Ruh halimizi değiştirmek aslında bizim elimizde. Ufak değişikliklerle bile iyi hissetmek mümkün. İşte kendinizi kötü hissettiğinizde bunu tersine çevirmek için on hızlı ipucu;

1. Gülümseyin: Kendinizi kötü hissettiğinizde gülümsemek zor gelebilir. Bunun için insanlarla konuşurken gülümseme alıştırması yapabilirsiniz. Gülümseme pratikleri hem iletişiminizi kuvvetlendirecek hem de ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Kahkaha, ruh halini iyileştirmek için daha da iyidir. Sizi güldürecek filmler, gösteriler izlemeyi deneyebilirsiniz. Bu noktada kendinizi zorlamanız gerekmiyor. Sadece bilinçli olarak mutlu olmayı tercih ettiğinizi fark etmeniz yeterli

2. Birkaç Öğle Veya Akşam Yemeği Randevusu Planlayın: Birkaç arkadaşınızı, ailenizden birilerini veya iş arkadaşlarınızı arayın ve öğle veya akşam yemeği randevuları planlayın. Daha önce gitmek istediğiniz henüz keşfetmediğiniz mekanlar seçmek içi meraklandıracaktır. Dört gözle bekleyecek bir şeye sahip olmak ruh halinizi artırabilir. Aynı zamanda sosyalleşmek de ruhunuza iyi gelecektir.

3. Farkındalık Uygulaması: Farkındalığın temel ilkesi, geçmişe ve geleceğe çok fazla takılmamaktır. Geçmişteki bir olay için sinirlenmeye devam etmek veya gelecekteki bir olay hakkında endişelenmek, hayatınızın değerli saatlerini gerçekten boşa harcayabilir. Kendinize, geçmiş ve çoğu durumda gelecek hakkında ne kadar düşündüğünüzden bağımsız olarak hiçbir şeyin gerçekten değişmediğini söyleyin. Bunun yerine kendinizi huzurlu ve olumlu bir şey düşünmeye zorlayın. Kötü düşünceleri ve görüntüleri görüş alanınızdan (kadrajınızdan) uzaklaştırıp iyi olanları kendinize doğru çektiğinizi imgeleyin.

4. Birkaç Parça Bitter Çikolata Yiyin: Sadece birkaç parça bitter çikolata (%70’den fazla kakao) yemek, kan dolaşımınızdaki stres hormonları olan kortizol ve katekolaminleri düşürerek kaygı düzeylerinin azalmasına neden olabilir.

5. Sıcak Veya Buzlu Yeşil Çay İçin: Yeşil çay, vücudunuz üzerinde sakinleştirici etkisi olan teanin içerir. Bu yüzden kendinizi gergin ve stresli hissettiğinizde yeşil çay içmeyi deneyebilirsiniz.

6. Soru Sorun: Başkalarıyla sohbet etmek depresyonu hafifletmeye yardımcı olabilir. Gün içinde karşılaştığınız insanlara hafta sonu ne yaptıkları, çocuklarının ne yaptığı veya ne üzerinde çalıştıkları hakkında sorular sorun. Söyledikleriyle gerçekten ilgilenmeseniz bile, bu davranış gerçek meraka benzer bir beyin aktivitesi yaratacaktır. Böylece sizi kötü hissettiren şeylere odaklanma oranınız azalacaktır.

7. Başkalarına İltifat Edin: Başkalarına iltifat etmek, genellikle onların ruh hallerini iyileştirir ama sizinkini de iyileştirebilir. Bu yüzden konuştuğunuz insanlara söyleyecek güzel bir şeyler bulun. Güzel bir gömlek mi yoksa kolye mi takıyorlar? Mutlu görünüyorlar mı? Enerji dolu gibi mi görünüyorlar? Gördüğünüz her neyse bunu onlara ifade edin. Karşınızdaki kişinin enerjisinin yükselmesi sizi de motive edecek ve ruh halinizi değiştirecektir.

8. Negatif İnsanlarla Vakit Geçirmekten Kaçının: Negatiflik bulaşıcıdır. Depresyonda olan veya genel olarak huysuz olan biriyle vakit geçirmek sizi de olumsuz ve huysuz yapabilir. Sohbet etmek ve vakit geçirmek için neşeli insanları tercih edin. Neşeli insanlar olumlu düşüncelerinin bir kısmını size aktarabilirler. Böylece kendinizi daha iyi hissetmeye başlamanız kolaylaşır.

9. Uzun Vadeli Hedeflerinizi Daha Küçük Hedeflere Bölün: Gün veya hafta için bir hedef belirleyin. Kolayca ulaşabileceğiniz küçük olanları tamamlamak size iyi gelecektir. Bir hedefe ulaştığınızda, ruh halinizi iyileştirecek bir tamamlanma hissi oluşacaktır. Hedeflerinizi bölmediğiniz takdirde büyük ve karmaşık hedefler sizi daha da strese sokabilir. Bu yüzden hedeflerinizi parça parça tamamlamayı mutlaka deneyin.

10. Olayları Yeniden Çerçeveleyin: Bir olaya ya da durumu atfedilen duygu aslında tamamen bizimle ilgilidir. Sizi negatif hissettiren şeyi nasıl tanımladığınıza dikkat edin. Belki çok küçük bir şeyi fazlaca büyütüyor olabilirsiniz. Bunun için olayı ya da durumu yeniden çerçevelemeyi deneyin. Kendinize bazı sorular sorarak ilerleyebilirsiniz. “Bu şey sandığım kadar kötü mü? Daha önce üstesinden geldiğim şeylerden bir farkı var mı? Ben bakış açımı nasıl değiştirebilirim?” gibi sorular faydalı olabilir. Daha geniş bir perspektiften yaklaştığınızda aslında olayın çok ciddi bir şey olmadığını fark etmeniz oldukça muhtemel.

 

Keyifli ve enerji dolu bir gün dilerim.

Dr. Yasemin GEÇERLER