Her sağlıklı kişinin gün içinde yiyip içtiklerini sindirebilmesi için midesinde mide asidi üretilir. Normal şartlar altında bu asit midededir. Fakat kimi zaman mide asidi yemek borusuna doğru çıktığında, yemek borusu bu asidi tolere edemediği için “reflü” adı verilen sorun ortaya çıkmaktadır. Reflüde mide sıvısı kişinin ağzına doğru geldiğinden ağızda acı bir tat oluşur kişi; yemek borusunda, göğsünde, boğazında yanma ve ekşime hisseder.

Erken dönemde teşhis edilmeyen, tedavisine başlanmayan reflü, yemek borusunun hasar görmesine, yemek borusu kanseri oluşmasına, yaşam kalitesinin ciddi anlamda düşmesine yol açabilecek bir hastalıktır. Reflünün en önemli sebebi kişinin doğal ve sağlıklı beslenmemesi, midenin hazmedebileceğinden çok daha ağır besinleri tüketmesidir. İşte bu sebeple de hem reflüyü önlemek hem de var olan reflü sorununu hafifletmek için bazı beslenme kurallarına uymak, reflüye iyi gelen besinleri ağırlıklı olarak tüketmek gerekiyor. Ancak reflüye iyi gelen yiyecekleri sıralamadan öncesinde, herkesin midesinin her besine gösterdiği tepkinin farklı olabileceğinin altını çizmekte fayda var. Bu bakımdan burada bahsi geçen besinlerin genel olarak reflü şikayetlerini azalttığı, fakat bu etkinin oranının kişiye göre değişebileceğini söylemek mümkün.

Bitkisel proteinler, reflüyü azaltır!

Yurtdışında yapılan pek çok araştırma, bitkisel protein kaynaklarının hazmının, hayvansal proteinlerden daha kolay olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı da bitkisel protein kaynaklarının mide ve yemek borusu arasındaki asit geçişini engelleyen kasları zorlamadığı, mide asidinin yemek borusuna çıkmasını engellediği düşünülmekte. Bunun için reflü sorunu olan kişilerin hazmı zor olan kırmızı et yerine, fasulye ve mercimek gibi bitkisel protein bakımından zengin gıdaları tercih etmeleri daha doğru olacaktır.

Lifli gıdalar, reflüye iyi gelir!

Lifli besinlerin sindirimi diğer besinlere oranla daha kolaydır. Bu bakımdan lifli besinler sindirilirken çok fazla miktarda mide asidi salgılanmaz. Tam tahıllı gıdalar, esmer pirinç, yulaf, taze meyveler, sebzeleri beslenmesinde ağırlıklı olarak tüketen kişilerin reflü sorunu yaşama riski daha düşüktür. Aynı bağlamda muz, elma, şeftali, armut, çilek, kavun gibi meyveler özellikle tavsiye edilirken, taze meyve ve sebze grubunda yer almalarına rağmen mandalina, greyfurt, portakal ve domatesin reflüyü tetikleyebileceği de bilinmektedir. Bu bakımdan reflü şikayeti olanların bu besinleri kontrollü olarak tüketmeleri önerilir.

Sebzeler, reflüyü önler!

Az yağlı ve salçasız pişirilen, haşlanmış ya da tamamen çiğ olarak tüketilen taze sebzelerin sindirimi çok kolaydır. Yeşilliklerle hazırlanan salatalar, reflü şikayetlerini azaltmak için çok etkilidir. Ancak bu salataları hazır soslarla değil de, zeytinyağı ile tüketmek gerekiyor. Reflü şikayeti olanlar lahana, brokoli, havuç, taze fasulye, patates (haşlanmış) gibi sebzeleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler.

Reflüyü tetikleyen beslenme ve yaşam alışkanlıkları

  • Sağlıksız beslenme,
  • Sigara, alkol ve kafein bağımlılığı,
  • Gazlı ve asitli içecekler,
  • Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı ve şekerli işlenmiş hazır gıdaların fazlaca tüketilmesi,
  • Fazla miktarda nane, domates, sarımsak ve soğan tüketmek,
  • Bazı ilaçlar,
  • Yemeklerin çiğnenmeden yutulması ve büyük lokmalar tüketmek reflü riskini ve şiddetini artırır.

Reflüyü önlemek için dikkat edilmesi gerekenler

  • Sağlıklı, doğal ve hazmı kolay besinler tüketilmeli,
  • Yemekten yarım saat sonrasında şekersiz sakız çiğneyerek tükürük salgısını artırmak ve dolayısıyla fazla mide asidinin atılmasını kolaylaştırmak.
  • Normalden fazla yemek yenen günlerde yemekten sonra 1 su bardağı suyun içine 1 çay kaşığı karbonat karıştırıp içmek.
  • Yemekten sonraki 2 saat içinde uzanmamak, yatmamak reflü şikayetlerinin azalmasına yol açabilir.