Okul öncesi dönemdeki çocukların bilişsel ve dil gelişimlerini, ayrıca ince ve kaba motor gelişimlerini desteklemek için onlarla birlikte yapılabilecek pek çok aktivite bulunuyor ve bunların bir kısmı onların özellikle hoşuna gidecektir. Dilerseniz okul öncesi oyunlar için hazırladığımız listeye bir göz atalım.

 

Dokuları Deneyin

Okul öncesi dönemdeki çocuklar dokunmayı, koklamayı ve tatmayı severler çünkü bu onların dünyayı anlamalarını sağlar. Alfabenin harflerini çizin, rakamları çizin, kağıt, fasulye, pamuk, makarna, kalın ipler gibi şeylerle dekorasyon yapmalarına izin verin. Harflere dokunmak çocukların harflerin oluşumlarına dair fikir edinmelerini sağlayacaktır. Yazmayı öğrenenler için kalem tutmadan önce harflerin şekillerini tespit etmek yardımcı olacaktır. Her gün harf ve rakamları sesli şekilde söyleyin ve o da parmaklarını üzerinde gezdirsin. Sonrasında adını yazdığınız bir aktivite ile devam edin. Kısa süre içerisinde tabelalardaki, posterlerdeki ve reklamlardaki harfleri fark etmeye başlayacaktır.

Ölçüm Yapın

Günlük eşyaları kullanarak ölçüm yapmasını öğretin. Cetvel genelde ölçüm için en yaygın araç olsa da, aylar, mevsimler ve yılın zamanına göre süreci daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Sonbaharda çimlere yatmasını sağlayın ve sonrasında yanına elmalar dizerek kaç elma boyunda olduğunu görmesini sağlayın. Dolabının kaç muz uzunluğunda olduğuna da bakabilir. Hatta yatağına kitap doldurun ve bir yatağa kaç kitap sığdığını görmesini sağlayın. Farklı nesneler denerken her zaman sayın ve o da kısa süre içerisinde saymayı ve farklı şekillerde ölçüm yapmayı öğrenecektir.

Ev Eşyalarını Etiketleyin

Buzdolabı, pencereler, sandalyeler gibi eşyaları etiketleyin ve her bir kaç ayda bir etiketlenen nesneleri değiştirin. Etiketler aynı boyda olsunlar ve kolay okunur olsunlar. Kelime kelime bastırın ve sökmesi kolay bir bantla yapıştırın.

Etiketleme yöntemi çocuğun her şeyin yaygın semboller ile yazılabileceğini ve tanımlanabileceğini fark etmesini sağlar. Eğer harfleri anlayabilecek kadar büyükse, örneğin lamba kelimesinin hangi harfle başladığını sorun ve L harfiyle başlayan şeyler bulmasını sağlayın. Eğer çok küçükse farklı harfleri gösterin ve kelimeler ile tanıştırın. Bu konsepti günlük olarak uygulayın ve zamana yayın. Çocuğunuz kelimeleri tanımlayabilecek hale gelecektir.

Erken Çocukluk Döneminin Kalıcı Etkileri

Çocuğun ilk beş senesinde yaşadıkları beyni, sağlığı ve geleceği üzerinde çok büyük etkilere sahiptir. 

Organizasyonu Öğretin

Onun yardımcı olma ruhunu evinizde düzeni sağlayarak besleyin. Ebeveynler aktivite ve işlerini yavaşlatsalar bile bu özelliği benimsemeliler. Oyuncakları, kıyafetleri, yemekleri ve diğer eşyaları belli yerlere koymakla başlayabilirsiniz. Eşyaları etiketli dolap ve sepetlere koyarak bunu bir tahmin etme oyununa da dönüştürebilirsiniz.

Çocuğa belli eşyaların nereye ait olduğunu sorun. Örneğin oyuncakları nereye koymalı, kıyafetleri nereye koymalı gibi. Ayrıca çatalları çorap çekmecesine, veya oyuncakları buzdolabına koyun ve hatalarınızı düzeltmelerini sağlayın. Neyin nereye konulduğunu hatırlamayan annesi ve babası için düzen oluşturmak hoşuna gidecektir. 

Define Avı Oluşturun

Çocuklar meraklıdırlar ve keşfetmeyi severler. Define avları yaratabilir veya bir anda kafanızdan uydurabilirsiniz. Örneğin markete gidince belli renklerde gıdaları aratın veya evde yuvarlak olan nesneleri bulmasını söyleyin. Yardıma ihtiyacı olursa üç tane nesne alın ve “hangisi kırmızı, hangisi yuvarlak” gibi nesnelere uygun sorular sorun. Kitaplıkta belli harfler ile başlayan kitapları bulmasını da isteyebilirsiniz. Çoraplarınızı veya meyve suyunuzu bulamadığınızı söyleyerek onu aramaya teşvik edebilirsiniz. Evde eşya araması için eğlenceli bir göreve gönderin.

Kasabayı Dolaşın

Bulunduğunuz şehri dolaşın ve markete, itfaiyeye, benzin istasyonuna ve diğer ilgi çekici yerlere gidin. Her yerden geçerken o mahallenin temel noktalarını tartışın. Yani orada çalışanlar, gitme sebebiniz, içerideki eşyalar gibi şeylere bakın. Buraların resmini çizin ve detaylandırın. Gelecek defa oraya çocuğunuzla gittiğinizde bu kartları gösterin.

Örneğin kuru temizlemeciye giderseniz, çizdiğiniz resimlerden burayı bulmasını isteyin. Burada kimin çalıştığından, neden geldiğinizden bahsedin ve sorular sorun. 

Kelime Haznesi İçin Şarkılar 

Uyaklı kelimeler ile eğlenceli müzikler yaratın, ona kadar saymalı şarkılar hazırlayın veya hazır çocuk şarkılarına göz atın. Okuma öncesi dönemlerde çocuklar günde dokuz yeni kelime öğrenirler. Eğer çocuklar için kelimeler yaratır, bunları güzelce şarkılara sokarsanız işiniz daha kolay olur.

Arabada, evde oyun sırasında ve banyo yaparken şarkı söyleyin. Eğer kreşe gidiyorsa, öğretmenine favori şarkılarını sorun ve onları evde de söyleyin. Dede ve ninesine bu şarkıları öğretin ve çocuğun hayatında önemli olan herkes bunları bilsin. Zamanla şarkıdaki harfleri, rakamları, haftanın günlerini ve bedeninin parçalarını öğrenecektir.

Resim Yapıştırma

Bir mantar pano üzerinde aile ve arkadaşlarının resimlerini bulundurun. Böylece kelime ilişkilendirme ve hafızayı iyileştirebilirsiniz. Notlar ile insanların isimlerini yazın, örneğin teyze, amca, kuzen gibi kelimeler bulunsun ve onları fotoğrafların altına koyun. Kelimelerden sık sık, özellikle de aile buluşmalarında bahsedin. Kardeşler, amcalar, teyzeler hakkında kitaplar okuyun. Çocuğunuz büyüdükçe daha geniş bir aile panosu oluşturabilirsiniz. 

Hava Durumu Duvarı Oluşturun

Bir hava durumu duvarı ile küçük bir meteoroloji uzmanı olabilir. Beyaz büyük bir kağıt alın, üstüne o günün havasını çizsin. Pastel boya kullanılabilir. Çizdiği hava durumlarının altına o havayı tanımlayan yazılar yazın. Soğuk, güneşli, karlı, sıcak, yağmurlu gibi şeyler olabilir. Bu panoları her ay yenileyin ve sonrasında bir duvara sırayla asarak aylar boyunca nasıl değişimler olduğuna bakın.