Paleo diyeti; ilkel bir diyet olarak tanımlanıyor. Ancak kullanılan ilkel kelimesi, bu diyet kapsamında oldukça başarılı ve sağlıklı bir anlam kazanıyor. Hareketli, dayanıklı ve sağlıklı mağara adamlarının beslenme düzenleri dikkate alınıyor!

1. Yüksek protein

Batı beslenme sistemlerinde; protein günlük beslenme ihtiyacının yalnızca %15’ini kapsamaktadır. Avcı-toplayıcı dönemde ise günlük protein alımı yaklaşık olarak %35 oranında. Modern çağın paleo diyetinde ise et ve deniz ürünleri ön plana çıkıyor.

paleo-diyeti

2. Düşük karbonhidrat ve düşük glisemik indeks

Paleo diyetinde karbonhidrat kaynağı olarak nişasta içermeyen meyve ve sebzelerden faydalanılmaktadır. Meyve ve sebzeler, paleo diyetinin %45’ini kapsar. Tamamı düşük glisemik indeks değerine sahip olduğu için bu besinler kan şekerinin dengede kalmasını sağlayarak uzun süreli tokluk sağlıyor.

meyveler

3. Yüksek lif alımı

Lifler, sağlıklı beslenmede oldukça önemlidir. Ancak lif kaynağı olarak paleo diyetinde tam tahıllı besinler değil, nişasta içermeyen sebzelerden yararlanıyor. Sebzeler, tam tahıllı ürünlerden 8 kat, rafine edilmiş tahıllardan ise 31 kat daha fazla tahıl içerir. Meyve ise tam tahıllardan 2 kat, rafine edilmiş tahıllı ürünlerden ise 7 kat fazla lif içerir.

4. Omega 3 – Omega 6 dengesi

Bu sistem, kolesterol seviyelerini ve kalp damar hastalığı riskinin yükselmesine yol açan; kanser ve şeker hastalığına yol açan günlük alınan yağ miktarıyla değil, hangi yağın kullanıldığı ile ilgili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu düşünceye göre ise; trans yağları, çoklu doymamış yağları ve Omega 6’yı beslenmenizden çıkarmanız gerekir. Doymamış yağlar ve Omega 3 ağırlıklı beslenmek, paleo diyetinde oldukça önemlidir.-

5. Yüksek potasyum, düşük sodyum

İşlem görmemiş olan ve taze besinler potasyum içerdikleri sodyum içeriklerinden 5 kat daha fazladır. Potasyum başta kalp ve böbrekler olmak üzere tüm organların düzgün çalışmasına destek olur. Düşük potasyum ise; yüksek tansiyona, kalp hastalıklarına ve kalp krizine yol açabilmektedir.

6. Asit-alkali dengesi

Beslenme ile vücutta meydana gelen asidi alkali durumuna çevirmek gerekmektedir. Sindirilmesi ile tüm yemekler böbreklere asit ya da alkali yükü devrediyor. Et, balık, tahıllar, peynir, bakliyatlar ve tuz asit üretirken, sebzeler ve meyveler ise alkali üretimi sağlıyor. Yüksek asit sebebiyle kemik ve kas kaybı ortaya çıkıyor.

c-vitamini

7. Daha fazla vitamin, mineral, antioksidan

Tam tahıllar yeterli C, A ve B12 vitamini içermez. Bu sebeple de  doğal beslenen hayvanların etleri, meyveler ve sebzelerin vücutta karşıladığı ihtiyaçları karşılayamaz.

Tam tahıllarda mevcut olan çeşitli mineraller ve B grubu vitaminler ise vücut tarafından yeterince emilemiyor. Paleo Diyeti kapsamında vitamin, mineral alımı için en önemli nokta dengeli ve sağlıklı beslenmek.