Köpük banyosunun cildi besleyen bir yanı olmadığını artık herkes biliyor. Buna alternatif olarak, evde hazırlayabileceğiniz ve %100 doğal banyo tarifleriyle, kendi küvetinizde spa keyfi sürebilirsiniz. Yapabileceğiniz tariflere bir bakalım:

 

  1. Süt ve bal ile Antik Mısır güzelliği

 

Mısır’a hükmeden ve güzelliğiyle dillere destan olmuş Kleopatra’nın süt ve balla dolu küvetlerde yıkandığı söylenir. Klişe gibi gözükse de, gerçekten de bal ve süt, cildi yumuşatır ve bütün vücudunuza ipeksi bir hava katar. Sütteki laktik asit, ölü derilerden kurtulmayı sağlarken, bal da cildinizi yumuşatır, nemlendirir ve her açıdan güzelleştirir.

 

Hazırlanışı: Ilık su dolu küvete 1-2 bardak süt ve yarım bardak bal döküp, elinizle şöyle bir karıştırın. Daha sonra küvete uzanın ve gözlerinizi kapatarak dinlenin. Süt banyosundan en fazla verimi almak için, banyoya girmeden önce, cildinizi bir kuru fırça ya da bez yardımıyla dairesel hareketlerle ovalayabilirsiniz.

 

  1. Şampanya ya da kırmızı şarapla banyo keyfi

 

Şampanya ya da şarapla her gün banyo yapmak ekonomik olarak pek mümkün değilse de, bu banyo, her cilt tipini şımartabilecek özelliklere sahip. Hatta Umutsuz Ev Kadınları dizisinde Susan karakterini canlandıran Teri Hatcher, bu banyonun yaşlandırmayı geciktirici ve cildi yumuşatıcı bir etkisi olduğunu söylüyor.

 

Kırmızı şaraptaki polifenoller, gerçek bir antioksidan görevi görürken, şampanyadaki tartarik asit de, cildi aydınlatarak ince çizgilerin ve renk bozulmalarının azalmasını sağlıyor. Ayrıca hem şarap hem şampanya, gözenekleri temizlemek ve belirgin olmalarını engellemek konusunda oldukça etkili.

 

Eğer hâlâ bunun müsrif bir fikir olduğunu düşünüyorsanız, dolabınızın bir köşesinde unutulmuş az miktarlardaki şarap ya da şampanyanın bile güzelleştirici etkisini kaybetmediğini belirtelim.

 

Hazırlanışı: Yapmanız gereken tek şey, suyla dolu küvete bir kadeh (ya da daha fazla) kırmızı şarap ya da şampanya dökmek. 20 dakika küvette durun ve kendinizi şımartın.

 

  1. Epsom tuzu ile gençleşin

 

Küvetinizde uzanmış yatarken, bir taraftan da masaj yapılıyormuş gibi hissetmek istiyorsanız, size epsom tuzlu bir banyo tavsiye ediyoruz.

 

Epsom tuzuyla banyo yaptığınız zaman, vücudunuzun tuzdaki magnezyumu emdiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Yani bir bakıma, sadece banyo yaparken magnezyum almış oluyorsunuz.

 

Peki magnezyumun ne gibi faydaları var? Her şeyden önce rahatlatır ve kas ağrılarını hafifletir. Kan basıncını düzenler, deri hücrelerini onararak yeniden canlandırır. Epsom tuzuyla dolu bir banyo da, şişlikleri azaltır, vücuttaki morlukların iyileşmesine yardım eder ve detoks yapıcı bir etkiye sahiptir.

 

Hazırlanışı: Suyla doldurduğunuz küvete, 1-2 bardak epsom tuzu karıştırın. Eğer isterseniz, öncesinde tuzun içine kokulu esansiyel yağlardan 10-20 damla karıştırıp, sonra suya ekleyebilirsiniz. Böylece hem hoş kokulu hem de rahatlatıcı bir banyo yapmış olursunuz.

 

  1. Bitkisel banyo ile keyfinizi katlayın

 

Bitkilerle banyo hazırlamanın bin bir çeşit yolu vardır ve hepsi de rahatlatıcı ve tedavi edici etkiye sahiptir. Üstelik aktarlara koşup değişik kuru bitkilerle evinizi doldurmaya da gerek yok; ihtiyacınız olanların çoğu, muhtemelen şu anda mutfağınızda bulunuyor.

 

  • Adaçayı: Ruh halinizi yükseltir, sakinleştirir ve kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yağlı ciltler ya da sırtlarında akne olanlar için birebirdir.
  • Biberiye: Rahatlatır ve zihinsel anlamda uyanık olmanızı sağlar. Aynı zamanda temizleyicidir ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
  • Nane: Enerji verir ve arındırıcı özelliğe sahiptir.
  • Papatya: Son derece rahatlatıcı ve gevşeticidir. Kuru ya da tahriş olmuş ciltler için de oldukça yararlıdır.
  • Yeşil çay: Enerji verir ve ruh durumunuzun istikrarlı olmasını sağlar. Aynı zamanda antioksidandır, yaşlanmayı geciktirir ve her cilt tipi için onarıcı etkileri vardır.

 

Bunların yanında lavanta, gül yaprağı ve portakal kabuğu gibi bitkileri de kullanabilirsiniz.

 

Hazırlanışı: İçinde kuru bitkiler olan küçük keseler hazırlayabileceğiniz gibi, bu bitkileri demleyerek de banyo suyunuza katabilirsiniz. Koyu olacak şekilde 1-2 bardak bitki çayı demleyin. Daha sonra süzün ve suyunu küvete dökün. Geri kalan bitkileri de bir bezin içine koyup, bezi yukarıdan büzerek ağzını bir lastikle bağlayın. Siz küvette dinlenirken, bitki dolu bez keseniz de suyun içinde dursun. Küvetten çıkmadan önce de, bu keseyle vücudunuzu iyice ovalayın.

 

  1. Yulaf ezmesiyle gevşeyin

 

Güneş yanığı, döküntüler, kuru cilt, egzama, sedef hastalığı… Aklınıza gelebilecek her türlü kaşıntılı cilt problemi için yulaf ezmesini kullanabilirsiniz. Ayrıca sadece kaşıntılar için değil, aynı zamanda akneli ve yağlı ciltler için de yulaf ezmesi birebirdir. Cildinizi yumuşatmak ve rahatlatmak istiyorsanız, bu tarif tam size göre.

Hazırlanışı: Dizinize kadar gelen bir naylon çorabı ya da deliği olmayan ince bir çorabı yarım ya da bir bardak yulaf ezmesiyle doldurun, ağzını iyice büzün. Sıcak suyla doldurduğunuz küvete sokun ve küvette uzanırken arada sırada bu çorabı sıkarak, içindeki yulaf ezmesinin sıvı kısmını çıkarın. Banyodan çıkmadan önce de, bütün vücudunuzu nazikçe bu çorapla ovalayın. İşiniz bitince çorabı temizlemek için, içindeki yulaf ezmesini çöpe boşalttıktan sonra, kalanları elinizle ayıklayın. Daha sonra da çorabı ılık suyla durulayıp yıkayın.