Pancarı bazısı çok sever, bazısı ise ondan nefret eder ancak pancar tüketmeye başlamak istiyorsanız, onu kesinlikle tükettikleriniz arasına eklemenizi gerektiren temel sebepleri bir araya getirdik.

Pancar temel vitaminler ve mineraller bakımından çok zengindir ve bu nedenle beslenme düzenine eklenmelidir. İnflamasyonları azaltma, kalbi destekleme, sindirim sistemini, beyni ve göz sağlığını koruma gibi çok sayıda faydası olan pancar, hem pişirmeden salatalarda ve sebze sularında değerlendirilebilir, hem de pişirilerek kahvaltıdan akşam yemeğine kadar pek çok yemekte değerlendirilebilir.

Pancarın sağlığa faydaları oldukça etkileyici ve spor performansına katkıları, kanser savuşturucu etkileri ve kanı temizleme özellikleri de diğer tüm sağlığa faydalarının yanında en çok dikkat çekenler arasında yer alıyorlar.

Pancar Besin Değerleri

Bir kase pancarda şu temel besin değerleri ve onların günlük ihtiyacı karşılama oranları bulunmaktadır:

• 60 kalori
• 4 gram lif
• 2.5 gram protein
• %34 folat
• %28 manganez
• %15 potasyum
• %14 bakır
• %10 magnezyum
• Demir, C ve B vitaminleri

Pancarın 7 Faydası

Kanserden Koruyan Antioksidanlar Bakımından Zengindir

Pancarda fitobesinler adı verilen hastalıklarla savaşan antioksidanlar oldukça bol miktarda bulunurlar ve bunun yanında vitamin ve mineraller bakımından da zengindirler. Bu özelliği onu kanserden koruyucu bir gıda haline getirmektedir.
Araştırmalar, pancarda bulunan antioksidanların akciğer, mide, kolon ve meme kanserinden koruduğunu, ayrıca kalp hastalıkları ve diğer hastalıklarda da önleyici olduklarını göstermektedir. Bazı yörelerde kırmızının yanında farklı renklerde de bulunabilen pancar, pek çok renkli sebzede olduğu gibi rengini antioksidanlardan alıyor.

Antioksidan içeriği nedeniyle göz sağlığının korunmasına da katkıda bulunmaktadır. Bu anlamda havuç ile benzer özellikler sergilemektedir ve katarakt, maküler dejenerasyon gibi durumların ortaya çıkmasına engel olarak gözleri korumaktadır.
Serbest radikallerle olan savaşta antioksidan içeriğiyle öne çıkan pancarın sapı da çok besleyici. Bu nedenle sadece kök kısmını değil, saplarını da değerlendirmek gerekli.

Anti-İnflamatuvar Özelliklere Sahiptir

Pancarda bulunan anti-inflamatuvar özellikler, onun pek çok hastalıktan bizi korumasını sağlar. İnflamasyonlar aslında vücudun doğal tepkileridirler ve bedenimizin bakteri ve virüslerden korunmalarını sağlar. Ancak onun fazlası ciddi bir sağlık sorunudur.
İnflamasyon düzeylerinin azalması bedenin her sistemine yardımcı olur ve kalp hastalıklarından, diyabetten ve Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklardan korunmayı sağlar. Normal bir insanın beslenme düzeninde, inflamasyonlar ortaya çıkarlar çünkü şeker, işlenmiş gıdalar, düşük besin değerli gıdalar gibi ürünler, inflamasyonları arttırırlar. Pancar gibi işlenmemiş gıdalar ise bağışıklık sisteminin tepkilerinin kısıtlanmasına imkan tanır.

Kalp Sağlığını Destekler

Pancarda bulunan betain ve kolin maddeleri, kalp damar sistemini inflamasyonlardan korur, kolesterolü düşürür ve kan basıncını azaltır. Böylece kalp ve damar sağlığını daha uzun süre korumak mümkün hale gelir. İçeriğinde bulunan nitrat içeriği sayesinde kolesterolü de düşürebilen pancar, böylece kalp sağlığına bu açıdan da destek olur.

Kanı Temizler

Pancar doğal bir kan temizleyici olarak bilinir ve böylece kandaki toksinlerin, ağır metallerin ve atıkların atılmasına yardımcı olarak bir detoks etkisi gösterir. İçeriğindeki lifler ise sindirim sisteminin temizlenmesini kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırır.
İçeriğindeki betalainler, toksinleri nötralize eden ve onları suda çözülebilir hale getiren gluthione moleküllerinin oluşmasını sağlarlar ve böylece toksinler su vasıtasıyla idrarda atılırlar. Pancar ekstresi verilen hayvanların kanlarının daha temiz hale geldiği, toksinlerden ve mutajenlerden arındığı görülmüştür.

Cinsel İsteği Sürdürmenizi Sağlar

Pek çok kültürde pancar doğal bir afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise üreme organlarına giden kan akışını arttırmasıdır. İçeriğindeki nitrat ve boron sayesinde cinsellik hormonlarının üretimini arttırabilen pancar, dolaşımı da daha iyi hale getirerek kan akışını sorunsuz hale getirir.

Yaşlanma Karşıtı Etkilere Sahiptir

Sindirim sistemini ve kanı temizlemek için pancar tüketmek, oldukça mantıklıdır. Zira yüksek antioksidan bileşenleri sayesinde detoksta kullanılabilen pancar, yaşlanmanın etkilerini de yavaşlatmaktadır.

Vücudu bazik bir pH düzeyine getirme konusunda da başarılı olan pancar, böylece asidik ortamın hastalıklara ortam oluşturmasının da önüne geçmenize yardımcı olur.

Düşük kaliteli, işlenmiş ve asit oluşumuna izin veren gıdalar yerine pancar ve diğer kök sebzeler gibi bazik oluşumlara imkan veren gıdaları tüketmek, yaşa bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını da geciktirecektir.

Dayanıklılığı, Enerjiyi ve Kas Tamirini Hızlandırır

Pancar doğal nitrat barındırır ve bu da işlenmiş gıdalardaki zararlı nitratlar yerine nitratı doğal yoldan almanızı sağlayarak enerji ve performansınızı arttırır.
Pancarda vücudun tamir ve fiziksel performans için kullandığı nitrat türleri bulunmaktadır.

Pancar Nasıl Değerlendirilmeli?

Pişmemiş Olarak

Pancar ham olarak tüketildiğinde sıkı, gevrek ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Onu bu şekilde smoothie ve meyve sularınıza, ayrıca salatalara ekleyebilirsiniz çünkü bu halde tüketimi pişirme sırasında gerçekleşen besin değeri kaybının önüne geçmenize imkan tanır. Piştiği zaman pancarın tadı değişir ve daha yumuşak ve tatlı bir hale gelir.

Pişmiş Olarak

Pancar bilhassa peynir veya balzamik sirke ile kombine edilebilir ve böylece tatlılığını biraz ekşilik ile dengelemek mümkün olur. Özellikle doğu Avrupa ülkelerinde hala yemeklerin en birincil malzemeleri arasında yer almaktadır.

Izgara Olarak

Pancarın şeker içeriğinden dolayı tadı bir miktar tatlıdır ve bu da onu şekerin karamelize olduğu ızgara işlemi için ideal hale getirir. Fakat pancarın çok dayanıklı bir sebze gibi görünmesine karşın aşırı sıcaklık ve pişme sırasında besin değerlerinin bir kısmını kaybettiğini de unutmamak gerekir.