Başka bir ilişki içinde olmanın ruhsal olarak iyi olacağını düşünürsek, ironik olarak kendi ilişkimizin ve diğer kişiyle olan ilişkimizin geliştiğini ve bizim de kişisel olarak geliştiğimizi fark ederiz. Bu yüzden aldatma bazen de bizim kendi gelişimimiz için o kadar da kötü değildir.

1. Duygularınızı inceleyin.

İlişkide olduğunuz kişi size neler hissettiriyor? Kendinizi saygı duymuş, özgüvenli, isteniyor mu hissediyorsunuz? Hisleriniz her ne ise, bunları fark etmeniz önemlidir. Bunlar demek ki sizin ilişkinizde eksik özelliklerdir. Bu özellikler en önemlisi, çalışmanız gereken ve de kişisel olarak sizi derinlere götüren özellikler olabilir. Aldatmalar bize farklı hissettirse de bazen hayatımızda bulamadığımız, aradığımız, eksik olan ve ihtiyacımız olan şeyleri bulmamızı sağlar.

2. Nedeninizi bulun.

Sizin aldatırken nedeniniz neydi? İyi hissetmek, aşık olmak mı istediniz? Yoksa hayatınızın monotonluğundan ve tek düzeliğinden mi sıkıldınız? Yoksa dikkat mi arıyordunuz? Bu durumları iyice inceleyin ve kendi nedeninizi bulun. Bu nedeni bir terapistle, güvendiğiniz bir arkadaşınızla ya da koçunuzla da bulabilirsiniz.

3. Hareketlerinizi inceleyin.

Neden kalıyorsunuz, ya da neden gidiyorsunuz? Aynı zamanda ilişkiler size sağlıksız bir ilişkinin ne olduğu hakkında bilgi verebilir. Aldatmanın ilişkiyi bozması gerekmez, hatta bazı durumlarda ilişkiyi güçlendirebilir bile. İlişki partneriniz ve size aradığınız güveni verebilir. Üçlü bir ilişkide acıda yaşayabiliriz ama duruma paranın diğer tarafından bakarsak, olumlu tarafı görebiliriz. İlişkileri kötü ya da hata olarak görmemek, sadece bize verdikleri acıyı, utancı düşünmemek bize iyi gelecektir.

Ruhsal anlamda, aldatmalar sadece yeminleri bozma değildir. Aynı zamanda öğrenme, keşfetme hakkındadır. Kişisel gelişimimizi takip etmek için aldatma bazen iyidir. Bu şekilde, aldatma öykülerimizi incelediğimizde, elimize gelişimimizi alır ve hayatımızı geliştiririz. Acıdan ve utançtan yeniden doğar, kişisel gelişimimizi elimize alırız.