Bazı kişilerden onu unutmam lazım ama unutamıyorum diye cümleler duyarız. Genellikle bu cümleleri cinsel istismara uğramış ve şaşırmış kişilerden duyarız. Bu kişiler, belki onu unuturum, belki de unutmam, bilmiyorum derler bize. İyileştiren kişiler ise bu cümlelerin karşısında her zaman bir istismarcı bulunduğunu fark eder. Bazen birini affetmesek de olur. Her zaman, herkesi affetmemiz gerekmez.

1.Bu kişiler değişmezler.

İstismarcı kişiler sizden bir tepki alabilmek için size ulaşmaya çalışırlar, size acırlar ya da size kızarlar. Amaçları sizden bir tepki alabilmektir. Siz onlara eski tepkileri vermeyince de, size değiştiğinizi söylerler ve istismar etmeye devam ederler.

2. Öncelik her zaman siz olun.

İstismarcı kişilikler aslında kendilerini sevmezler. Biz ise, kendimizi bilerek ve kendimizi severek bu kişilere örnek oluruz. Ama maalesef bu kişiler sahte bir maske oluşturur. İstismarcı kişileri affederek, biz kendimizi sona atarız, bu yüzden bu tarz kişileri affetmememiz önemlidir.

3. Kendinizi affedin.

Her zaman kendinizi affedin. İstismarcı kişilikler özellikle başarılı, mutlu ve dengeli hayatları olan kişilerin hayatına sızmak isterler, siz buna izin vermeyerek, kendinizi affedin.

4. Unutmamak sizi kötü bir insan yapmaz.

En son bir yemek yiyip hastalandığınız zamanı hatırladınız mı? Büyük ihtimalle, o yemeğe karşı mideniz bulanmıştır. Vücudumuz yemeği tehlike olarak hatırlar ve bizim canımızı yakmasını engellemek için bizi korur. Bu sezgisel bir süreçtir. Eğer travmanız varsa ve istismarcıyı unutamıyorsanız bu onu unutmanız anlamına gelmez. Kırmızı alarmlı noktaları hatırlamak sizi korur ve ne kadar yol aldığınızı fark etmenizi sağlar. Fark ederek bilge olur ve daha güçlü olursunuz.

5. İyileşmeniz gerekir.

İyileşmek için, olanları kabul etmeniz gerekir. Söylemek yapmaktan kolay olsa da, her türlü olumsuz, üzgün, kızgın duyguları kabul etmeniz gerekmektedir. Bu acıya fazla tutunup neden ben, neden benim başıma geldi derseniz, olayları kabul edemezsiniz, olay olmuştur ve kabullenmek olayları anlamlandırmamızı sağlar, kabul edince bir kontrol hissi oluşur, en iyi olasılığı yaptığımızı biliriz. Bu yüzden önce siz, kendi iyileşmenize bakın ve kendinizi önemseyin.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr