Ofis çalışanları, tüm gün bilgisayar başında ve sürekli olarak hareketsiz durmak, kas ve iskelet sisteminde çeşitli sorunlara neden olur. Bu sorun her ofis çalışanı ve tüm gün bilgisayar başında vakit geçiren ve hareketsiz kalan kişiler için geçerlidir ki boynunuz bir kütük halini almaktadır. Bu nedenle sizler için hazırladığım ofisinizde kolayca yapabileceğiniz egzersiz önerileri ile bu sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. En önemlisi de sabit kalması gereken boyun yapımızdır. Boyun bölgesinde çeşitli ağrımalar ve kütlemeler, atar damarın sıkışması gibi durumlar sürekli hareketsiz kalmaktan doğabilecek boyun fıtığına neden olmaktadır. Burada aman dikkat diyorum…

Bu sorunlar herkeste olabilir, özelikle saatler boyunca masa başında hareketsiz kalanlarda. Bu nedenle yapılan her bir egzersiz, yaşanabilecek boy fıtığı, bel ağrıları, duruş bozukluğu, omuz ve omurga ile ilgili sorunlar için mükemmel bir önlemdir. Ofisinizde kolayca yapabileceğiniz egzersiz önerilerime göz atın;

  • Sürekli oturma durumundan kendinizi muaf edin. En az 40 ve 45 dakikada bir oturduğunuz sandalyeden kalkın ve 5 dakika boyunca ayakta kalarak kan dolaşımınızı doğru bir şekilde ilerlemesine izin verin.
  • Masa, bilgisayar ekranı ve sandalye birbirine eşit bir oranda konumlandırılmalıdır. Bir unsurun diğerlerinden daha alçak veya yüksek kalması, boynunuzun saatlerce eğimli sabit kalmasına sebep olur. Bu da boyun fıtığı için kritik bir sebep!
  • Otururken mutlaka dik bir şekilde oturulması gerektiğini unutmayın. Ayrıca belin desteklenmesi ve gerekirse beli destekleyen sandalyeler kullanmaya özen gösterin.
  • Önemli etmenlerden bir tanesi sandalyededir. Sandalyenin kolluk hizası, beli kavrayan yapısı ve oturağının beli desteklemesi gibi özellikleri olan sandalyelerin kullanılması şarttır. Ofisinizde bu şartlar sağlanmıyorsa, minik yastıklarla belinizi destekleyebilirsiniz.
  • Omuzların belirli aralıklarla yukarı kaldırılıp bir süre öyle tutulması ve bu egzersizin en az 5 kez tekrarlanması gerekmektedir. Ayrıca omuzlar belirli dairesel hareketlerle kendi çevresinde döndürün. “Kütlemeleri duyacaksınız”.
  • Kolları eşit düzeyde yukarı kaldırın ve parmak uçlarınızı birbirine kenetleyerek 5 saniye kadar bekleyin. Ardından aynı hareketi sola ve sağa hafif eğimli bir şekilde tekrarlayarak 5şer saniye kalın. En sonunda göğsünüzü yukarıya kaldırın ve kollarınızı bozmadan geriye doğru ilerletin.

Fakat boyun egzersizlerinin de büyük bir önemi vardır. Bu yüzden boyun hareketlerinin yapılırken belirli bir metodun izlenmesi ve takip edilmesi şarttır.

Boyun hareketleri için aşağıdaki önerilerimi izleyin:

  • Boynunuzu sola ve sağa hafif parmak kuvvetiyle bir süre hareket ettirin ve hem sağ hem de solda 10ar saniye bekleyin. Bu egzersiz, damarlınızın ve boyun kaslarınızın sabit kalmasındaki rahatsızlığı ortadan kaldıracak ve gevşemesini sağlayacaktır.
  • Boyunu sola ve sağa çevirdikten sonra ellerinizin iç yüzeyini birbirine yapıştırın ve çene altına dayayın. Parmak uçlarınızla hafifçe başınızı geriye doğru ittirin. Eğer bunu yaparken boynunuz kütlüyor, çatırdıyor ve ağrı yapıyorsa, boynunuza çok daha fazla önem göstermelisiniz. Sadece ofis hareketleri değil, boynunuza özel bir ilgi göstermelisiniz.
  • Son olarak boynunuzu kafa tasınızın arkasından ellerinizle destekleyerek hafifçe öne itin.

Tüm boyun hareketlerini çapraz bir şekilde de uygulayabilirsiniz. Bu sayede boyun fıtığı ve rahatsızlıklarının da önüne geçeceksiniz.

 

Sağlık ile kalın,

Ayşe Tolga