Yoga eğitmenleri dik oturun dedikleri zaman skolyozu yani omurga eğriliği olanlar için omurganın duruşu, dik duruşun başka bir şekilde olmasına sebep olur. Bu da başkaları ile aranızda büyük bir fark olmasına yol açabilir.

Ancak umudunuz kırılmasın ve yoganın size uygun olmadığını da düşünmeyin. Pek çok yoga uzmanı, skolyozu olanların da yoga yapabileceğini ve bu uygulamadan büyük faydalar göreceğini belirtiyor. Fakat yine de tabii ki akılda tutulması gereken bazı noktalar mevcut.

Omurga Eğriliği Olanlar Yoga Yapabilirler mi?

Evet! Bazı duruşları yapmanız normalden zor olabilir ve hareketliliğiniz de skolyozu olmayan birisine göre biraz daha kısıtlı olabilir. Ancak yogada sadece duruşlar değil, aynı zamanda nefes teknikleri ve herkese uygun olacak şekilde belli bir zihin yapısı mevcuttur.

Yapabileceğiniz ve yapamayacağınız, hatta bazılarının bir kısmını yapabileceğiniz durumlar mevcuttur ve bunlar sizin omurga eğriliğinizin düzeyine bağlılar. Omurga açısının yerine ve derecesine göre aşağıdaki uzuvlarınızın hizalanması değişebilir:

  • kalçalar
  • göğüs kafesi
  • omuzlar

En önemlisi ise yoga yapabilme kabiliyetinizin sadece omurga eğriliğine bağlı olmadığını unutmamaktır. Bu aynı zamanda yaşınıza, ağrılarınıza, ne kadar süredir yaptığınıza ve başka faktörlere de bağlıdır.

Yoga Omurga Eğriliğine Yardımcı Olur mu?

Yoga skolyozu tedavi edemez ve bu nedenle yoga kullanarak onu düzgün hale getiremezsiniz. Ancak bu durum yoganın faydasız olmasını da sağlamaz.

Aşağıda skolyozu olanlar için yoganın yardımcı olabileceği bazı noktalar var.

Core ve Omurga Kaslarını Güçlendirir

Yoga yaptığınızda kaslarınız esner ve kasılırlar, bu nedenle gelişir ve güçlenirler. Omurga çevresindeki kasları esnetmek boyun dibinden karın bölgesine kadar gelen omurların hareketliliğinin artmasını sağlayabilir.

Örneğin yapılan bir çalışmada yedi ay boyunca günde en az 90 saniye boyunca yan plank yapmanın, hastaların dörtte birinde skolyoz eğikliği konusunda belli bir iyileşme sağladığı görülüyor ve bunun sebebi bedenin o yanındaki kasların güçlenmesi.

Yoga sıkı ve zayıf kasların dengelenmesine yardımcı olabilir ve bu da duruşta iyileşme sağlayabilir. Özellikle omurga eğriliği olanlarda bu durum fayda sağlayabilir.

Ağrı ve Gerilimlerin Hafiflemesi

Yoga omurga eğriliğini düzeltmez ancak ağrılar konusunda yardımcı olabilir ve omurga kaslarını güçlendirir. Kasların daha güçlü olması omurganın daha iyi hizalanmasını sağlayabilir ve bu da bazı insanlarda ağrıların azalmasını sağlayabilir.

Nefes Kontrolünü İyileştirebilir

Yoga uygulaması sırasında uygulanan düzenli ve niyetli nefesler, kaslara oksijen taşırlar ve böylece stresi azaltmaya yardımcı olabilirler. Bu durum ağrıları da azaltır.

Skolyoz bazı insanlarda solunum yolu problemlerine yol açabilir. Yoganın en büyük faydalarından birisi herkes için ve ayrıca skolyozu olanlar için mindful nefes ve beden farkındalığıdır ve bu da kasların dengelenmesine katkı sağlar. Hareket, nefes ve odaklanmanın kombinasyonu genel sağlığa fayda sağlar.

Yogayı Güvenli Olarak Yapmanın Yolları

Skolyoz söz konusu olduğunda yoga uygulamasına bağlayanlar için dikkat edilecek bazı noktalar mevcut.

Simetriye Ulaşmaya Çabalamayın

Bazen yoga videolarını izlerken duruşların bedenin her iki yanında da eşit görünmesi gerektiği izlenimini edinebilirsiniz.

Ancak mükemmel yoga duruşunu yapma fikri bir efsanedir ve özellikle skolyozu olanlarda duruşlar bedenin her iki yanında farklı olabilirler. Bu durum özellikle omurganın ne kadar eğri olduğuna göre de değişir.

Doktorunuzla Konuşun

Herkesin omurga eğriliği farklıdır ve bu nedenle size iyi gelen bir yoga duruşu, eğrisi sizden farklı olan birisine hiç iyi gelmeyebilir. Doktorunuz skolyozunuza dair en iyi fikre sahip olan kişi olacaktır ve bu nedenle sizin yetenek ve sınırlarınızın da limitlerini bilecektir.

Ne olursa olsun yoga uygulamalarına başlamadan önce doktorunuza danışmanız bu konuda fayda sağlayabilir.

Eğitimli Bir Öğretmen ile Çalışın

Yoga herkese uyan tek bir formül değildir ve omurga eğriliği olmayanlarda bile kişiye has uygulamalar gerekebilir. Her beden farklıdır ve hepsi aynı şeyi yapamaz, bu yoga için de geçerlidir.

Faydaları maksimize etmek ve güvenliğinizi sağlamak için skolyoz konusunda eğitimli olan bir yoga eğitmeni ile çalışmanız daha iyi olabilir.

Çünkü her skolyoz vakası farklı olduğundan herkese aynı uygulama yapılamaz. Bu nedenle hizalanmanız konusunda size yardımcı olabilecek birisiyle çalışmak gerekir. Bir profesyonel sizin ihtiyaçlarınıza uygun şekilde yönlendirme yapabilir ve sizin için tehlikeli olabilecek duruşları da engelleyebilir.

Ayrıca skolyozu olan insanların grup dersleri yerine özel yoga dersleri ile başlamaları daha uygun olabilir. Böylece daha güvenli, verimli ve size uygun bir yaklaşım elde edebilirsiniz. Eğer zaman içerisinde grup derslerine geçerseniz, hocanızı önden bilgilendirin ve böylece sizi olmadık duruşlar içerisine sokmak için çaba göstermelerine engel olun.

Rahatsız Edici Duruşları Atlayın

Bedeninizi iyi dinleyin. Bir hareket size acı mı verdi? Belki biraz eğlenceli hissettiriyor? Uyuşma ve karıncalanma mı oluyor?

Kendinizi sınırlarınıza kadar zorlamayın. Sadece en sağlıklı ve iyi halinize gelmeye çalışın. Yani bedeninizin sınırlarına saygı duyun. Skolyozu olanlar şu tür duruşlardan uzak durmalılar:

  • arkaya bükümlü
  • göğüs kafesinin büküldüğü
  • gövdenin kıvrıldığı

Yapamadığınız duruşları atlayınca özgüveniniz kırılabilir ancak aslında bunda bir sorun olmadığını unutmayın. En eğitimli yogilerin bile sınırları vardır.

Skolyoz Konusunda Fayda Sağlayabilecek Yoga Duruşları

Yogaya başlamadan önce genel olarak omurga eğriliği konusunda bilgili olmak ve özelliğe kendi eğriliğinizi bilmek fayda sağlar. Her skolyozun bir içbükey ve bir de dışbükey eğimi vardır.

  • Konkav, eğimin iç kısmını ifade eder ve burada kaslar daha kısadır.
  • Konveks ise omurganın dışarı doğru çıktığı kısmını ifade eder. Burada kaslar daha uzundur ve konkav kısımdaki kaslardan daha güçlü olabilirler.

Skolyoz eğrisinin her iki tarafındaki kaslar da genelde sıkıdırlar ancak yoga duruşlarınız ve egzersiz konkav tarafı esnetme ve konveks tarafı ise güçlendirme üzerine kurulu olurlar.

Ancak uygulamalara eğitimli bir yoga profesyoneli ile başlamayı unutmayın. Böylece hangi duruşların sizin için daha faydalı olduğunu tespit edebilirsiniz ve kaçınılacak duruşları da öğrenebilirsiniz. Şunların önerilmesi mümkündür:

  • Kedi/İnek Pozu: Nefese ve omurgayı gevşetmeye odaklanır.
  • Aşağı bakan köpek: Omurga boyunca uzanan kaslar grubunu uzatmayı hedefler.
  • Dağ pozu: Dengeyi iyileştirebilir ve core kaslarını güçlendirebilir.
  • Ağaç pozu: Omurgayı esnetir ve uzatır, bu da duruşunuzu iyileştirebilir.

Hepsinden önemlisi ise, yoga uygulamasına başlarken kendinize biraz pay bırakmanızdır.

Yogada kendimizi gözlemek, kendimize merhamet göstermek ve sabır önemlidir. Eğer omurga eğriliğiniz varsa, yogaya iskelet yapınızın normalden biraz daha farklı olduğunun farkında olarak gidin ve bu nedenle duruşların tam olarak olması gerektiği gibi olmayabileceğinin de farkında olun.

Kendinizi yargılamaktan kaçının. Duruşlar temel hedef değildirler. Sağlığın sakinleştirici etkisi uygulamanın kendisi kadar önemlidir. Sağlığınız ve daha iyi bir kendiniz için attığınız bu adımdan dolayı kendinizle gurur duymayı unutmayın.