Panik nöbetlerin hissi ve görünümü kronik endişe tipinden farklıdır ve bir anda ortaya çıkarak yaşamınıza etki edebilir.
Panik atak geçirmiş olan insanlar bu deneyimi kesin tabirlerle açıklayabiliyorlar. En azından belirtiler bir kaç dakika içinde ortadan kalkana kadar fiziksel olarak yıkıcı ve korkutucu. Panik atak ile uzun süre boyunca akılda kalan endişeler arasındaki fark gece gündüz kadar net.

Klinik psikologlar panik atak ve insanların anksiyete atağı olarak adlandırdıkları şey arasındaki farkı bu şekilde açıklıyorlar.

Anksiyete Atağı Diye Bir Şey Yok

Belki de vardır ancak anksiyete atağı diye bir tabir doktorların zihinsel rahatsızlıkları tanımlamak için kullandıkları kitaplarda görünmüyor. Psikologların sözlüğünde böyle bir tanımlama yok. Bu nedenle esasında her şey anlamına gelebilir ve farklı insanlara farklı şeyler ifade edebilir.

Bazı insanlar panik atak ve anksiyete atağı tabirlerini birbirinin yerine kullanabiliyorlar. Bazıları ise anksiyete atağını panik atak düzeyine yükselmeyen kaygılı hisler olarak tanımlıyorlar.

Panik ve Anksiyete Farklı Duygulardan Kaynaklanır

Hepimiz zaman zaman gergin ve kaygılı hislere sahip oluruz. Ancak bazen insanlar henüz olmayan şeyler üzerine strese girerler ve endişeleri kontrolden çıkar.

Pek çok hasta yaşamları boyunca ekstra stres ile başa çıkar ve bir anda devenin belini büken son yük gibi bu zorluğun üstesinden gelmeleri için bazı idare etme yeteneklerine ihtiyaçları olur.

Panik atak ise bedenin yaklaşmakta olan bir tehlikeye karşı verdiği tepkidir ve kişinin fiziksel varlığına bir tehdit olmasa da ortaya çıkabilir. Panik korkuyu andırır.

Bu duyguları ayırmanın bir yolu daha var. Panik ataktan dolayı sıkıntı yaşayan birisi olduğunuzu varsayalım. Yeni bir panik atak geçireceğinize dair endişe duyduğunuzda, buna beklenen anksiyete denir ve “Panik atak geçireceğim” endişesidir. Diğer yandan panik atak sırasında hissedilen duygu, korku olarak bildiğimiz duygudur.
İkisini ayırabilmek önemli çünkü korku ve anksiyeteyi ayırmak ve yönetmek için farklı stratejiler var.

Panik Kısa Vadelidir, Anksiyete ise Uzun Sürer

Panik atak geçirmiş olan herhangi birisi onun size bir lunapark treni gibi olduğunu söyleyebilir. Aniden gelir, kurbanını aşırı bir korku ile boğar ve kalbi çarptırır, nefes kesen bir fiziksel rahatsızlık yaratır. Dakikalar sonra ise biter. Panik atak tekrar eder hale geldiğinde ve insanlar yeni bir nöbet geçireceklerine dair korku yaşadıklarında panik bozukluk tanısı konabilir.

Aşırı anksiyete ile başa çıkan birisinin deneyimi çok farklı olabilir. Uzmanlar anksiyete atağı teriminin kullanımına karşı uyarıyorlar çünkü anksiyete belirtileri ne çabuk gelirler ne de çabuk geçerler. Anksiyete uzun süre boyunca devam eden düşük şiddetli belirtilere sahiptir. Kişinin üzerinde ağırlık yapan bir tür gölge gibidir.

Devamlı olarak endişelerden dolayı zorlanıyorsanız, genel anksiyete bozukluğu tanısı alabilirsiniz. Bu zihinsel rahatsızlık 6 aydan fazla sürer ve çoğu zaman varolan aşırı kaygı ve endişe belirtileri ile tanımlanır. Anksiyete bozukluğu sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, kas gerilimi, konsantrasyon zorluğu ve uyku hali gibi hislerle karakterize edilir.

Anksiyete bozukluğu olan birisi endişe etmeden duramadığını söyleyecektir. Bu patolojik düzeyde bir endişe bile olabilir. Şöyle söyleyebilir: “Çocuğum her evden çıktığında beni yarım saatte bir aramasını ve iyi olduğunu söylemesini beklerin ve aramazsa hemen endişe eder ve onu ararım, resmi kurumlara bile başvurabilirim.”

Panik Fiziksel Hisleri Güçlendirir, Endişe İse Zayıflatır

Panik atak sırasında kişinin nefesi hızlanır, kalp ritmi artar. Beden bir düşmanla savaşmak üzere hazırlanır.

Ancak anksiyete bozukluğu olan insanlar üzerine yapılan çalışmalarda, onların endişelerinin farklı bir yoldan ortaya çıktığı görülüyor. Birisi endişe nöbetleri geçirdiği zaman fizyolojik aktiviteleri azalır. Kalbi hızlanmayabilir ve terlemesi azalabilir.s

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr