğunda sezaryen yapılması uygun görülür. Normal doğum ile sezaryenin artılarını ve eksilerini tartarken, hem siz hem de bebeğiniz için vajinal doğumun sağlık açısından birçok faydasını göz önünde bulundurmanız gerektiğine inanıyoruz.

Normal Doğum Yerine Sezaryen Tercih Etmeniz Gereken Durumlar Nelerdir?

 

Sezaryen doğumun normal doğumdan daha güvenli olup olmadığına cevap vermek için sadece istatistiklere bakabilirsiniz. Sezaryeni seçmek bazı sağlık durumlarına sahipseniz normalden daha güvenilirdir. Ölüm riskini azaltmak için sezaryeni seçmeniz gereken durumlar yoksa, emin olun normal doğum en güvenilir ve sağlıklı bebek sahibi olma şeklidir. Fakat aşağıdaki sağlık sorunları ve durumlara sahipseniz bir sezaryen doğumu ciddi ciddi düşünmeniz gerekebilir.
• Daha önce sezaryen doğum olduysanız (Normal doğum yapamazsınız)
• Çok uzak olmayan yakın geçmişte geçirilen ameliyatlar
• İkiz bebek veya daha fazlası
• Plasenta ile ilgili, plasenta previa vb. konular
• Bebek çok büyük veya makat pozisyonunda geliyorsa
• Fetal stres
• Uterus rüptürü (rahim yırtılması)
• Annenin yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve enfeksiyon gibi tıbbi durumları
Sezaryen bunlar gibi önceden planlandığı bazı durumların yanı sıra, sezaryen doğum acil durumlarda da tek çözüm olabilir.

Vajinal (Normal) Doğumun Yararları

Vajinal doğum, anneye ve çocuğuna büyük fayda sağlar. Normal doğum anneye; ağrıyı sonuna kadar hissettiren ve bebeğini fiziksel ve zihinsel çabalarla doğurmasına olanak tanıdığı için tarifsiz bir mutluluk hissi verir. Bu, sezaryenin kesinlikle gerekli olduğu durumlarda illa ki sezaryenden kaçınılması gerektiğini söylemek demek değildir. Sakın yanlış anlaşılmasın. Sezaryen gerekliyse normal doğum yapmamalısınız. Ancak eğer sezaryen isteğe bağlı gerçekleşecek ise, o zaman vazgeçeceğiniz vajinal doğumun yararlarını göz önüne almanız gerektiğine inanıyoruz. Vajinal (normal) doğumun önemli yararlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Normal Doğum Bebeğinizin Bağırsak Bakterilerini Tohumlar

Bu muhtemelen vajinal doğumun en belirgin ve en önemli yararıdır. Dengesiz bağırsak florasının sağlık üzerindeki etkileri konusunda birçok büyük araştırma bulunmaktadır. Bağırsak florası, her yetişkinin bağırsağında yaşayan trilyonlarca mikrop için ortak bir tanımdır ve bu bakterilerdeki değişiklikler, otoimmün bağışıklık koşullarından depresyona, psikolojik patolojilerden kilo kaybına kadar geniş bir hastalık yelpazesine bağlıdır. Sağlıklı bağırsak bakterilerinin önemi göz önüne alındığında, yetişkinler bağırsak bakterilerinin dengesini ve sağlığını korumak için hem probiyotikleri hem de prebiyotikleri kullanırlar.

Peki bunun vajinal doğumla ne ilgisi var?

Basit bir cevap: Çok ilgisi var! Tüm bebekler doğduğunda bağırsakları sterildir ve doğumdan sonra bakteriler derhal kolonileşmeye başlar. Bakteri kolonisinin bileşimi, bebeğinizin ilk beslenmesinden, doğum yönteminden ve bebeğin antibiyotiklere maruz kalma düzeyinden etkilenir. İlk mikrobik flora ortamının düzgün gerçekleşmesi çocuğun uzun vadeli sağlığı için hayati önem taşımaktadır. İlk tohumlama evresinden sonra çocuğun bağırsak florasının herhangi bir değişimi, bir fark yaratmak için çok geç olabilir. Yetişkin bir bebekken, herhangi bir bağırsak florası dengesizliği başlamış olabilir.

Normal doğumda gerçekleşen vajina salgılar, bebeğe bir “başlangıç ​​kiti mikrobu” sağlayan bakteriler ile doludur. Bakteriler annenin bağırsağındaki bakteri kompozisyonuna çok benzer. Öte yandan, sezaryenle doğan bebekler hemen bu bakterilere maruz kalmazlar. Bunun ne anlama geldiğini düşünüyorsanız; sezaryenle doğan bebeklerin bağırsağına yerleşen bakterilerin genel hastane ortamından alındığı anlamına gelir. Bu hoş bir şey değil.

Normal Doğumda Bebeğin Hareket Özgürlüğü Vardır

Anne ve baba, bebeğin vücudunun gönderdiği sinyalleri anlamak için hazır bekleyen kişilerdir. Gerekli sinyaller ve hareket etme veya pozisyon değiştirmeyi takiben doğumu hızlandırabilir. Vajinal olarak doğum yapmaya hazır olan hamile kadınlar, ağrıya yanıt olarak hareket ederek kendi doğumlarını kolaylaştırır. Sezaryen doğum yapan kadınlar, uygulanan medikal müdahale ile, kendilerinin ıkınmasını veya pozisyon değiştirmesini engellerler ve bebek de hareket özgürlüğünden yoksun bırakılır.

Bebek Hazır Olduğunda Doğar

Normal doğumun belki de en basit yararıdır. Vajinal doğum, bebeğin hazır olduğu zaman gelmesi için şans tanır. Normal doğum yerine sezaryeni seçmek; çocuğun gelişimi sırasında yapılacak bir işlemi kabul etmek demektir, yani bu mutlaka çocuğun dışarı çıkmaya hazır olduğu anlamına gelmez. Sadece vajinal doğumda, doğal süreçler bebeğin hazır olduğunda dışarı çıkmasına yardımcı olur.

En Üstün Mutluluğu Deneyimleyebilirsiniz

Evet, acı çekeceksiniz kabul ediyoruz. Ancak bununla birlikte yaşamak zorunda olduğunuz acı alacağınız zevkle doğru orantılı olabilir. Düşünün: Sürecin tamamını birebir hissetmek ve bebeğinizin dünyaya gelmesine yardımcı olmak zorundasınız. Tüm çabanızı ve daha fazlasını onun için harcayacaksınız. Normal doğum kesinlikle yorucu olacak. Vajinal yoldan bebeğinizi teslim aldıktan sonra, hissedeceğiniz sevinç ve başarı duygusunu ifade edecek kelimeler bulamayabilirsiniz.

İyileşme Hızı Yüksektir

Vajinal doğumdan sonra iyileşme daha hızlıdır ve dolayısıyla anne ve çocuk yakında eve dönebilir. Anne hızlı toparlanacaktır. Sezaryende iyileşme süresi uzundur, çünkü kesi bölgesinin iyileşmesi için zaman gereklidir. Anne rahat hareket edemez. Ancak normal doğumda kısalan iyileşme ve istirahat süresi; anneye daha fazla hareket imkanı ve bebeğine harcayacak daha geniş zaman verecektir.

Normal Doğum Sonrası Sıfır Risk

Vajinal doğum tercih ederseniz; enfeksiyon, bağırsak sorunları ve anestezinin etkilerini de içeren post-operatif riskleri önlersiniz. Sezaryenle doğum yapanlar, doğumdan sonraki ilk 8 haftada idrar yolu enfeksiyonu ve anemi gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler.

Rahimden Dış Dünyaya Yumuşak Geçiş

Doğa, bebeğin dünyadaki yolculuğunu destekleyerek bebeğin rahatına önem verir. Vajinal doğumda, solunum fonksiyonu artırılır ve kan şekeri düzenlenir. Bebeğin beynine kan dolaşımı da artar. Vajinal doğumda üretilen doğum hormonları, bebek ve anne bağını artırır.

Erken Emzirme Şansı

Vajinal doğumun çok önemli bir avantajı, erken ve daha iyi emzirmeyi desteklemesidir. Anında emzirilen bebeğin dokunulmazlığını artırmak gibi pek çok fayda sağlar. İlk bir saat içinde emzirme, çocuğun besin maddeleri ve antikorlar bakımından zengin olan kolostrum denilen ilk sütü almasını sağlar.

Doğumdan sonraki ilk saat içinde anne sütüyle beslenen bir çocuk daha uzun süre anne sütüyle beslenir. Anne sütü laktasyona yardımcı olur. Doğal doğum aynı zamanda bebeğin sıcak kalmasına yardımcı olan ve bebeğin kalbi ve solunum sistemlerini de destekleyen anne ile derhal temas etmesini sağlar.

Bebekle İletişim Yükselir

Çocuk Psikolojisi ve Psikiyatrisi Dergisi’nde yapılan bir araştırma, annenin beyin reaksiyonunu, MRI taramaları kullanarak tarayarak, yeni doğan bebeklerin çığlıklarına yeni bir bakış açısı getirdiğini ortaya koydu. MRI taramaları, doğum yapan annelerin beyninin; sezaryenle doğum yapan annelerden daha aktif bölümleri olduğunu gösterdi. Beynin bu kısımları; duygular ve ebeveynlik davranışı ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, doğum normal olduğu takdirde, yeni annelerin yeni doğan bebeklerine ortalama olarak daha duyarlı oldukları sonucuna varılmıştır.

Akciğer Sorunlarıyla Karşılaşma Riski Azalır

Bebek vajinadan geçerken ortaya çıkan basınç, bebeğin akciğerlerindeki amniyotik sıvının çıkarılmasına yardımcı olur ve blokajları temizleyerek alerji ve astım da dahil olmak üzere solunum koşullarının riskini büyük ölçüde azaltır. Sezaryenle doğan bebeklerin, gecikmiş bağırsak kolonizasyonu nedeniyle astım hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.