Modern yaşam her ne kadar daha rahat hayat koşulları getirse de özgürlükleri kısıtlaması ve kişinin kendisine, çevresine ayıracağı zamanı daraltması açısından çok da iyi değil. Günümüzde daha çocukluktan başlıyor sabah erkenden okula gidip akşama kadar kapalı ortamda, belli kalıplar içinde yaşama zorunluluğu. Okulların çoğu tam gün eğitim verdiği için, oturduğumuz evler bahçesiz olduğu için, mahalle kültürü yaşayamadığımız için çocukların sokakta oynama şansları da olmamakta. İşte aslına bakılırsa pek çok hastalığın temelini oluşturan ve kendisi de ciddi bir hastalık olan obezite bu yaşam koşullarının bir sonucudur. Tüm gün okulda sınıfta oturan çocuk, sadece okulun yemekhanesinde, kantininde çıkan yemeklerle beslenen çocuk ve eve geldiğinde odasından çıkmadan ödev yapan, televizyon izleyen çocuk, annesi de tüm gün çalışıp yorulduğu için yemeği dışarıdan sipariş verip yiyen ailenin çocuğudur.

İşte bu uzun uzadıya anlatılan durum sağlıksız yaşam ve beslenmedir. Ancak sabahın erken saatlerinde güne başlayan, ancak fiziksel olarak pasif bir gün geçiren çocuğun hem zihninin hem de bedeninin aktif olabilmesi için özel bir beslenmeye ihtiyacı vardır. Tüm gün oturan çocuk akşam eve gelince yağla, şekerle, tuzla, kaloriyle boğulmamalı, sağlıklı öğünler ve atıştırmalıklar tüketmelidir.

Çocuklar için hangi besinlerin sağlıklı olduğu televizyondan, internetten uzmanlar, doktorlar takip edilerek kolaylıkla öğrenilebilmektedir. İşte bu zihin, algı, fizik gelişimine katkı sağlayan besinler çocukların kahvaltılarına, ara öğün atıştırmalıklarına, akşam yemeklerine eklenerek çocuğun gelişimi desteklenebilir. Bu sayede kalori değil, vitamin, mineral, kalsiyum ve enerji ağırlıklı beslenen çocuk, pek çok ergenin yüz yüze kaldığı obeziteden de uzak kalır. Zira sağlıklı olmak beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yönde düzenlenmesi ve vücudun fiziksel olarak olabildiğince aktif hale getirilmesi ile mümkün olacaktır.

Tam buğday unundan atıştırmalık tarifi

Malzemeler: 2 dilim tam buğday ekmeği, kaymak (labne veya tuzsuz lor peyniri de olabilir), ardıç reçeli (her hangi bir marmelat ya da reçel olabilir), yabanmersini ya da ceviz

Hazırlanışı:

Orta kalınlıkta dilimlenmiş tam buğday ekmeğinin bir parçasının üzerine kalın bir tabaka halinde labne, tuzsuz lor peyniri ya da damak tadına göre kaymak sürülür. Bunun üzerine bir yemek kaşığı kadar ardıç reçeli yayılır, bunun üzerine birkaç tane yaban mersini ya da 4-5 tane ceviz eklenir.

Not 1: Beyaz ekmek çok fazla işlemden geçtiği için içinde fazla miktarda glüten içermekte, çölyak, obezite ve diyabet gibi pek çok hastalığa yol açmaktadır. Ancak tam buğday unu ise buğdayın en faydalı yeri olan buğday özünü, göbeğini içermektedir. Bununla birlikte tam buğday ekmekleri B12 vitamini ve diğer pek çok enzimler bakımından da zengindir. Bu sebeple yemeklerin yanında, kahvaltıda, sandviçlerde kısacası ekmeğin kullanıldığı her yerde tam buğday ekmeği tüketilmesi önerilir.

Not 2: Özellikle çocuklar için hazırlanan kahvaltılara, sandviçlere, tüm yiyeceklere ceviz katmakta fayda vardır. Cevizin şeklinden de anlaşılacağı üzere çocukların beyin gelişimine etkisi çok büyüktür ve içerdiği doğal vitaminlerle de çocuğun daha sağlıklı, daha canlı, daha aktif olmasına yardım eder. Özellikle de içeriğinde bulunan Omega 3 ve Omega 6 sayesinde hem çocuklar, hem gençler hem de ileri yaştakiler için ceviz çok faydalıdır. Zira uzmanlar çocukların öğrenme, algılama kapasitelerinin artırılması için her gün 3-5 tane bütün ceviz yemeleri gerektiğini vurgulamaktalar.

Not 3: Atıştırmalıklarda kullanılacak reçel ve marmelatların ev yapımı veya doğal ürünler olmasına özen gösterilmelidir. Bunun için ya evde yapıldığından emin olun ya da organik ürünler satan küçük dükkanlardan satın almaya özen gösterin.