Pek çok yetişkin maalesef yetişkinliğin orta ve geç dönemlerinde safra kesesi problemleri yaşıyor ve bilhassa kadınlar safra taşları hususunda erkeklere nazaran daha fazla risk altındalar. Safra kesesindeki taşları almak için uygulanan ameliyat ise toplumda en çok gerçekleştirilen ameliyatlar arasında bulunuyor. Lakin pek çok kişi safra kesesinin ne iş yaptığından bihaber ve bunun yanında bu problemleri önlemek için nasıl beslenmesi gerektiğini de bilmiyor.

Safra kesesi, armut şeklinde bir kesedir ve karaciğerin arkasında bulunmaktadır. Temel görevi ise kolesterol bakımından zengin ve karaciğer tarafından salgılanan safra sıvısını depolamaktır. Bu sıvı, vücudun yağları ve lipidleri parçalamasına yardımcı olmaktadır. Hayatı süresince safra kesesi sorunları yaşayan insanların büyük kısmında bu sorun taş sorunu olmaktadır ve safrada aşırı miktarda kolesterol bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Safra kesesinde yaşanan bu problemlerin sebepleri arasında obezite, kötü beslenme düzeni, hızlı kilo verme, doğum kontrol hapları alma, besin alerjileri ve genetik faktörler gibi çok sayıda farklı değişken bulunabilmektedir.

Safra Taşlarının Önlenmesi İçin Beslenme ve Diğer Doğal Tedaviler

Safra Diyetini Takip Edin

Aşağıdaki gıdalar safra kesesindeki rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olabilirler çünkü sindirimleri kolaydır ve antioksidanlar, lifler ve doğal yağlar barındırırlar.

• Bol lifli gıdalar: Her gün 30-40 gram lif almaya çalışırsanız safra taşı riskiniz azalır. Filizli baklalar, kuruyemişler, taze sebze ve meyveler bu konuda yeterince destek olacaklardır.

• Pancar, nargile ve karahindiba: Bu sebzeler bilhassa karaciğer sağlığı üzerinde etkilidirler ve detoks etkileri mevcuttur. Ayrıca safra akışını iyileştirir ve yağların parçalanmasını kolaylaştırırlar. Bu gıdaları sebzeli smoothieler hazırlamak için de kullanabilir, içerisine potasyum zengini avokado, yeşil yapraklı sebzeler, domates, tatlı patates ve muz da ekleyebilirsiniz.

• Rafine edilmemiş sağlıklı yağlar: Hindistan cevizi yağı vücudun en kolay sindirebildiği yağlardan birisidir ve orta zincirli yağ asitlerine sahiptir. Gün içerisinde sağlıklı yağlar tüketmeniz çok önemli ve her bir öğünde bir yemek kaşığına denk gelecek kadar yağ tüketebilirsiniz. Çünkü aşırı yağ tüketimi karaciğer ve safra üzerinde baskı oluşturur. Sızma zeytinyağı da pek çok faydası olan bir diğer anti-inflamatuvar yağ çeşididir.

• Filizli yemişler ve tohumlar: Filizlenmiş keten, chia, kenevir ve kabak tohumlarının sindirimi kolaydır ve inflamasyonları azaltırlar. Ancak tek seferde en fazla iki yemek kaşığı tüketin.

• Sebze bakımından zengin bir beslenme: Safra diyetini uygulayan bireyler, temel olarak pişmemiş meyveler, sebzeler, yemişler ve tohumlar tercih ediyorlar. Bu gıdalarda bol miktarda su, elektrolitler, antioksidanlar ve lifler bulunurken, tuz ve yağlar açısından fakirdirler. Vejeteryan bir beslenme düzeni takip etmek de safra taşı riskini azaltır çünkü işlenmiş etlerden ve alerjen süt ürünlerinden uzak durulmasını sağlar.

• Kaliteli proteinler: Organik proteinler içeren besinleri tüketmek de safra üzerindeki baskıyı azaltır. Tavuk, hindi, kırmızı et, balık ve organik protein tozlarını tercih edebilirsiniz ancak tüm et ürünlerinin organik ve doğal olarak yetiştirildiklerinden emin olmalısınız.
Bu diyet sırasında kaçınmanız gereken pek çok gıda da mevcut. Onlar da şu şekilde sıralanıyorlar.

• Kızarmış gıdalar ve hidrojene yağlar: Fast food ürünler, işlenmiş yağlar, yağlı paketli etler ve peynirler, sindirimi zor ürünlerdir. Bu sağlıksız yağları hayatınızdan çıkarmalısınız ve cipsleri, kurabiyeleri, salamı, işlenmiş etleri, işlenmiş süt ürünlerini ve doğal beslenmemiş hayvanların etlerini de tüketmemelisiniz.

• Şeker ve basit karbonhidratlar: Şeker kilo alımına ve inflamasyonlara sebep olduğu için safra taşı ihtimalini arttırmaktadır.

• Alerjiniz olan besinler: Safra problemleri genelde besin alerjileri ile de bağlantılıdırlar. Süt ürünlerine, glutene, deniz ürünlerine, yemişlere alerjiniz olabileceğini unutmayın.

• İşlenmiş süt ürünleri: Peynir, dondurma gibi işlenmiş süt ürünleri inflamasyonlara sebep olarak safra taşı üretimine sebep olabilirler.

• Yüksek yağlı öğünler: Safra kaynaklı problemlerin genelde ağır yemeklerden sonra ortaya çıktığı sıklıkla görülmektedir. Zira yüksek miktarda yağ barındıran her gıda safra problemlerini daha kötü hale getirebilir. Özellikle ayçiçeği, kanola, mısır yağı gibi rafine sebze yağları bu probleme sebep olurlar ancak zeytinyağı gibi sağlıklı yağların bile soruna sebep olduğunu görmek mümkün olmaktadır. Sağlıklı yağları bir miktar almak önemlidir ancak porsiyonları kontrol etmeyi unutmamalısınız. Eğer yağ tükettikten sonra belirtiler daha kötü hale geliyorlarsa aldığınız yağ miktarını azaltmayı unutmamalısınız.

Safra Kesesine İyi Gelecek Bitkileri, Asitleri ve Enzimleri Tüketin

Beslenmeye ek olarak şu destekleri alarak ağrıları azaltabilir ve inflamasyonların üstesinden gelebilirsiniz.

• Deve dikeni (günde iki defa 150 miligram): Deve dikeninin safra akışını arttırdığı ve karaciğer ile safra kesesinde detoks etkisi yarattığı görülmüştür. Aynı zamanda antioksidan etkileri vardır, toksinleri bloke eder, protein sentezini iyileştirir, antifibrotik etkileri vardır ve bağışıklık sistemini düzenler.

• Lipaz enzimleri (yemekle birlikte iki kapsül): Bu enzim yağların sindirimini kolaylaştırmaktadır.

• Safra tuzları (yemekle birlikte 500-1000 miligram): Safra tuzları yağların parçalanmasını kolaylaştırır ve safra kesesi üzerindeki yükü azaltır.

• Zerdeçal (günde 1000 miligram): Zerdeçal çok aktif bir baharattır ve içerisindeki curcumin maddesinin anti-inflamatuvar özellikleri safra problemlerini azaltabilir.

• Karahindiba kökü (yemeklerle birlikte 500 miligram): Karahindiba yüzyıllardır sindirim problemlerinde kullanılmıştır ve karaciğeri destekler, safra akışını düzenler.

• Berberis: Bu bitki sindirim problemlerinde tedavi amacıyla kullanılır, enfeksiyonlar ile savaşır ve safra ile karaciğeri temizler.

• Biberiye yağı: Üç damla biberiye yağını çeyrek çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve günde iki defa safra kesesinin olduğu bölgeye haricen uygulayın.

Sağlıklı Bir Ağırlığa Sahip Olun

Aşırı kilolu olmak bilhassa kadınlarda hormon dengesini çok bozar ve bu nedenle safra taşı ihtimali artar. Özellikle bel bölgesindeki yağlanma, safra kesesi problemlerini daha kötü hale getirmektedir. Ancak kilo vermeye çalışırken aşırı ağır diyetlerden kaçınmalı ve uzun vadeli bir beslenme programı ile uzun sürede doğru kiloya gelmeyi hedeflemelisiniz. Zira sağlıksız beslenmek de safra problemlerini arttırmaktadır.

Düzenli Olarak Spor Yapın

Gün içerisinde aktif olun ve yaşlanmanıza rağmen hareketi bırakmayın. Zira spor ve egzersizler hormon dengesi için iyidirler, ayrıca inflamasyonları azaltır, sindirim sistemini hareketlendirir ve diyete gerek bırakmadan kilo vermenizi sağlarlar. Her gün 30-60 dakika orta karar bir egzersiz pek çok kişiye destek olur.

Doktorunuzla İlaçlarınızı Konuşun

Eğer şu anda ilaçlar, doğum kontrol hapları, hormon ilaçları ve kolesterol ilaçları alıyorsanız, öncelikle doktorunuzla bunların safra üzerindeki etkilerini konuşmalısınız. Zira bilhassa hormon ilaçları, vücudun östrojen depolarını dolduruyorlar ve bu da kolesterol üretiminde artışa sebep oluyor.