Parmaklarda uyuşmanın pek çok farklı sebebi olabilir ve bunlar arasında karpal tünel sendromundan tutun da bazı nöropati türlerine kadar geniş seçenekler var.

Bazı vakalarda tedavi kişinin ellerini nasıl kullandığını değiştirmesi ile basitçe uygulanabilir. Ancak karmaşık sebepleri olan vakalar için ilaçlar ve ameliyat da gerekli olabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Amerikan El Cerrahisi Topluluğu’na (ASSH) göre, kişinin parmaklarındaki uyuşmanın en yaygın sebeplerinden birisi karpal tünel sendromu.

Bu tünel, elin alt kısmından geçen bir yol. Medyan siniri içinden geçer ve bu sinirin çimdiklenmesi baş parmakta, işaret parmağında, orta parmakta ve yüzük parmağında uyuşmaya, iğnelenmeye veya ağrıya sebep olur. Karpal tünel sendromu genellikle kişi uyurken yatış sırasındaki pozisyondan dolayı ellerin uyuşmasına sebep olur.

Karpal tünel sendromu teşhisi için doktor detaylı bir tıbbi geçmiş incelemesi yapacaktır, sahip olduğunuz diğer hastalıkları soracaktır, bileğinizi nasıl kullandığınızı öğrenmek isteyecektir ve daha önce bir yaralanma yaşayıp yaşamadığınızı soracaktır.

Ellerinizi kullanma şeklinizi değiştirerek bu rahatsızlığı tedavi edebilirsiniz.

Örneğin bilgisayar başında oturma tarzınızdan dolayı karpal tünel sendromuna sahip olabilirsiniz. Sandalyeyi, fareyi veya klavyeyi değiştirmek bu soruna çözüm getirebilir.

Alternatif olarak, doktor geçici olarak bir sabitleyici takmanızı önerebilir. Böylece şişkinlik azalır veya önlenebilir. Sabitleyiciler özellikle geceleri elin uyuşmasının önlenmesine yardımcı olurlar.

Eğer belirtiler daha ağırsa ve diğer tedaviler ile geçmezlerse, kişiye inflamasyonun azaltılması için steroid iğneleri gerekebilir. Diğer vakalarda ise sinirin karpal tünelden geçişine daha fazla yer yaratmak için ameliyat gerekli olabilir.

Kompresyon Nöropatisi

Kompresyon nöropatisi, bir sinirin üzerindeki baskıdan dolayı yaşanan his kaybı ve bedenin o kısmında yaşanan zayıf veya seğiren kaslar ile kendini gösterir. Karpal tünel sendromu bir kompresyon nöropatisi türüdür.

ASSH’ye göre bir sinir yaralanmalar, genişleyen damarlar, kasların kalınlaşması veya sinir çevresinde büyüyen kistlerden dolayı baskı altında kalabilir.

Bilek, dirsek, ön kol ve boyundaki sinirlerin baskıya uğraması kişinin parmaklarında his kaybı ile sonuçlanır.

Hafif kompresyon nöropatisinin tedavisi için yaşam tarzı değişimleri yapılabilir. Örneğin daha ergonomik bir iş ortamının yaratılması, işteki hareketlerden kaynaklı nöropatinin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Fizik veya mesleki terapi de sinirlere baskı yapan sıkı kasların gevşetilmesine yardımcı olabilir. Bu tip terapilerde kişinin gelecekte belirtilerden nasıl kaçınacağı öğretilir.

Obezite de kompresyon nöropatisine sebep olabilir ve bu nedenle kilo vermek belirtileri hafifletebilir.

Ağır kompresyon nöropatisi olan bireylerde ameliyat gerekli olabilir.

Çevresel Nöropati

ABD’deki Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve Felç Enstitüsü (NINDS) çevresel nöropatinin kişinin periferal sinir sisteminin hasar görmesi ile ilgili olduğunu belirtiyor. Bu sistem beden boyunca sinyallerin iletimini mümkün kılar.

Çevresel nöropati etkilediği sinirlere bağlı olarak pek çok farklı belirti verebilir. Bu belirtiler arasında ellerde his kaybı da bulunabilir.

Çevresel nöropatinin pek çok sebebi var. Genetik de olabilir, yani kişinin biyolojik ebeveynlerinden kalıtımla elde ettiği bir özellik olabilir veya edinilmiş de olabilir.

Edinilmiş çevresel nöropatinin sebepleri arasında şunlar var:

  • diyabet
  • aşırı, uzun vadeli alkol tüketimi
  • B12 vitamini eksikliği
  • kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları
  • yaralanmalar
  • hipotiroid

Çevresel nöropatinin pek çok nadir sebebi de var. Doktor yaygın sebepleri eledikten sonra bu nadir sebepleer için de testler uygulayabilir.

Tedavi sinir hasarının nerede olduğuna ve yaşanan deneyimlere göre değişim gösterebilir.

Fibromiyalji

Fibromiyalji, kişinin bedenin çeşitli kısımlarında ağrı, uyuşma, batma hissetmesine sebep olabilen bir bozukluk. Diğer yaygın belirtileri şöyle:

  • uyku problemleri
  • yorgunluk
  • hafıza problemleri
  • konsantrasyon ve düşünme zorluğu

Fibromiyalji olan insanların karpal tünel sendromu geliştirme ihtimalleri diğer insanlardan daha fazla.

Miyofasyal Ağrı Sendromu

Miyofasyal ağrı sendromu, kaslarda veya bedenin alakalı diğer kısımlarında ağrılara sebep olabilen bir kas iskelet sistemi hastalığı.

ASSH, onun ellerde ve ön kollarda hissizliğe sebep olabileceğini de belirtiyor.

Pain and Therapy’de yayınlanan bir makaleye göre, hastalığın mevcut tedavi seçeneklerini destekleyecek sınırlı miktarda kanıt var.

Çalışmanın yazarları sendromun altında yatan sebeplere dair daha fazla araştırma gerekli olduğunu belirtiyorlar.

İlaçlar

ASSH, kanser tedavisi ilaçları g ibi bazı ilaçların kişinin ellerinde uyuşma ve karıncalanmaya sebep olabileceğini belirtiyor. Bu yan etkiler geçici veya kalıcı olabilirler.

Amerikan Kanser Topluluğu’na göre, kemoterapi kaynaklı çevresel nöropatinin önlenmesi için kesin bir yol yok.

Ancak kişinin tedavisinden sorumlu olan tıbbi ekip, bu yan etkiye karşı gözlerini açık tutmalı ve ilaç dozunu mümkün olduğunca iyi yönetmeli.

Diğer Sebepleri

Parmaklarda uyuşmanın diğer daha az yaygın sebepleri şöyle:

  • Yeterince B1 vitamini almamak
  • Multipl skleroz
  • Felç geçirmek
  • Beyin ve omurilik bozuklukları

Sonuç Olarak

Parmaklarda uyuşmanın pek çok farklı sebebi var. Belirtiler tedavi olmaksızın veya küçük yaşam tarzı değişimleri ile de geçirilebilirler ancak bu altında yatan sebebe bağlı.

Eğer uyuşma geçmezse, doktorla görüşülmeli ve böylece sebebi tespit edilerek en uygun tedavi belirlenmeli.