Rambutan meyvesi, orta boyutlu tropik bir ağaçtan elde edilmektedir ve Güneydoğu Asya bölgesine özel bir üründür. Zaman zaman çeşitli adlara sahip olduğunu görebileceğiniz bu meyve, pek çok başka tropik meyveyle de yakın akrabadır.

Kendisi oldukça küçük bir meyve olsa da, ciddi miktarda C vitamini içermesi sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bakıra da sahip olan meyve, demirle birlikte çalışan bu bakır sayesinde kan hücrelerinin sağlığını iyileştirir.

Rambutan Yemenin Faydaları Nelerdir?

Rambutan antioksidanlar bakımından zengindir ve böylece serbest radikaller ile savaşta önem sahibidir. Bu sayede kanser, inflamasyonlar ve hatta kalp hastalıkları ile mücadele edebilir. Belli vitaminlerin bolluğu ve güzel tadı sayesinde kesinlikle tabaklarınızda onu isteyeceksiniz.

Diyabet Tedavisine Yardımcı Olabilir

Çin’de yapılan bir çalışmada, rambutanın anti-diyabetik özelliklerinin olduğu görülmüştür. Diyabet sahibi fareler üzerinde yapılan deneylerde, rambutan kabuğundan elde edilen fenolik ekstraktlar farelere enjekte edilmişlerdir ve bu da kan glukoz düzeylerinde hızlıca düşüşe sebep olmuştur.

Kilo Alımına Engel Olabilir

Rambutanın nasıl kilo vermeyi sağlayacağına dair araştırmalar mevcut değil ancak genel araştırmalar sırasında meyvenin düşük enerji düzeyinden dolayı kilo almaya engel olabildiği görülmüştür. Ayrıca içeriğinde liflerin bulunması kilo vermeye yardımcı olmasını sağlayabilir.

Hamilelikte Destek Olur

Rambutanın gebelere bazı faydaları vardır. Öncelikle tatlıdır ve bu nedenle gebelik sırasında karşılaşılabilen sersemlik, bulantı gibi belirtilerin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Aynı zamanda iyi bir demir kaynağı olan meyve, yorgunlukla savaşır, hemoglobin seviyelerini iyileştirir. E vitamini bakımından da zengin olması sebebiyle kaşınma gibi problemlerin üstesinden gelinmesini sağlar.

Kalp Sağlığını İyileştirir

Rambutanın yüksek lifli içeriği, koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Ayrıca hipertansiyon ve kolesterol düzeyleri üzerinde de azaltıcı etkiye sahiptir ve böylece kalbin hasar görmesine engel olur.

Kemik Sağlığını İyileştirir

Rambutanın fosfor içeriği kemik sağlığında rol oynamasını sağlar. Bol miktarda fosfor barındırdığı için kemiklerin oluşumuna ve bakımlarına katkı sağlamaktadır. İçeriğindeki C vitamini de kemik sağlığına destek olmasını sağlar.

Kanserin Önlenmesine Yardımcı Olur

Rambutan en yüksek antioksidan içeriğe sahip meyvelerden birisidir ve bu nedenle kanseri önleyici olabileceğinden bahsedilir. Bu antioksidanlar inflamasyonlar ile savaşırlar ve vücuttaki hücrelerin korunmasına yardımcı olurlar.

Meyvedeki C vitamin içeriği de bu konuda destek olur. C vitamini serbest radikalleri nötralize eder ve çeşitli kanser türlerinden korunmayı sağlar.

Bir çalışmada, rambutan kabuğunun kanserli hücrelerin büyümesine engel olduğu ve bu özelliğinin karaciğer kanserinde bile kullanılabileceği görülmüştür. Bir diğer çalışmada ise günde beş adet rambutan tüketmenin kanser riskini ciddi anlamda azaltacağı tespit edilmiştir.

Antibakteriyel ve Antiseptik Özellikleri Vardır

Çalışmalar rambutanın antik zamanlardan bu yana antibakteriyel özellikleri için kullanıldığını göstermiştir. Bazı çalışmalarda meyvenin antiseptik özellikleri de tespit edilmiştir ve vücudu enfeksiyonlardan koruduğu görülmüştür. Meyve yaraların iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.

Enerji Verir

Rambutanda hem karbonhidrat hem de protein bulunur ve böylece gerektiğinde enerji üretmeniz kolaylaşır. Meyvedeki doğal şekerler bu hususta çok yardımcı olurlar.

Sindirim Sağlığını İyileştirir

Rambutanda bulunan lifler, sindirim sağlığına iyi gelirler. Sindirime yardımcı olur ve aynı zamanda kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının üstesinden gelmenizi sağlarlar. Antibakteriyel özellikleri ise bağırsakta bulunabilecek parazitlerin öldürülmesine yardımcı olur, böylece ishali de tedavi eder.

Afrodizyak Görevi Görür

Bazı kaynaklar, rambutan yapraklarının bir afrodizyak görevi gördüğünü belirtmektedirler. Yapraklarını suda haşlamak ve daha sonra tüketmek libidoyu arttıran hormonları aktive etmektedir.

Doğurganlığı arttırdığına da inanılan meyvenin bu özelliğini destekleyici yeteri kadar araştırma maalesef mevcut değil.

Saç Derisi ve Saç Sağlığını Destekler

Rambutanın antibakteriyel özellikleri, kepeğin tedavi edilmesi ve diğer saç derisi problemlerinin üstesinden gelinmesi için yardımcı olmaktadır.

İçeriğindeki C vitamini ise saçları ve deriyi beslemektedir.

Rambutanda bulunan bakır, saç kayıplarına engel olmakta, saç rengini yoğunlaştırmakta ve erken beyazlamaya da engel olmaktadır.

Rambutanda aynı zamanda protein bulunur ve bu da saç köklerinin güçlenmesini sağlar. C vitamini ise saçlara ek bir parlaklık verir. Tek yapmanız gereken saçınıza rambutanı doğrudan uygulamak ve durulamadan önce 15 dakika beklemek.

Cilt Sağlığını İyileştirir

Rambutan meyvesinin çekirdeklerinin cilt sağlığına iyi geldiği belirtilmektedir. Çekirdekler bir macun haline getirilmektedirler ve daha sonra cilde doğrudan uygulanmaktadırlar. Macunun cilde düzenli olarak uygulanması, cildi yumuşatmakta ve onun dokusunu iyileştirmektedir.

Rambutan aynı zamanda cildi nemlendirir ve manganez, C vitamini bileşenleri sayesinde kolajen üretimini destekler, serbest radikaller ile savaşır.

Bunların hepsi uzun vadede cildin genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Rambutan Nasıl Kullanılabilir?

Rambutanın meyvesinin faydalarını yazdık ancak her şey bununla bitmiyor. Zira yaprakları, çekirdekleri, kabuğu da kullanılabiliyor.

Yapraklar

Meyvenin yapraklarında besleyici sular bulunur. Bunlar analjezik özelliklere sahiptirler yani etkili birer ağrı kesici olmaktadırlar. Bu suları içmenin sinir merkezlerine iyi geldiği ve ağrıları iyileştirdiği belirtilmektedir.
Ayrıca yaprakların suyunun saç derisine iyi geldiği de bilinmektedir.

Çekirdekler

Çekirdeklerin de pek çok faydası mevcut ancak çekirdekleri doğrudan tüketmeyin. Çünkü saponin adlı bir maddeye sahipler ve bu madde aşırı derecede zehirli olabiliyor. Tüketmek için öncelikle onları kavurmalı veya haşlamalısınız.

Çekirdeklerde bol miktarda protein ve karbonhidrat bulunmaktadır ve bu sayede atıştırmalıklara eklenebilmektedirler. Antioksidan özellikleri de olduğu için macun haline getirdikten sonra cildinizde problemli olan bölgelere sürebilirsiniz.

Kabuklar

Rambutanın kabuğunda gallik asit bulunur ve bu asit anti-kanser ve anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. Tek yapmanız gereken kabukları yıkamak ve onları çiğ olarak tüketmek. Kabuğunun dizanteri ve ateşe de iyi geldiği belirtilmektedir. Bunun için kabukları haşlayabilir ve suyu günde iki defa içebilirsiniz.