Vücutta herhangi bir yaralanma veya inflamasyon neticesinde ortaya çıkan şişkinliklere ödem adı veriliyor ve bu durum genellikle dokularda fazla sıvı birikmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Genelde ilaçların, hamileliğin ve hatta uzun süreli hareketsizliğin bir yan etkisi olan ödemler, bilhassa ellerde ve bacaklarda ortaya çıkıyorlar.
Ancak ödemlerden kurtulmak o kadar da zor değil çünkü evde kendiniz hazırlayabileceğiniz pek çok çözüm sayesinde bu istenmeyen şişkinliklerin üstesinden gelebilirsiniz.

Ödeme Karşı 25 Çare

Yeşil Çay

1 çay kaşığı yeşil çay ekstraktını 1 bardak kaynar suya dökün ve üzerine biraz da bal ekleyin. Bu karışımı günde 2-3 defa tüketebilirsiniz. Yeşil çayın idrar söktürücü özellikleri vücuttaki fazla sıvıları atmanız hususunda size yardımcı olacaktır.

Üzüm Çekirdeği Ekstraktı

100 miligramlık üzüm çekirdeği ekstraktlarını günde iki defa tüketebilirsiniz. Bu besin desteği, ödemlere karşı savaşacaktır çünkü antioksidanlara sahiptir ve kronik toplardamar yetersizliğine karşı da etkili olmaktadır.

Ardıç Yağı

5-6 damla ardıç yağını 30 ml kadar zeytin veya hindistan cevizi yağı lie karıştırdıktan sonra ödem nedeniyle şişmiş bölgelere haricen sürebilirsiniz. Günde iki defa uygulamanız iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Ardıç yağının tıbbi olarak faydaları boldur ve hem idrar söktürücüdür hem de detoks etkileri barındırır. Böylece şişkinlik ve ödem kaynaklı su tutumlarına iyi gelir.

Zeytin Yaprağı Ekstraktı

500 mg’lık zeytin yaprağı ekstraktını kapsüller halinde günde bir defa tüketebilirsiniz. Bu ekstraktın içerisinde bazı biyoaktif bileşenler bulunurlar ve bu bileşenler hem antioksidan hem de anti-inflamatuvar nitelikler taşımaktadırlar.

Yaban Mersini Suyu

Tatlandırıcı eklenmemiş yaban mersini suyunu günde bir defa bir bardak olarak tüketebilirsiniz. Yaban mersini içerisinde kalsiyum, potasyum gibi pek çok mineral bulunur ve ayrıca idrar söktürücü özellikleri vardır. Bu nedenle ödem tedavisinde başarıyla kullanılabilir.

Kereviz Tohumu Ekstraktı

250 veya 500 mg’lık kapsüller halinde olan kereviz tohumu ekstraktlarını günde bir defa alabilirsiniz. Kereviz tohumu iyi bir anti-inflamatuvardır ve ayrıca idrar söktürücüdür. Bunun yanında mikrop karşıtı özellikleri de mevcuttur. Enfeksiyon halinde idrarla enfeksiyonu atmak için sık kullanılır.

Kestane Ekstraktı

200 mg’lık kestane ekstraktı kapsüllerinden günde 1 tane tüketebilirsiniz. Hem antiseptik hem de anti-inflamatuvar özellikler gösterirken, aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür. Bu iki özelliği onun ödemle savaşta iyi bir araç olmasını sağlar

Ananas Suyu

¼ ananas ile 1 bardak suyu blenderdan geçirdikten sonra ortaya çıkan suyu hemen tüketebilir ve bunu günde bir defa yapabilirsiniz. Ananas doğal bir diüretiktir ve içerisinde bromelain adlı bir bileşene de sahiptir. Bu bileşen anti-inflamatuvar özellikler gösterdiğinden ödem tedavisinde faydalı olabilir.

Masaj Terapisi

5-6 damla greyfurt veya yaban mersini öz yağı ile 30 ml hindistan cevizi yağını karıştırdıktan sonra ödemli olan bölgelerinize 5-10 dakika kadar masaj yapmanız işe yarayacaktır. Bu masajı günde iki defa uygulayabilirsiniz. Masaj kan akışını hızlandırır ve bu da sıvıların bölgeden çekilmesini kolaylaştırır. Ayrıca masajdan önce ayaklarınızı 15 dakika duvara dayayarak yukarıda tutmanız da birikmiş olan sıvıların yukarı gitmelerine yardımcı olacaktır.

Zerdeçal

1 çay kaşığı zerdeçal tozunu 1 bardak ılık süt veya su ile karıştırıp hemen tüketin. Sabah ve akşam birer defa uygulayabilirsiniz. Zerdeçaldaki curcumin maddesi detoks etkisi gösterir ve anti-inflamatuvardır. Bu nedenle şişkinlik ve ağrıların üstesinden gelinmesini sağlar.

Elma Sirkesi

2 bardak elma sirkesi ile 2 bardak ılık suyu karıştın ve bu karışıma bir havlu batırın. Şişlik olan bölgelere bu havluyu sarın ve 5 dakika kadar bekleyin. Aynı işlemi bir defa da soğuk suyla gerçekleştirin. Günde 2 defa şiş olan bölgelere uygulayabilirsiniz.

Sirkede potasyum ve anti-inflamatuvar özellikler bulunur. Potasyum su tutulmasını azaltır ve aynı zamanda cilt inflamasyonunun tedavisinde işe yarayabilir.

Vitaminler

A, C, E, B kompleks vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, selenyum ve çinko barındıran vitamin ve mineral desteklerini kullanabilirsiniz. Bu vitamin ve mineraller vücutta su tutumuna engel olurlar ve bu nedenle ödem tedavisinde kullanılabilirler.

Sıcak veya Soğuk Kompres

Temiz bir havluyu sıcak suya batırıp şişkin olan bölgeye sarın ve 5 dakika bekledikten sonra çıkartın. Ardından soğuk suya batırın ve 5 dakika da bu şekilde bekleyin. Günde 2 defa uygulayabilirsiniz.

Sıcak kompres uygulandığında bu bölgeye daha fazla kan akışı olur ve bu da ödem kaynaklı ağrıları azaltır. Soğuk kompres ise kanın bu bölgeden çekilmesini sağlar ve dokular daraldıkları için tekrardan ödemlerin girişi mümkün olmaz.

Ezilmiş Keten Tohumu

1 çay kaşığı ezilmiş keten tohumunu bir bardak ılık suya dökün ve hemen tüketin. Günde iki defa uygulayabilirsiniz. Keten tohumunda omega-3 yağ asitleri bol bulunur ve bu asitler vücuttaki toksinlerin atılmaları konusunda rol oynarlar. Dolayısıyla ödemlerin atılmasına da yardımcı olurlar.

Ilık Hardal Yağı ile Masaj

Yarım bardak hardal yağını biraz ılıklaştırın ve ilgili bölgeye masajla uygulayın. Günde iki defa yapabilirsiniz. Hardal yağı özellikle kan dolaşımını iyileştirir ve ödem kaynaklı ağrılara iyi gelir.

Kişniş Tohumları

 

3 çay kaşığı kişniş tohumunu 1 bardak suyu bir tencereye dökün ve kaynama noktasına getirin. Suyun yarısı buharlaştığı zaman ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Ortaya çıkan sıvıyı süzdükten sonra tüketin. Günde iki defa içebilirsiniz. Kişniş tohumunda potasyum bol bulunur ve bu mineralin idrar söktürücü etkisi ile kişniş tohumunun anti-inflamatuvar özellikleri birleştiği zaman iyi bir ödem tedavisi imkanı doğar.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı öz yağının bir kaç damlasını bir pamuğa damlatın ve şişkinlik olan bölgeye uygulayın. Günde iki defa yapabilirsiniz. Çay ağacı yağının anti-inflamatuvar ve analjezik özellikleri ağrı ve şişkinliklerin azalmasını sağlar.

Karahindiba Çayı

1 çay kaşığı karahindiba çayı ekstraktını 1 bardak kaynar su ile karıştırın ve isterseniz bal ekleyin. Karışımı süzün ve doğrudan tüketin. Bu çayı günde iki defa içebilirsiniz.

Karahindiba doğal bir antioksidan ve idrar söktürücüdür. Dolayısıyla sıvı birikmesi problemine karşı kullanılabilir.

Maydonoz Yaprakları

1 bardak maydonoz yaprağını güzelce incecik kıyın ve daha sonra 1 litre kaynar suyun içine atın. Kaynar suyun içerisinde bir süre karıştırarak demlenmelerine müsaade edin. Suyu süzdükten sonra ortaya çıkan bu suyu istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

Maydonoz doğal bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki toksinler ile ekstra sıvıların atılmasına yardımcı olur.

Zencefil Çayı

3-4 cm boyutlarında bir zencefili güzelce ezin ve bir bardak suyun içinde güzelce kaynatın. Karışımı günde bir defa içebilirsiniz.

Zencefilin içerisinde gingerol maddesi bulunur ve bu madde iyi bir anti-inflamatuvardır. Ayrıca doğal bir idrar söktürücü olduğu için ödemi kolayca tedavi edebilir.

Isırganotu Çayı

1 çay kaşığı kuru ısırganotu yaprağını 1 bardak suya ekleyin ve kaynatın. Suyunu süzdükten sonra soğumadan içmelisiniz. Günde 3 defa içebilirsiniz.

Isırganotu çok besleyici bir bitkidir ve anti-inflamatuvar özelliklere de sahiptir. Vücuttaki toksinleri ve ekstra sıvıları atar, böbreklerin çalışmasını uyarır.

Oregano Yağı

5-6 damla oregano yağı ile 30 ml badem veya zeytinyağını karıştırın, daha sonra ilgili bölgeye masaj yaparak uygulayın. Günde iki defa yapabilirsiniz. Oregano yağı bir antiseptik ve antibakteriyeldir ancak anti-inflamatuvar özellikleri de vardır ve böylece ödem ağrılarına iyi gelmektedir.

Kastor Yağı

Bir miktar kastor yağını şişkinlik olan bölgelerinize sürün ve günde iki defa yağın. Kastor yağı kan akışını uyarır ve cildin iyileşmesini sağlar. İçerisindeki ricinoleik asit anti-inflamatuvar özellikler gösterir ve bu nedenle ödeme iyi gelir.

Epsom Tuzu Banyosu

1 bardak epsom tuzunu banyo suyunuza ekleyin ve 15-20 dakika bu suyun içinde banyo yapın. İsterseniz tuzu bir kovaya suyla birlikte koyabilir ve ayaklarınızı da batırabilirsiniz. Günde bir defa yapabilirsiniz.

Epsom tuzu magnezyum sülfat olarak da geçer ve anti-inflamatuvar özellikleri ödem şişkinliklerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Vişne Suyu

1 bardak tatlandırılmamış vişne suyunu günde iki defa içebilirsiniz. Vişne suyu antioksidanlar bakımından zengindir ve tıbbi özellikleri vardır. Özellikle ödem şişkinlikleri ve ağrılarına iyi gelmektedir.