Fiziksel Stres

Her türlü fiziksel travma, cerrahi işlemler, araba kazası veya şiddetli bir hastalık; geçici saç dökülmesine neden olabilir. Bu, telogen effluvium adı verilen saç dökülmesine neden olabilir. Saçın programlanmış bir yaşam döngüsü vardır: büyüme fazı, dinlenme fazı ve dökülme fazı. Dermatologlar, gerçekten stresli bir olay olduğunda saç döngüsünün şoka uğrayacağını ve dökülmeler yaşanabileceğini söylüyorlar. Saç dökülmesi, travmadan 3 ila 6 ay sonra fark edilir hale gelir.
Ne yapmanız gerekiyor: İyi haber şu ki; vücudunuzdaki toparlanmayla saçlarınız tekrar uzamaya başlayacaktır.

Hamilelik

Gebelik, saç dökülmesine neden olabilen fiziksel stres türüne bir örnektir. Gebelikle ilişkili saç dökülmesi aslında gebelik sırasında değil doğumdan sonra daha sık görülür.

Ne yapmanız gerekir: Saç dökülmesi yaşarsanız, saçlarınızın birkaç ayda tekrar uzayacağından emin olabilirsiniz.

Çok Fazla A Vitamini

A vitamini içeren takviyeleri veya ilaçları aşırı tüketmek saç dökülmesini tetikleyebilir. Günlük alınması gereken miktarı aşmamak için doktorunuza danışmalısınız.

Ne yapılması gereklidir: Aşırı vitamin A alımı durduktan sonra saç normal düzenine geri dönecektir.

Protein eksikliği

Diyetinizde ve beslenme düzeninizde yeterince protein yoksa, vücudunuz saçın ihtiyacı olan proteini depolamaya başlayacak ve dolayısıyla saç proteinsiz kalacak. Dökülme, protein alımının azalmasından yaklaşık iki ay sonra gerçekleşebilir.

Yapılması gerekenler: Balık, et ve yumurta dahil çok sayıda büyük protein kaynağı vardır. Et veya hayvansal ürünleri yemiyorsanız, protein takviyeleri almalısınız.

Erkek Tipi Kellik

Üç erkekden ikisi 60 yaşına kadar saç dökülmesi yaşar ve çoğu zaman teşhis; erkek tipi kelliktir. Genlerin ve erkek cinsel hormonlarının bir araya gelmesinin yol açtığı bu tür saç dökülmesi genellikle saçların şakaklara çekildiği ve M harfi şeklinde saç çizgisi bıraktığı klasik bir sistemde gerçekleşir.

Ne yapılması gereklidir: Saç dökülmesini durdurabilen veya hatta bazılarının yeniden büyümesine neden olan oral ilaçlar veya topikal kremler kullanabilirsiniz. Transplantasyon veya greft saç cerrahisi de bir seçenektir.

Kalıtım

Androjenik veya androgenetik alopesi olarak da adlandırılan kadın tipi saç dökülmesi, temelde erkek tipi kelliklerin bayan versiyonudur. Belirli bir yaştaki kadınların saç dökülmesi yaşadığı bir aileden geliyorsanız, o halde daha çok eğilimli olabilirsiniz. Erkeklerden farklı olarak, kadınların soyulan bir saç çizgisi olmaz, bunun yerine gözle görülür saç incelmesi ve seyrelmesi görülür.

Ne yapmalı: Erkekler gibi, kadınlar da oral ilaçlar veya topikal kremler kullanabilirler. Ekstradan vitamin takviyeleri için doktorlarına danışabilirler.

Kadın Hormonları

Tıpkı gebelik hormonu değişiklikleri gibi kadın hormonları da saç dökülmesine neden olabilir. Menopozda meydana gelen hormonal değişim de saçları olumsuz etkiler. Hormon değişimiyle; kafa derisi üzerindeki androjen reseptörleri aktif hale gelince, saç folikülleri küçülür ve daha fazla saç kaybetmeye başlarsınız.

Ne yapmanız gerekiyor: Bir endokrinoloğa görünüp gerekli hormon takviyelerine başlamak için tavsiye istemelisiniz.

Duygusal Stres

Duygusal stresin fiziksel strese oranla saç dökülmesine neden olma olasılığı daha düşüktür, ancak örneğin; boşanma durumunda, sevilen birinin ölümünden sonra veya yaşlanan bir ebeveynin bakımında saç dökülmesi yaşanabilir. Duygusal stres esasen saç dökülmesini hızlandırmaz. Farkında olmadığınız ve hep orada olan bir sorunu daha da kötüleştirecektir. Bunun sonucu olarak da saç kaybı yaşarsınız.

Ne yapmanız gerekebilir: Fiziksel strese bağlı saç dökülmesinde olduğu gibi stres azaldıkça dökülme de azalacaktır. Stresin azaltılmasının saçınıza nasıl yardımcı olabileceği bilinmese de, sizin yararınıza olur. Stres ve kaygı ile mücadele etmek için daha fazla egzersiz yapmak ve ihtiyacınız olduğunda daha fazla psikolojik destek almak gibi adımlar atabilirsiniz.

Anemi (Kansızlık)

20 ila 49 yaşları arasındaki neredeyse 10 kadından birinde, demir eksikliğine bağlı anemi görülür. Sık sık görülen saç dökülmesi sebeplerinden biridir. Doktorunuz, bu tür bir anemi olup olmadığınızı kesin olarak belirlemek için kan tahlili yapacaktır.
Ne yapmalı: Basit bir demir takviyesiyle sorunu düzeltebilirsiniz. Saç dökülmesine ilaveten, diğer anemi belirtileri; yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt ve aşırı üşümedir.

Hipotiroidizm

Hipotiroidizm, tiroid bezinin az çalışması ve tiroid hormonunun yeterli miktarda üretilmemesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Tiroid bezi; metabolizma hızını düzenlemenin yanı sıra büyüme ve gelişme açısından kritik olan hormonları üretir ve yeterli miktarda hormon pompalamadığında saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Doktorunuz kan tahlili sonuçlarını değerlendirecektir.
Ne yapabilirsiniz: Sentetik tiroid ilaçları sorunu halleder. Tiroid düzeyleriniz normale döndüğünde, saçlarınızın dökülmesi azalacaktır.

B Vitamini Eksikliği

Özellikle B12 vitamininin eksikliği saç dökülmesine neden olabilir.

Ne yapılmalıdır: B vitamini takviyeleri alabilirsiniz. Balık, et, sebzeler ve narenciye haricindeki meyvelerde bol miktarda doğal B vitamini bulunur. Ayrıca yağsız protein, avokado ve fındık gibi “doğal” yağlar içeren besinler saçınıza ve genel sağlığınıza iyi gelir.

Otoimmün Sebepler

Alopesi Areata denilen ve temelde aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin sonucu olan bir hastalık; vücudun kafasını karıştırıyor. Bağışıklık sistemi saçları yabancı gibi görüyor ve yanlışlıkla hedef alıyor.

Yapılması gerekenler: Steroid enjeksiyonlar ve topikal kremlerle saç dökülmesini azaltabilirsiniz.

Kemoterapi

Ne yazık ki; kanseri durdurmak için kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi nükleer bir bomba gibidir, hızla bölünen hücreleri yok eder. Aslında kanser hücrelerini hedef alır ama aynı zamanda saç gibi hızla bölünebilen hücreleri de etkiler.
Ne yapmalı: Kemoterapi durdurulduktan sonra saçlarınız yeniden çıkmaya başlayacak ve uzayacaktır.

Ani Kilo Kaybı

Ani kilo kaybı saç dökülmesine neden olabilen fiziksel travmanın bir şeklidir. Kilo kaybının; vücudunuzu zorladığınızdan veya doğru yemek yememekten kaynaklanmakla beraber, vitamin veya mineral eksikliklerine neden olması mümkündür. Saç dökülmesi dikkat çekici kilo kaybıyla birlikte, “Anoreksia” veya “Bulimia” gibi bir yeme bozukluğunun işareti de olabilir.

Ne yapmanız gerekiyor: Ani kilo kaybı sisteme şok gibi gelir ve altı aylık bir saç dökülmesi süresi yaşayabilirsiniz; daha sonra kendiliğinden düzelecektir.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu (PCOS), erkek ve dişi seks hormonlarında görülen bir başka dengesizliktir. Yumurta kistleri manasına gelen hastalık; kilo artışı, diyabet riski, adet döneminde değişiklikler, infertilite ve saç dökülmesine neden olabilir. Erkek hormonları PCOS’da aşırı üretildiğinden, kadınları yüzünde ve bedeninde kıllanma olabilir. Buna rağmen saçlarında dökülme artacaktır.

Ne yapılması gereklidir: PCOS tedavisi, hormon dengesizliğini düzeltebilir ve bu değişikliklerin bir kısmını tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

Tedavilere diyet, egzersiz ve potansiyel olarak doğum kontrol haplarının yanı sıra infertilite veya diyabet riskini gidermek için özel tedavi dahildir.

Antidepresenlar, Kan Sulandırıcılar

Bazı ilaç sınıfları saç dökülmesini teşvik edebilir. Kan sulandırıcılar ve beta-blokerler olarak bilinen kan basıncı uyuşturucuları arasında daha sık görülür. Saç dökülmesine neden olabilecek diğer ilaçlar; metotreksat(romatizma koşullarını ve bazı deri durumlarını tedavi etmek için kullanılır), lityum(bipolar bozukluk için), nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar(ibuprofen dahil) ve muhtemelen antidepresanlardır.

Ne yapmalısınız: Doktorunuz ilaçlarınızdan bir veya daha fazlasının saç dökülmesine neden olduğunu belirlerse, dozunu düşürme veya başka bir ilaca geçiş yapma konusunda kendisiyle konuşun.

Yaşlanma

50’li ve 60’lı yaşlara girdikçe kadınlarda saç dökülmesi görmek nadir bir şey değildir.
Ne yapmalı: Uzmanlar bu durumun tedavi edilmesini önermiyor. Bununla birlikte, saç kırılmalarını ve dökülmelerini önlemek için birçok püf nokta var.

Anabolik Steroidler

Anabolik steroidler kullanırken saçlarınızı kaybedebilirsiniz. Uzmanlar, anabolik steroidlerin polikistik over hastalığı(PCOS) ile vücut üzerinde aynı etkiye sahip olabileceğini söylüyor.
Ne yapmalı: Steroid alımını bıraktıktan sonra normale dönecektir.

Isıl İşlemler, Boya ve Şekillendirme

Yıllarca uygulanan, şiddetli şekillendirme ve saç bakımları saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı şekillendirmeye örnek olarak; sıkı örgüler, rasta, sıcak yağ maskeleri veya her türlü sert kimyasal ürünler gösterilebilir. Bu uygulamalar aslında saç kökünü etkileyebileceğinden, saçlarınız geri gelmeyebilir.

Yapılması gerekenler: Bu stil ve tedavileri kullanmaktan kaçınmanın yanı sıra her şampuandan sonra saç kremi kullanarak saçlarınızın öylece kurumasını sağlayabilirsiniz. Isı ile şekillendirme haftada bir defadan fazla olmamalıdır.