Bu bir gerçek: Organik gıdalar yemek kanser geliştirme riskini azaltıyor. Fransa’da bulunan Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale’de yapılan yeni bir araştırmada çok iyi haberler var. Evet doğru, klasik şekilde yetiştirilmiş gıdalar yerine organik gıdalar tüketmek kanser riskinin %25 azaltılmasını sağlıyor.

Peki endişe verici kısmı neresi? ABD vatandaşlarının %90’ının idrarında ve kanında tespit edilebilir düzeyde böcek ilacı bulunuyor. Peki bu gelecekteki sağlığımız için ne ifade ediyor? İlk olarak böcek ilaçlarını üreten şirketlerin bu veriyi dikkate almaya başlamaları gerekli. Sanayi tarafından finanse edilmemiş araştırmalar bu kimyasalların kanser ile bağlantısını sık sık tekrar ediyorlar. Düşünülecek bir diğer şey ise Fransa’da yapılan bu yeni çalışmada kahvaltılık gevreklerin içerisinde gliphosate tespit edilmiş olması. Görünüşe göre tüm böcek ilaçları sağlık için doğrudan zararlı.

Organik Gıda Nedir?

Organik gıdalarda şunların kullanımı yasaktır:

• Kimyasal ilaçlar
• Sentetik gübre
• Kanalizasyon suyu
• İyonize radyasyon
• Biyomühendislik (GDO)

Organik sertifikası alabilmek için tarlayı ve gıda ürününü bir devlet yetkilisi inceler. Bu sayede konulan kurallara bağlı kalınıp kalınmadığı değerlendirilmiş olur.

Organik tarım söz konusu olduğunda, sıkı standartlar ve incelemeler mevcut. Organik tarım sadece dışkı ve kompost gibi doğal gübrelerin kullanımına izin verir. Organik tarımın diğer dikkat çekici metotları şöyle:

• Nöbetleşe ekim
• Birbirinden fayda gören bitkilerin birlikte ekimi
• Doğal böcek savuşturma yöntemleri
• GDO olmaması

Araştırmalar, klasik yöntemle yetiştirilmiş gıdalardan organik gıdalara geçen bireylerin idrarlarındaki böcek ilacı konsantrasyonunun düştüğünü gösteriyorlar.

Daha fazla organik gıda tüketmenin ve daha az klasik yöntemle yetiştirilmiş gıda tüketmenin bedenlerimizdeki ilaç miktarını azalttığını biliyoruz ancak bu sağlığımız için tam olarak ne anlama geliyor?
2015 yılında Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu tarımda kullanılan ve insanlar için kanserojen olan üç böcek ilacını sınıflandırdı. Yani bu kuruma göre glyphosate, malathion ve diazinon gibi tarımda kullanılan ilaçların hepsi aslında insanlarda kansere sebep oluyor.

Son zamanlara kadar bu böcek ilaçlarının kanserojen etkilerine dair kanıtlar mesleki maruziyete bağlanıyorlardı. Peki genel nüfustaki düşük düzeyli maruziyet, yani meyve ve sebzelerden gelen maruziyet ne olacak? Fransa’daki araştırmacılar çalışmada bunun cevabını arıyorlar.

Organik Gıda ve Kanserin Önlenmesi Çalışması

2018 Ekim ayında JAMA Internal Medicine’de yayınlanan çalışmaya göre, kişilerin kendilerinin bildirdikleri organik gıda tüketimi ile kanser riski arasındaki bağlantı inceleniyor. Araştırmacılar organik gıdaların tüketimi ve beslenme konusunda verileri oluşturmak için 68.900’den fazla Fransız yetişkinden veriler toplamışlar ve ortalama yaş 44 olmuş.

Meyveler, sebzeler, süt ürünleri, et, balık, yumurta, sebze yağları gibi kategorilerin olduğu 16 gıda ürünü içerisinden katılımcıların sekiz kategoride hangi gıdalarda organiği klasik ürünlere tercih ettikleri sorulmuş. Seçenekler arasında asla, zaman zaman ve çoğu zaman seçenekleri varmış. Kişilerin kendi bildirdikleri verilere göre organik gıda skoru hesaplanmış ve kişinin kanser riskini tahmin etmek için kullanılmış.

Çalışmanın yazarları katılımcıları beş yıl boyunca takip etmişler ve devam eden değerlendirmelerdeki kanser vakalarını gözlemlemişler.

68.946 gönüllü içerisinden 1340 tanesinde kanser ortaya çıkmış ve 459 tanesi meme kanseri, 180’i prostat kanseri, 135’i cilt kanseri, 99’u kolorektal kanser, 47’si non-hodgkin lenfoması ve 15 tanesi ise diğer lenfoma kanserlerine yakalanmış.

Araştırmacılar bu kanser tipleri arasında değerlendirme yaptıklarında, organik gıda tüketimi yapanların özellikle 3 kanser türünde düşük riske sahip oldukları ortaya çıkmış: menopoz sonrası meme kanseri, non-hodgkin lenfoması ve diğer lenfoma türleri.

Araştırmacılara göre organik gıdaların daha sık tüketimi kanser tanısı riskini %25 oranında azaltıyor. Daha spesifik olmak gerekirse, daha fazla organik gıda tüketen insanlar %73 daha az non-hodgkin lenfoma, %21 daha düşük menopoz sonrası meme kanseri yaşama riskine sahipler.

Çalışmanın Eksikleri Var mı?

Bu son veriler her zaman şüphelendiğimiz şeyleri gösterse de, yani organik beslenmenin insan sağlığına iyi geldiğini ortaya koysa da, bu çalışmaya özel olarak belirtilmesi gereken bazı eksikler var.

Çalışmanın muhtemelen zayıf olan yanlarından bir tanesi, organik gıda alımına dair tahminlerde bulunmanın kısmen zor olması. Restoranda yemek, arkadaşın evinde yemek veya dışarıda bir şeyler tüketmek gıda kaynaklarının tanımlanmasını zorlaştırıyor.

Dolayısıyla bazı vakalarda yanlış sınıflandırma olabilir. Ayrıca tüm klasik gıdalar da aynı değiller. Bazılarında daha fazla ve daha güçlü böcek ilaçları bulunabiliyor. BU çalışmada bunlar dikkate alınmamışlar. Dolayısıyla bir katılımcı bir dizi gıdayı organikle değiştirdiyse ancak gerisine dokunmadıysa, bunu dikkate almak pek olmaz.

Ayrıca araştırmacılar çalışmanın takip sürecinin kısa olduğunu kabul ediyorlar. Bu da bazı kanser formları için istatistiki verilerin sınırlanmış olmasına sebep olabilir.

Son olarak, organik yetiştirilmiş gıdaları tercih etmemiş olan bazı bireylerin bunu neden yaptıkları da sorulmuş. Bunlar arasında şunlar var:

• Fiyat bariyeri
• Bulmanın zor olması
• İlgisizlik

Organik gıdaları seçmeyen tüm katılımcılar, sebebi ne olursa olsun tek bir kategori içerisine alınmışlar. Bu da bir eksiklik olabilir çünkü organik gıdalara ilgi göstermeyen katılımcılar sağlığa dair daha olumsuz bir yaklaşım sergileyebilirler ve bu da çalışmanın sonuçlarını etkileyebilir.

Organik Gıdalara Dair Gerçekler

• Çiftçiler organik gıdaları sentetik gübre, kimyasal ilaçlar, koruyucular, genetik modifikasyon, kanalizasyon suyu veya radyasyon olmadan yetiştiriyorlar.
• Sertifika alabilmek için gıdaların genetik olarak değiştirilmemiş tohumlardan üretilmeleri gerekli.
• Yanıltıcı etiketlere aldanmayın. Doğal, tamamen doğal, %100 doğal gibi ibarelerin bir anlamı yok ve ürünün organik olduğunu garanti etmez.
• Araştırmalar organik gıdalarda daha fazla sağlığa faydalı antioksidan bulunduğunu ve daha az sağlığa zararlı bir metal olan kadmiyum bulunduğunu belirtiyorlar.
• Organik gıdalar çevre için daha iyi. Organik tarlalar toprağı, çevredeki suları zararlı ve toksik kimyasallar ile kirletmiyorlar.
• Organik olmayan bazı gıdalara kirli gıdalar deniliyor çünkü bunlar özellikle ilaç ile dolular. Sadece bazı gıdaları organik olarak almak istiyorsanız, bunlar onlar olmalı.