Kadın, erkek herkes için saçın bakımlı, gür, canlı görünmesi önem taşır. Zira saçlar bizim en önemli, en doğal aksesuarımızdır. Psikolojik, ruhsal sorunlar, sıkıntılar, stresli iş ve ev yaşantısı, kimyasal içerikli şampuanlar ve ilerleyen yaş saçlarımızı cansızlaştırır, kırar, dökülmesine sebep olur, sağlıklı uzamasını engeller. Saçlarla ilgili sorunlarda öncelikle bir cilt doktoruna gidip gerekli test ve muayenelerden geçip bir hastalık olup olmadığını öğrenmek gerekiyor. Eğer ilaç tedavisi gerektiren bir hastalığımız yoksa saç sorunumuzun çözümü aktarda ya da mutfağımızdadır. Bu bağlamda saçın istediğimiz form ve uzunluğa ulaşması için doğal yağlara başvurmakta fayda var. İşte bu sebeple saç bakım yağları ve onların kullanım şekilleriyle ilgili araştırmalarımı sizinle paylaşmak istiyorum.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, hem yemeklerle birlikte tüketildiğinde hem de masaj yapılarak saç derisine sürüldüğünde kesinlikle saç derisini beslemektedir. Zeytinyağı Omega 3 açısından zengin olduğu için hem saçın derisini besler, canlandırır hem de saç tellerinin güçlenmesi, canlı ve parlak olmasını sağlar. Saç bakımı için kullanılabilen yağlarla ya da yumurta ile karıştırıldığında saç bakım maskesi olarak uygulanabilen zeytinyağı, saçın ihtiyaç duyduğu besinleri içermektedir. Örneğin; 2 adet yumurta ve 5 yemek kaşığı saf zeytinyağı çırpılıp saç derisine masaj yapılarak yedirilir. Saça bir bone geçirilip yaklaşık bir saat bekletildikten sonra yıkanabilir. Bu bakım maskesini haftada bir kez uygulayarak sağlıklı, gür ve uzun saçlara sahip olmak mümkün.

Jojoba yağı

Jojoba yağının doymamış yağ oranı % 98’dir, dolayısıyla saç derisine ve saça çok hızlı nüfus eder. Saç derisine jojoba yağıyla masaj yapıldığında derideki kan dolaşımı hızlanır, bakterilerden kaynaklı sorunlar giderilir. Bu bakımdan jojoba yağıyla masaj yapıldığında saç derisinde sedef, egzama gibi cilt sorunları ya da bit gibi oluşumlar gözlenmez. Jojoba yağı zengin bir protein kaynağı olduğu için deriyi besler ve yeni saç oluşumunu, hücre yenilenmesini de destekler. Bunlarla birlikte jojoba yağı A, B1, B2, B6 ve E vitaminleri açısından çok zengin olduğu için her tür saç probleminde iyileştirici rol oynar. Jojoba yağıyla saç bakımı yapmak için parmaklarımızı jojoba yağına batırıp kafa derimizin tamamına masaj yapıyoruz. Ardından geri kalan yağı tüm saç tellerine yedirip bu şekilde yaklaşık yarım saat bekliyoruz.

Argan yağı

Saç bakımında çok uzun yıllardan beri kullanılan argan yağı, saçın hem beslenmesi hem de daha kolay şekil alması için önemlidir. Argan yağı; saç tellerini besleyip ve güçlendirdiği için düzenli olarak argan yağı ile bakım yapıldığında saçların kırılıp yıpranması önlenir. Saçları güneşin, denizin, kimyasalların zararlı etkilerinden korumak, saçın sahip olduğu doğal nemi kaybetmesini önlemek isteyenlere argan yağı ile bakım yapılması önerilir. özellikle saçın kabarmasından, elektriklenmesinden şikayet edenler, saçlarını şekillendirmeden önce bir miktar argan yağı püskürtmeli ya da sürmelidir.

Ardıç yağı

Ardıç yağı, uçucu bir yağdır ve diterpenler, kateşin, taninler, flavonoidler, monosakkaritler, oligomerikproantosiyanidinler açısından çok zengindir. Argan yağı; saç dökülmesini önleyen, saç derisindeki egzama, kaşıntı, mantar, sedef gibi hastalıkları ve deformasyonları gideren bir bitkisel yağdır. Saçları hem diplerden hem de tellerden besleyen ardıç yağını zeytinyağı, jojoba yağı ya da badem yağıyla birlikte kullanmak çok daha faydalı olacaktır.

Biberiye yağı

Biberiye yağı; saç hem uzatmak hem de saç dökülmesini önlemek için antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Saça faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan biberiye yağı, saç derisinde hücre yenilenmesini ve çoğalmasını sağlayarak yeni saç oluşumunu desteklemektedir. Ayrıca var olan saç tellerinin de daha canlı ve gür çıkmasını sağlayan biberiye yağının tek başına değil, diğer doğal yağlarla birlikte uygulanması önerilir. Buna ek olarak şampuana, saç nemlendiricisine, durulama suyuna biberiye yağı eklenmesi de saç derisinin ve saç tellerinin beslenmesini sağlayacaktır.

Ceviz yağı

Ceviz yağı, Omega 3 asitleri, potasyum, magnezyum, bakır, protein ve E vitamini bakımından çok zengindir. Bundan dolayı saç derisinde oluşan bakteriler, ölü hücreler ceviz yağı maskesiyle yok edilebilmektedir. Ceviz yağının besleyici ve nemlendirici etkisinden dolayı saç derisi ve telleri nemlenir, beslenir ve parlaklık kazanır. Bu bağlamda saç kökleri beslendiği için daha sağlıklı, gür ve hızlı uzayan saçlara sahip olmak mümkün olur. Tüm bu olumlu etkilerden yararlanabilmek için haftada bir kez düzenli olarak saç diplerine ceviz yağı ile masaj yapılması ve yarım saat bu şekilde bekletilmesi önerilir.

Çam terebentin yağı

Saç dökülmesini önlemek ve saçın hızlı uzamasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Çam terebentin yağı düzenli aralıklarla kullanıldığında saçların güçlü ve parlak görünmesini sağlar, saç tellerinin beslenip kalınlaşmasını sağlar. Cilt sağlığına katkıları ve ciltteki zararlı oluşumları önleme özellikleriyle bilinen çam terebentin yağı saç derisindeki kepek, deri dökülmesi gibi deformasyonları da tedavi eder. Tüm bunlara ek olarak çam terebentin yağını şampuana ekleyerek, şampuanın içindeki kimyasalların saçlara ve saç derisine zarar vermesinin önüne geçilebilir. Bu bakımdan orta boy bir kutu şampuanın içine 20-25 damla çam terebentin yağı damlatıp, iyice çalkalamak doğru ve kolay bir saç bakımı uygulaması olacaktır.

Hint yağı

Hint yağı; cildi nemlendirme ve besleme açısından güçlü bir yağdır. Saç diplerine ve tellerine Hint yağı sürmek saçları besler, canlandırır ve nem kazanmasını sağlar. Saç dökülmesi sorununuz varsa, Hint yağını önermiyorum. Zira dökülen yerlerde yeni saç çıkmasını sağlamaz. Ancak saçların cansızlaşması, güçsüzleşmesi ve özellikle de solgun görünmesi gibi bir sorununuz varda haftada bir saçınıza Hint yağı sürmenizi öneriyorum.

Okaliptüs yağı

Okaliptüs yağı ile saç derisine masaj yapıldığında derideki kan dolaşımı hızlanacaktır. Bu sayede saç dipleri hava alabilecek, hücre yenilenmesi daha hızlı olacaktır. Okaliptüs yağı cilt bakımında da etkin olarak kullanılan bir yağ olduğu için derideki mantar, egzama, cilt kuruluğu, kepek gibi sorunları giderir. Ancak okaliptüs yağının zeytinyağı, badem yağı gibi taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılması çok daha faydalı olacaktır. Bu bağlamda zeytinyağı, okaliptüs yağı ve bal karışımından hazırlayacağınız maske ile saça ve saç derisine masaj yapabilirsiniz.

Tatlı badem yağı

Tatlı badem yağının saç ve cilt bakımında kullanılması çok eski çağlara dayanmaktadır. İçerdiği zengin mineraller ve E vitamini sayesinde saç ve cilt beslenir, güçlenir. Saç derisine ve tellerine düzenli aralıklarla tatlı badem yağı uygulanarak yeni saç oluşumu desteklenir, var olan saçların daha güçlü ve parlak olması sağlanır. Özellikle içeriğindeki E vitamini sayesinde saç derisindeki hücreler yenilenir, ölü hücreler giderilir.