Pek çoğumuz gereksiz yere agresiflikler gösteren insanları tanımakta hayli başarılıyız. Birisi bize hakaret ettiğinde, eleştirdiğinde ve küçük gördüğünde bu kötü bir his verir ancak en azından neden böyle hissettiğinizi bilirsiniz. Ancak çevremizdeki bazı insanlar, ailemiz, arkadaşlarımız ve iş arkadaşlarımız da dahil olmak üzere, bize kendimizi rahatsız hissettirirler ve bunun sebebini de bir türlü anlayamayız. Örneğin bir iş arkadaşınız koridorda size bir haftada üçüncü defa selam vermemiş olabilir.

Bunun bir unutkanlık olduğuna inanabilirsiniz ancak aslında başka bir şey eksiktir.

Eğer böylesi durumlar hayatınızdaki bir veya daha fazla insan sebebiyle sıklıkla başınıza geliyorsa, pasif agresif davranışlar ile karşı karşıya olabilirsiniz ve bu durumun tespit edilmesi aşırı agresif davranışlara göre hayli zordur. Pasif agresiflik, adından da anlaşılabileceği gibi, düşmanlığın üstü kapalı hakaretler, garip davranışlar, inatçılık veya istenen görevleri yapmama gibi davranışlar ile dolaylı yoldan ifade edilmesidir.

Pasif agresif davranışlar dolaylı oldukları için tespit edilmeleri zor olabilir ve buna karşın psikolojik sonuçlarını hissediyor olabilirsiniz. Bu tip bir davranışı tanımlayabilmeniz için onun beş özelliğini bir araya getirdik. Bunlar bir kişinin pasif agresif olabilmesi için tek yol değiller ancak en yaygın olanları.

Sessizlik

Bu davranış türünde bir kişi, diğerini tamamen yok sayar, ondan gelen soruları cevaplamaz ve hatta varlığını bile kabullenmez. Bu tip bir davranış illa ki pasif agresif olmak zorunda değildir çünkü genelde dışarıdan net şekilde belli olur. Ancak bu uygulamayı anlamayacağınız şekilde uygulayanlar da mevcuttur.

Örneğin, işyerinde koridorda sizi “yanlışlıkla” görmezden gelebilir. Bu durum o kadar rastgele bir düzende ortaya çıkar ki, kasıtlı mı yoksa yanlışlıkla mı olduğunu anlamanız imkansız hale gelir. Aynı davranışlar toplantılarda da başınıza gelebilirler. İş arkadaşınız yorumlarınızı özellikle görmezden gelebilir ancak bunu düzensiz şekilde yaptığı için kasıtlı olduğunu anlamanız imkansızdır.

Anlaşılması Zor Hakaretler

Çoğumuz net hakaretleri hemen anlarız ancak anlaşılması zor hakaretlerin ne olduğunu anlamak biraz zor olabilir. Bir iş arkadaşınız size iltifat ediyormuş gibi görünebilir ancak bu iltifat üzerine düşündüğünüz zaman onun aslında gizli bir hakaret olduğunu fark edebilirsiniz. Örneğin patronunuza bir rapor verdiğinizi düşünün, patronunuz bunun iyi bir iş olduğunu söyleyerek size iltifat eder ancak hemen ardından raporun neredeyse “X” kişisinin raporu kadar iyi olduğunu belirtir (bu kısmı hakaret kısmıdır).

Bu tip bir hakarette en zayıf noktanıza gizli veya yarı gizli bir referans mevcuttur. Bir arkadaşınızın sizden daha iyi bir okuldan mezun olduğunu düşünün. Eğer sohbetlerinizde bu kişi işi devamlı olarak lafı okulunuza getiriyorsa ve onun biraz daha alt düzeyli olduğunu ima ediyorsa, yine aynı davranış ile karşı karşıyasınız demektir.

İnatçılık

İnatçı olmak bazı koşullarda faydalı bir kişilik özelliği olabilir ancak bazen tek başına birisini cezalandırmanın en iyi yöntemi de olabilmektedir. Dolaylı yoldan inatçı olan bir kişi, sahip olduğu konumu ve bakış açısını öylesine koruyacaktır ve iyi argümanlarla karşınıza gelecektir ki, temellendirme yapamadığınız için söylediği şeyi görmezden gelmeniz de imkansız olacaktır. Aynı zamanda bu kişinin sadece size rahatsızlık verdiği için veya onu dinlemek zorunda olduğunuz için bu bakış açısını savunduğu da dikkatinizi çekecektir.

Gerekli İşleri Bitirmekte Başarısız Olmak

Çoğumuz inatçı çocukları biliriz. Çocuklar belli bir yaşa geldikleri zaman, onlara denen şeyi yapmayı reddederler. Onlar bunu çocuk oldukları için yaparlar ancak yetişkinler böyle bir davranışa girdikleri zaman bunu kavramak çok kolay olmaz. Kendine verilen işleri yapmayı daima reddeden bir iş arkadaşınız olabilir. Tüm sorumluluğu başkasına verebilriler ve bunu zamanında bitirmezler. Eğer bu durum iş stresi, evdeki problemler veya ertelemeci bir kişilikten kaynaklanıyorsa pasif agresif davranış sayılmaz. Ancak devamlıysa ve diğer dış faktörlerle ilgili değilse, pasif agresif davranış olarak da görülebilir.

Pasif Agresif İnsanlarla Başa Çıkmak


Genel olarak iş arkadaşlıklarında pasif agresiflik üzerine konuştuk ancak bu davranış ilişkilerde ve arkadaşlıklarda da oldukça sık görülüyor. Kıskançlık, kişilik bozuklukları, yan etki olarak pasif agresif davranışlara sebep olan ilaçların kullanımı, yanlış dozda psikiyatrik ilaç kullanımı gibi pek çok faktörden dolayı bu davranışlar karşınıza çıkabilirler.

Peki pasif agresif bir birey ile nasıl mücadele etmeli? Onlara bu davranışlarından bahsettiğinizde genellikle pek yardımı olmuyor çünkü ne yaptıklarını zaten biliyorlar ve bunu dile getirecek olursanız daha fazlasını da yapabiliyorlar.

En etkili yöntem ise bu davranışı görmezden gelmek ve fark etmemişsiniz gibi yapmak. Eğer sizi etkileyemediğini görürse, bu davranışlara reaksiyon alamadığı için yapmayı bırakacaktır.

Pasif agresif davranışı görmezden gelmek imkansız olduğunda ve bu durum sizi psikolojik olarak çok etkilediğinde, yapabileceğiniz en iyi şey o kişiden olabildiğince uzak durmak.

Eğer agresifliği yapan kişi bir iş arkadaşınızsa, başka bir departmana geçmeyi veya ofiste o kişiden uzak durmayı talep edebilirsiniz. Eğer yer de değiştiremiyorsanız bu kişiyle iletişiminizi sonlandırmanız doğru olacaktır. Bu kişiyle her etkileşiminiz profesyonelce ve nokta atışı olmalıdır. Böylece agresyona uğramaktan kaçınabilirsiniz.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr