Çeşitli kaynaklar, düşük kalorili ve sağlıklı bir aperatif olarak patlamış mısır öneriyor, diğerleri ise sadece zehirli olduğunu iddia ediyor. Sizce patlamış mısır sağlıklı mı? Cevap, basit değildir. Mısır patlatmakta kullanılan mısır türü, asla bir GDO bombası değildir. Ancak maalesef bolca pestisitle doludur. Belli tür patlamış mısırların bir kovası neredeyse alınması gereken bir günlük kaloriye sahiptir. Bu mısırlara sinema salonlarındaki ve hazır paketlenmiş mısır patlakları örnek verilebilir.

Patlamış mısır sağlıklı mı yani? Yine, cevap çok kesin ve net değil! Aslında patlamış mısır tüketmenin, özellikle yüksek lif ve manganez içeriğinden dolayı size sunabileceği bazı pozitif yönleri var, ancak bu faydalar aşağıda açıklanan yalnızca bir tür özel patlamış mısır ile ilgilidir.
Endişelenmeyin: Eğer patlamış mısır hastasıysanız; hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Bununla birlikte, patlamış mısır hakkındaki gerçeği anladığınızda pişirme yönteminizi değiştirebilirsiniz.

Patlamış Mısır Sağlıklı mı?

2009’da Kamu Yararı Bilim Merkezi’nin, sinema salonlarında satılan patlamış mısırın gerçek kalorisi ve yağ içeriğiyle ilgili haberi büyük etki yarattı. Araştırmacılar, kendi besin analizlerine dayanarak, sinemalardaki orta boy patlamış mısırın 1200 kalori olduğunu ve 60 gram yağ içerdiğini tespit etti.

Bu, birçok insanın bütün gün tüketmesi gereken kalori ve yağ miktarıdır. Uzmanların çoğu, insanların kendi mikrodalga fırınlarında patlamış mısırı, sinema salonuna getirmelerini tavsiye etmeye başladı. Böylece yağ ve kalori içeriği bakımından daha iyi bir seçenek olmasına rağmen, ne yazık ki mikrodalgada patlamış mısır sağlığınız için eşit derecede tehlikeli olabilecek kimyasallar içeriyor.

Çevre Koruma Kurumu (EPA), mikrodalgada patlamış mısır için kullanılan torbaların, kansere neden olan bir ajan olan Perflorooktanoik aside (PFOA) dönüşebilen bir kimyasalla kaplandığını tespit etti. Yapışmayan yüzeyin içerisinde bulunan PFOA, ısıtıldıktan sonra toksinleri serbest bırakır. PFOA, karaciğer, prostat ve böbrekte toksisite ile ilişkili olup, tümör büyümesini artırabilir. Ayrıca çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir ve üreme sistemine zarar verebilir.

Patlamış mısırda kullanılan yapay tereyağı da sağlık açısından sorunlu bulundu. Bu yapay madde, kriptojenik organize pnömoni (COP) adı verilen spesifik bir solunum yolu hastalığına neden olduğu gösterilen diasetil adı verilen bir kimyasal madde içerir. Genellikle, diasetil, büyük miktarlarda solunduğunda büyük bir problemdir, ancak uzmanlar, tüketicilerin bundan etkilenebileceği konusunda halen endişelidir. Tüketici endişeleri, önde gelen patlamış mısır üreticilerinin çoğunun mısırlarından diasetil ürünlerini çıkarmasını ve bu temizleme işleminin 2007 yılına kadar geri gitmesini sağladı. İçinde bulunan zehirli yapay katkı maddelerinden ötürü “paketlenmiş hazır mısır” kısmen sağlığınıza zararlıdır ve kaçınılmalıdır.

Eğer Detoks Yapacaksanız Patlamış Mısır Sağlıklıdır

Evde daha sağlıklı patlatma seçeneklerden birini denemekle ilgileniyorsanız; sağlıklıdır. Az miktarda lif ve manganez içerir ve iyi bir düşük kalorili atıştırmalık seçeneğidir.

Evde yapacağınız doğal yollarla patlamış mısır harika bir detoks destekçisidir. Yalnızca mısırı patlatırken yakmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca tuz koymadan patlatın ve yapışmaması için hindistancevizi yağı gibi yağlar kullanın.

Serbest Radikallerin Yol Açtığı Hasarla Mücadele Edebilir

Scranton Üniversitesi’nin 2012 yılında yayınladığı sonuçlara göre; patlamış mısır meyveden daha fazla antioksidan içeriyor. Bu haber hemen hemen her haber ajansı ve beslenme web sitesinde geniş çapta yer bulmuştur. Çalışma, bir paket doğal patlamış mısırda; çoğu meyvenin bir porsiyonunda bulunan 160 gramın neredeyse iki katı kadar polifenol olarak bilinen 300 mg antioksidan içerdiğini keşfetti. Ancak patlamış mısırın herhangi bir şekilde sağlıklı bir diyetteki meyve ve sebzelerin yerini alamayacağını kabul etmek gerekir. Antioksidanların varlığı yüksek olmasına rağmen, patlamış mısır, meyve ve sebzelerden aldığımız hayati minerallerin birçoğunu içermez. Polifenoller doğru miktarlarda alındığında önemlidir ve vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyabilir.

Yüksek Lif İçeriğiyle Biyoyararlanıma Destek Olur

Patlamış mısır bir porsiyon günlük tavsiye edilen lif alımının yüzde 16’sını içerir, bu da tek bir porsiyonunda yalnızca 93 kalori olduğu düşünülürse etkileyicidir. Birçok nedenden ötürü yüksek lifli bir diyet yapmak inanılmaz derecede önemlidir. Lif, kalbi korumaya ve sindirime yardımcı olur ve hatta şeker hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Biyoyararlanım neden önemlidir? Çünkü sindirim sırasında gıdayı parçalamaktan ve iyi maddeleri absorbe etmekten sorumlu olan insan vücudundaki enzimler, mısırın içerdiği tüm antioksidanları almamıza izin verecek şekilde çalışırlar. Bunu sağlayan da patlamış mısır yerken dişinize yapışan o kabuklu lif içeriğidir. Organik patlamış mısır yediğinizden emin olmalısınız.

Doygunluk Verir ve Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Hızlı ve kolay atıştırmalıkları düşündüğünüz zaman, akla gelen ilk şeylerden bazıları neler olabilir? Patates cipsi, kurabiye veya kraker? Birçok kişi, yüksek kalorili, aşırı işlenmiş gıdalarla uğraşmayı seviyor. Ancak organik patlamış mısır atıştırmalık olarak çok kullanışlı olabilir. Araştırmacılar, patlamış mısırın kilo verme yolculuklarında daha az yemeye çalışanlara açlık arzusunu azaltmada yardımcı olabileceğini keşfetti.
Unutmayın ki, sağlıklı bir şekilde kilo vermenin birden fazla yolu vardır, bu nedenle yalnızca iştahınızı azaltmaya bel bağlamayın. Patlamış mısırda bulunan lif, kilo kaybına potansiyel bir yardım yapar. Yüksek lifli gıdalar, yalnızca kendinizi tok hissetmenize değil, sağlıklı şekilde kilo vermenize de yardımcı olur. Yüksek lifli diyetler düşük vücut ağırlığı ve daha sağlıklı bir diyet ile ilişkilendirilir.

Sağlıklı Kemik Oluşumunu Destekliyor

Patlamış mısır önemli miktarda manganez içerdiğinden; yoğun, sağlıklı kemikler inşa etmenize ve kemik yoğunluğunu korumanıza yardımcı olabilecek iyi bir besin kaynağıdır. Manganez, kemik yapısını desteklemeye yardımcı olan (özellikle de menapozal kadınlar gibi zayıf kemiklerden etkilenen insanlarda) bir besin maddesidir ve sizi osteoporoz, artrit ve osteoartiritten koruyabilir.

Genetiği Değiştirilmiş Mısırdan Uzak Durun!

Şu ana kadar, genetiği değiştirilmiş mısır hakkındaki istatistikleri duymuşsundur. Tüm dünyadaki mısırın neredeyse yüzde 90’ı genetik olarak değiştirildi. Artık GDO gıdalarının alerjilere, tümörlere ve hatta erken ölümlere neden olduğu biliniyor. Ancak iyi haber şu ki; patlamış mısır tohumları hiçbir zaman genetik olarak değiştirilmedi. Bahsedilen sadece haşlanmış ve konserve olan mısırdır.