Balık, sağlıklı bir beslenme düzeninde önemli bir rol oynar. Vitamin ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıklar aynı zaman kalsiyum, fosfor, mineral açısından da zengindir. Haftada en az iki porsiyon balık yenmesi önerilmektedir. Protein, vitamin ve diğer besinler açısından zengin olan balıkların kan basıncını düşürücü ve kalp krizi ile felç riskini azaltıcı etkileri vardır.

Balıklar özellikle omega-3 asidi bakımından zengin oldukları için çok önemlidir. EPA ve DHA isimli omega-3 asitleri, balıkların içerisinde bulunurlar ve bunlar kalp ve beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Vücudumuz kendi kendine omega-3 yağ asitleri üretemediği için bunları dışardan karşılamak oldukça önemlidir. Omega-3 asitleri her balıkta bulunmakla birlikte özellikle yağlı balıklarda daha fazla bulunmaktadır.

Palamut, uskumru ve ton balığının da dahil olduğu uskumrugiller familyasına ait bir balıktır. Ton balığına benzer bir dokuya ve renge sahip olan palamut, yağlı bir balık olması ve tadının güçlü olması nedeniyle diğer balıklara göre daha az tercih edilmektedir. Ancak hem bütçe dostu bir balık olduğu için hem de D vitamini, demir ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için tüketilmesi faydalıdır.  Bunun yanında yapılan bazı araştırmalar palamuttaki peptitlerin kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Peptitler iki ya da daha fazla amino asitten meydana gelen proteinlerin inşa edilmesinde rol oynayan önemli moleküllerdir. Bu nedenle vücut için oldukça önemlidirler.

Protein açısından da zengin olduğu için palamut balığı beslenme düzeni için gerekli olan yiyeceklerdendir. Kendine has bir tadı olan palamut balığını farklı yöntemlerle pişirerek değişik tatlar deneyebilirsiniz. Her ne kadar ton balığı ya da uskumru kadar bilinir olmasa da palamut da en az onlar kadar lezzetli ve sağlığınız için faydalıdır.

Palamut Pişirme Yöntemleri

  • Izgarada palamut

Palamut bütün haldeyse öncelikle kemiklerini ve kanları temizlemek gerekir. Pişirmenin daha kolay olması açısından balığı dilimlere bölebilirsiniz. Ardından güzelce yıkayın ve kurulayın.

Balığı marine etmek isterseniz zeytinyağı ve limondan oluşan karışımın içine sarımsak gibi damak tadınıza göre istediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz. Bunların hepsini bir kapta karıştırdıktan sonra balığı bu karışıma bulayın. Balığın daha iyi marine olması için karışım ve balıkların birlikte bulunduğu kabı buzdolabına koyarak bir saat kadar bekleyebilirsiniz.

Palamutları ızgara yapmak için ızgaranızı ısıtın ve balıkların yapışmasını önlemek için yağlayın. Ardından balıkları ızgarada 3 dakika tutun ve diğer tarafını çevirin. Diğer tarafını da üç dakika pişirdikten sonra istediğinize göre süreyi birkaç dakika daha uzatabilirsiniz. Balığın içi pembemsi bir renge sahipse orta karar pişmiş demektedir. Balığın iyice pişmesini istiyorsanız üç dakika daha pişirmelisiniz.

  • Fırında palamut

Fırını 230 dereceye ayarlayın. Ardından zeytinyağı ve limonu karıştırın. Bu karışımı balıkların üzerine sürün ve isteğinize göre tuz ve biber ekleyin. Fırın ısındıktan sonra balıkları fırın tepsisiyle birlikte yerleştirin. Balığın kalınlığına göre süre değişmekle birlikte genelde 10 dakika yeterli olacaktır.

Balığın pişip pişmediğinden emin olmak için etin en kalın olduğu yeri çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz.

  • Tavada palamut

Cam bir kapta dövülmüş zencefil, tuz ve biberi ve zeytinyağını karıştırın. Ardından palamutları bu karışıma bulayın. Balıkların iyice marine olmasını istiyorsanız balıkları karışımda 30 dakika kadar bekletebilirsiniz.

Balıklar 30 dakika kadar bekledikten sonra kızartma tavasına zeytinyağı ekleyin. Yağ ve tava kızdıktan sonra balıkları tavaya yerleştirin.

Balıkların bir tarafı tavada üç dakika kızardıktan sonra diğer tarafı çevirin. Çevirdiğiniz balığın dışı altın rengi olana kadar ve eti pembe rengini koruyana kadar pişirebilirsiniz.

  • Palamut buğulama

Palamutları fırında pişirmek istemiyor ancak sağlıklı bir pişirme alternatifi arıyorsanız buğulamayı deneyebilirsiniz. Palamut buğulama için dilim halinde olan palamutları güzelce temizledikten sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı döktüğünüz tavaya yerleştirin. Ardından tercihinize göre halka halka kestiğiniz soğanları balıkların üzerine yerleştirin. İsteğe bağlı olarak domates ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz. Ek malzemelerden sonra tavaya yarım çay bardağı su ekleyin ve tavanın kapağını kapatın. Palamutların pişme süresi dilimlerin kalınlığına göre değişecektir. Bu nedenle balığın ve diğer malzemelerin pişme durumunu arada kontrol edebilirsiniz.

  • Güveçte palamut

Palamutları fırında pişirebileceğiniz bir diğer alternatif ise güveç kullanmak olacaktır. Bunun için güveçlerin içine öncelikle patates dilimlerini yerleştirin. Ardından zeytinyağı ve tuz ekleyin. Patateslerin üstüne ise temizlediğiniz balıkları dizin. Balıkları da isteğinize göre zeytinyağı ya da tereyağı ile yağladıktan sonra limon dilimleri ekleyin. 200 derecede önceden ısıtılmış olan fırına güveçlerinizi koyarak balıkları pişirebilirsiniz.

  • Palamut pilaki

Palamutları biraz daha değişik bir tarif denemek istiyorsanız öncelikle bir adet soğanı küçük küçük doğrayıp az yağda pişirin. Ardından soğanların içine doğradığınız 2-3 diş sarımsağı ekleyin. Bu malzemelere istediğiniz kadar biber kesip ekleyin. Tavadaki malzemeler piştikten sonra 3-4 domatesi de bu malzemelere ekleyin. İsteğinize göre tuz ve biber ekleyebilirsiniz. Bu karışım piştikten sonra karışımı dilim halinde kesilmiş olan palamutların üzerine ekleyin. Karışımı her bir dilimin üzerine güzelce dağıttıktan sonra önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırında balıkları pişirebilirsiniz.

  • Soğan ve patates eşliğinde palamut

Bu tarifte palamutları dilim halinde değil de fileto halinde kestirmeniz gerekecektir. Bu aşamadan sonra fırın tepsisine serdiğiniz yağlı kağıt üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Sonrasında halka şeklinde kestiğiniz soğanları tepsiye yerleştirin. İsteğinize göre soğanlarla birlikte ince kesilmiş patates dilimleri de kullanabilirsiniz. En üste balıkları da koyduktan sonra tuz ekleyebilirsiniz. Sonrasında balıkların üzerine maydanoz, domates ve limon dilimleri koyabilirsiniz. Bütün malzemeleri ekledikten sonra kurumalarını önlemek için zeytinyağı gezdirebilirsiniz. 200 dereceye ayarladığınız fırında balıklarınızı kalınlığına göre 30-40 dakika arası pişirmek yeterli olacaktır.