Xiaomi’nin Redmi ürün serisi şirketin küresel anlamda güç kazanmasına yardımcı olan en büyük faktörlerden bir tanesiydi. Redmi Note 4, 10 milyondan fazla sattı ve Redmi Note 7 Pro da şirketin bazı ülkelerde en çok satan cihazları arasındaydı. Yani Redmi Note serisinin şirket için büyük bir anlamı var.

Elbette bu rekabet oldukça dikkat çekti ve seriye rakip pek çok telefonun ortaya çıktığı da bir gerçek. Şimdilerde Realme ciddi bir rakip durumunda.

Bununla birlikte Redmi Note 9 Pro, şirketin bu serisinin ilerlemesine ne kadar yardımcı olacak incelememizle birlikte göz atalım.

Redmi Note 9 Pro Hakkında Temel Bilgiler

2020 Mart ayında piyasaya çıkan cihaz, tüm gün götüren bir batarya performansı ve güncellenmiş tasarım dili ile öne çıkmayı başarmıştı. Telefon beyaz, gri ve yeşil gibi çeşitli renklere sahip.

Redmi Note serisinin bir üyesi olan cihaz, Xiaomi’nin en popüler serisine ait ve 5020 mAh batarya ve Snapdragon 720G çipseti ile büyük bir güncellemeye sahip durumda.

Tasarım: Dengeli Bir Yapısı Var

Redmi Note 9 Pro, Note 7 Pro ile birlikte gelen tasarım dilinin bir devamı durumunda ve ve Aura Balance adı verilen bu tasarım, her ürünle birlikte daha da iyileşiyor.

En dikkat çekici ve farklı tasarım unsuru, telefonun arka paneli. Gorilla Glass 5’e sahip ve parlak bir arka kapağa sahip olan cihaz, bazı renklerde bir ayna gibi iş görüyor. Elbette bu durum parmak izlerinin de biraz fazla kalmasına yol açıyor. Sürekli temizlemek istemiyorsanız içinden çıkan kılıfı kullanmanız gerekiyor.

Redmi Note 8 Pro gibi kamera modülü ortaya takılmış. Ancak dikey yerleşim yerine tüm sensörler dikdörtgen bir parça olarak düzenlenmişler. Ancak bu kamera modülü cihazdan dışarıya biraz çıkıntı yapıyor ve bazen bir yerlere takılabiliyor.

Bu defa uygulanan en büyük değişimlerden birisi parmak izi sensörünün yana takılmış olması. Güç tuşu ile entegre edilmiş ve telefonun çok hızlı bir şekilde açılmasını sağlayabiliyor. Tek elle bile kolayca erişebiliyorsunuz. Fakat ses tuşları fazla yüksek olmuş ve cihazı iki elle tutmadan erişim zor.

Telefonun alt kısmında USB-C portunu ve kulaklık girişini göreceksiniz. Sol tarafta dual nano SIM girişi var ve ayrıca microSD girişine de sahip. Telefonun üst kısmında bir kızılötesi sensörü de yer alıyor.

Ön tarafta işler daha az farklı. 20:9 ekran oranına sahip 6.67 inçlik bir ekrana sahip olan cihazın ekranında ön kamera için bir kesik de mevcut. Çözünürlük Full HD+ düzeyinde ve renkler güzel. Ancak Poco X2 ve Realme 6 Pro’ya nazaran çok yüksek tazeleme oranına sahip bir cihaz değil. Orta kalite cihazlarda 90 Hz veya 120 Hz ekran tazeleme oranı gerekliliği tartışmalı olsa da, dengi cihazlarda mevcut olan bu özellikler maalesef Redmi Note 9 Pro’da yer almıyorlar.

Cihaz genel olarak çok yenilikçi değil ancak estetik olarak iyi adımlar atılmış. Fakat 209 gram gelen cihaz, uzun süreler taşındığında biraz el yorabiliyor. Ayrıca su geçirmez değil. Ancak bir miktar su sıçramasına karşın P2i kaplama sertifikasına sahip.

Performans: Yeterli

Redmi Note 9 ile şirketin tekrar Qualcomm Snapdragon platformuna döndüğünü görüyoruz. Note 8 Pro’da Mediatek Helip G90T kullanılmış olsa da, bu cihazda Snapdragon 720G işlemci bulunuyor. Bu çipsette iki tane Kryo 465 Gold çekirdek bulunuyor ve ayrıca altı tane de Kryo 465 Silver çekirdek mevcut. Ayrıca grafik işlemleri için Adreno 618 GPU kullanılmış.

Bugünlerde tüm orta düzey cihazlarda olduğu gibi günlük performans yeterli. MIUI arayüzü donanımı ile çok uyumlu ve güzel bir deneyim sunuyor. Gecikme veya takılma yok.

Aldığınız varyanta göre RAM seçeneği değişiyor. Oyuncular 4 GB RAM’e sahip olan baz versiyondan uzak durmalılar. Hatta bir kaç sene kullanacaksanız bu seçeneği hiç almamak daha iyi.

Orta düzey bir çipset olmasına rağmen Snapdragon 720G ona verdiğiniz her işlemi yapabilecek kapasitede. Maksimum grafikler ile PUBG oynasanız bile herhangi bir ciddi takılma yok.

Büyük Pil, Yavaş Şarj

Xiaomi, telefonlara 4000 mAh ve üzerinde büyük piller takma trendini başlatmıştı ve Note 9 Pro bunu bir adım öteye taşıyor. Bu defa cihazda bulunan 5020 mAh’lık dev pil, tüm günü götürdüğü gibi sonraki günü de biraz götürebiliyor.

Speed Test G işkence testinde pil 6 saatten uzun süre dayanabiliyor. Fakat maalesef şarj hızı 18W ile sınırlanmış ve bu nedenle sıfırdan tamamen dolması 2 saat kadar sürüyor.

Yazılım: Pek Bir Değişiklik Yok

Xiaomi’nin donanım fiyatlarını düşük tutabilmesinin sebeplerinden bir tanesi, içerisindeki yazılım hizmetleri ve reklamlar. Android 10 üzerinde MIUI 11 arayüzünü çalıştıran cihazda her şey eskisi gibi.

MIUI çok işlevsel  bir arayüz ve kısa süre içerisinde işinize yarayacak parmak hareketlerini, temaları, kilit resimlerini ayarlayabiliyor, iyi bir dosya yöneticisi ile çalışabiliyor, dosyaları arkadaşlarınız ile çalıştırabiliyorsunuz. Stok Android deneyiminden çok daha üstün bir deneyim sunduğu aşikar.

Ancak cihazla birlikte gelen çok fazla sayıda üçüncü parti yazılım var. Her başarılı cihazla birlikte bu yazılımların miktarı artıyor gibi görünüyor ve hepsini kaldırmak da mümkün değil. Bildirim çubuğu sık sık spam alıyor ve doluyor. Ayarlardan bunların büyük kısmını kapatmak mümkün fakat kullanıcıların büyük kısmı bunu yapabilecek kapasitede değil.

Cihaz satışa konduktan sonra pek çok güncelleme aldı ve hem güvenlik hem de performans iyileştirmeleri yapıldı.  Ancak artık yeni güncelleme alması beklenmiyor.

Redmi Note 9’un Kamerası Nasıl?

Cihazın kamera donanımı Redmi Note 8 Pro ile neredeyse aynı. 4’lü kamerada bir tane 8 MP ultrawide sensör, 2 MP derinlik sensörü ve 5 MP makro sensörü bulunuyor. Fakat bu defa esas kamera sensörü Samsung’un 48 megapiksellik GM2 sensörü olarak seçilmiş ve bu durum önceki modelin 64 MP’lik kamerasının gerisinde kalıyor.

Redmi Note 9’un kameraları sadece yeterli olacak tanımlanabilir. Genelde renk sıcaklıkları ve beyaz dengesi oldukça güzel. Dinamik aralık da fena değil ama gölgelerde bazı detaylar kaybolabiliyorlar. Fakat çekilen fotoğraflarda biraz yumuşak geçişler var ve pek çok görselde yüksek detaylı noktalar kayboluyorlar.

Işıktan bağımsız olarak maalesef pek çok noise bulunuyor ve genelde pek rahatsız edici olmasa da, bazıları sevmeyebilir.

Geniş açılı fotoğraflarda yeterince iyi bir iş yapıyor. Bu sensörde dinamik aralık biraz sınırlı ve beyaz dengesi biraz garip olabiliyor. Fakat yine de çok efor sarfetmeden güzel fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

5 megapiksellik bir makro kamerası da var ve işini yapıyor. Çok problemi bir sensör değil ve memnun edici olacaktır.

Gece modu ise gerçekten cihazın en kötü kamera özellikleri arasında. Normal çekim ile karanlık bölgeler pek iyi sayılmazlar ancak gece modunda da maalesef Realme’nin bazı modellerinin çok gerisinde kalıyor.

Xiaomi video moduna da güncellemeler yapmış. Kamera 4K 30 FPS video çekimi yapabiliyor ama ışık düzeyleri genelde biraz yüksek kalıyor. Sinematik 21:9 çekim deneyimi veya filtreler gibi bazı şeyler de eklenmişler ve böylece içerik üreticileri için bazı oyuncaklar sağlanmışlar. Ayrıca sensörden doğrudan video çıkışı almak mümkün ve böylece başka yazılımlarda renk ayarlaması yapmak da mümkün oluyor.

Ses

Orta düzey tüm cihazlarda olduğu gibi kulaklık çıkışı var. Herhangi bir gürültü olmadan güzel bir ses veriyor. Yeteri kadar dinamik aralık var ve ses yüksekliği yeterli. En iyisi demek zor ancak müzik dinlemek için yeterli düzeyde. Hoparlörü iyi ancak pek bir bas yok. Çift stereo hoparlör olsaydı daha güzel bir ses deneyimi elde edilebilirdi.

Bluetooth kulaklık kullanmayı planlıyorsanız, cihazın AptX, AptxHD ve LDAC üzerinden aktarım yapabildiğini belirtelim. Fakat kulaklığınızın da bu protokollere sahip olması gerekiyor.

Teknik Özellikler

Ekran

  • 67 inç IPS LCD
  • 20:9 oran
  • önde kamera deliği var
  • Full HD+ (1080×2400) çözünürlük
  • %84.5 ekran cihaz oranı

Çipset

  • Snapdragon 720G
  • 3 Ghz Kryo 465 Gold
  • 8 Ghz Kryo 465 Silver
  • Adreno 618

RAM/Depolama

  • 4 GB/ 64 GB
  • 6 GB/ 128 GB
  • MicroSD slotu

Kamera

  • Arka
    • 48MP ana kamera (Samsung GW2), f/1.8, 0.8-mikron piksel boyutu, PDAF
    • 8MP ultra-wide, f/2.2, 120-degree fov, 1.12-mikron piksel boyutu, 1/4-inç sensör
    • 2MP makro, f/2.4, 1.75-mikron piksel boyutu, 1/5-inç sensör
    • 2MP derinlik sensörü, f/2.4, 1.75-mikron piksel boyutu, 1/5-inç sensör
    • 4K video 30fps, Full HD video 30/60fps ve yavaş çekim 120fps, HD video 30fps ve yavaş çekim 720p, 960FPS
  • Ön
    • 16MP, f/2.0, 1.0-mikron piksel boyutu, Full HD video 30fps

Pil

  • 5020 mAh
  • 18W şarj
  • USB-C

Boyutlar

  • 8×76.7×8.8 mm

Ağırlık

  • 209 gram

Sensörler

  • Yakınlık sensörü
  • Işık sensörü
  • Akselerometre
  • Jiroskop
  • Elektronik pusula
  • Titreşim motoru
  • Kızılötesi sensörü

Sonuç Olarak

Telefon seçiminiz genel olarak ihtiyacınıza bağlı olmalı. Redmi Note 9 Pro, yeterli bir cihaz denilebilir. Kamerası ortalama üstü, iç donanımları iyi ve tasarımı güzel. Fiyatı da donanımına göre iyi.

Ancak oyun oynama eğiliminiz varsa, biraz daha iyi bir işlemci ve ekran tazeleme hızına sahip cihazları tercih edebilirsiniz.

Biraz daha üstüne koyarak Redmi Note 10 Pro alabilirsiniz ve bazı iyileştirmelere sahip olabilirsiniz.