Saç beyazlaması her ne kadar doğal bir süreç olsa da çoğu insan kendini aynada beyaz saçlarla görmekten hoşlanmaz. Çoğu zaman yaşlanmanın belirtilerinden biri olan beyaz saçlarla her insan hayatının bir döneminde elbet karşılaşacaktır. Saçların beyazlamasının nedeni pigmentasyon kaybından kaynaklanır. Saçların renginden sorumlu olan pigmentler, melanin üretim kapasitesinin azalmasıyla birlikte beyazlamaya neden olur. Gençken saçlar melanin bakımından zengindir. Ancak saçlar beyazladıkça bulunan melanin miktarı azalır ve hatta beyaz saçlarda hiç melanin bulunmaz.

Beyaz saçlar daha çok yaşlandıkça artsa da sadece yaşlılarda değil, gençlerde de görülebiliyor. Beyaz saçlar her ne kadar yaşlanmanın belirtilerinden biri olsa da her yaşta karşınıza çıkabilir. Hatta lise ya da üniversite öğrencisi olacak kadar genç yaşlardaysanız bile beyaz saçlarla mücadele ediyor olabilirsiniz. Özellikle koyu renk saçlara sahipseniz beyaz saçlar maalesef daha çok göze çarpabiliyor.

Erken saç beyazlaması, genetikten çeşitli hastalıklara kadar pek çok sebepten kaynaklanabiliyor. Genel olarak bahsetmek gerekirse, erken saç beyazlamasının yedi tane ana nedeni olduğunu söyleyebiliriz.

  • Genetik

Genetik etkenler, saç beyazlamasını belirleyen faktörlerin başında geliyor. Erken yaşlarda saçlarınızın beyazladığını fark etmişseniz muhtemelen ebeveynleriniz ya da diğer akrabalarınız da sizin gibi erken yaşlarda beyaz saçlara sahip olmuşlardır. Genetiğinizi değiştirmenin bir yolu olmadığı için bu duruma ilaçlarla çare bulma şansınız yok. Ancak sahip olduğunuz görüntüden memnun değilseniz elbette ki saçınızı boyama gibi bir seçeneğiniz her zaman var.

  • Stres

Stres günlük hayatta baş edilmesi gereken en önemli sorunların başında geliyor. Dozunda stres yaşamak her ne kadar yararlı olsa da fazlası insan vücudu için oldukça zararlı olabiliyor. Stresin neden olduğu rahatsızlıkların başında ise uykusuzluk problemleri, kaygı bozuklukları, iştahsızlık ya da fazla iştahlılık ve yüksek tansiyon geliyor.

Stres vücudumuzu kötü etkileyip çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu gibi saçın erken beyazlamasına bile neden olabiliyor. Fareler üzerinde yapılan son bilimsel çalışmalarda stres ile saç diplerindeki kök hücre sayısındaki azalma arasında ilişki olduğu tespit edildi. Saçlarınızda beyazların çoğaldığını farkettiyseniz bu durumun sorumlusu yaşadığınız stres olabilir.

  • Otoimmün Hastalıkları

Otoimmün hastalıkları erken saç beyazlamasına neden olabiliyor. Bu durum vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırmasıyla ortaya çıkıyor. Alopesi(saçkıran) ve vitiligo gibi rahatsızlıklarda bağışıklık sistemi saç hücrelerine saldırarak pigment kaybına sebep olup saçın beyazlamasına neden olabilir.

  • Tiroid Hastalıkları

Tiroid hastalığından kaynaklanan hormonal değişmeler de erken saç beyazlamasının sorumlusu olabilir. Tiroid bezi, boyununuzun dibinde bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Vücudun fonksiyonlarını kontrol etmesine yardımcı olur. Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonların en önemli görevi harcanan kaloriyi ayarlamak ve enerji üretimi sağlamaktır. Aşırı aktif ya da az aktif tiroid vücudunuzun daha az melanin salgılamasına neden olabilir. Az melanin salgılanması ise beyaz saçlara sahip olmanıza neden olacaktır.

  • B-12 Vitamini Eksikliği

Erken yaşlarda saç beyazlamasının nedenlerinden biri de B-12 vitamini eksikliği olabilir. B-12 vitamini vücut için oldukça önemli bir vitamin. Saçın büyüme hızında ve renginde etkili olan B-12 vitamini, aynı zamanda vücut için enerji sağlamada da önemli bir etken. Vücudumuz, oksijen taşıyan ve saç hücrelerinde de bulunan sağlıklı kırmızı kan hücreleri için B-12’ye ihtiyaç duyar. Eksikliği durumunda saçlar zayıflayabilir ve melanin üretimi bundan etkilenebilir.

  • Kimyasal Boyalar ve Saç Ürünleri

Kimyasal saç boyaları ve şampuanlar dahil bazı saç ürünleri saçın erken beyazlamasına neden olabiliyor. Ürünlerin içeriğinde bulunan kimyasallar melaninin daha az salgılanmasına neden olabiliyor. Ayrıca çoğu saç boyasının içinde bulunan hidrojen peroksit de oldukça zararlı bir kimyasal. Bu da saçın beyazlama sürecini etkileyebilir.

  • Sigara

Erken saç beyazlamasıyla sigara arasında da ilişki olduğu ortaya çıktı. Otuzlu yaşlardan önce saç beyazlaması ile sigara arasında bir ilişki olduğu, yapılan çalışmalarda kanıtlandı. Sigara içmenin akciğer kanseri ve kalp rahatsızlıkları yaşama riskini arttırdığı biliniyor. Hatta sigara içmenin uzun zamanda çok daha farklı zararlı etkileri olabilir. Sigara içmek, kan damarlarının daralmasına bu nedenle saç köklerine giden kanın azalmasına ve saç kayıplarına neden oluyor. Ayrıca sigarada bulunan toksinler saç köklerine zarar vererek erken saç beyazlamasına sebep olabiliyor.

Saç beyazlaması engellenebilir ya da geriye döndürülebilir mi?

Saçın beyazlama sürecinin tersine döndürülmesi ya da engellemesi tamamen buna neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişir. Genetik sebeplerle saçlarınız beyazlamışsa bunun geri dönüşü yoktur. Ancak sağlık sorunlarından kaynaklı beyazlama sorunu yaşıyorsanız doktorunuza tanışıp ona göre bir tedavi süreci izlemelisiniz. Saç beyazlamasının altında yatan sebebi bilebilirseniz, o zaman pigmentasyon tekrar dönebilir.

Yapılan araştırmalarda tiroid problemlerinin saç beyazlamasına neden olduğu, ancak hormon tedavilerinin ardında pigmentasyonun tekrar başladığı görüldü.

Ayrıca B-12 vitamini iğneleri ve hapları saç köklerinin sağlığını iyileştirirken doğal renklerini geri kazanmasına da yardımcı olur.

Stres ya da sigara yüzünden saçınız beyazladıysa, henüz kanıtlanmış sonuçlar olmasa da sigarayı bıraktıktan sonra ve stres seviyeniz azaldıktan sonra pigmentasyon geri dönebilir.