European Respiratory Journal’de yayınlanan yeni bir çalışmada, meyveler, sebzeler ve tam tahıllar bakımından zengin bir beslenmenin astımdan daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayabileceği belirtiliyor.

Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar sağlıklı bir beslenmenin temel parçaları ve bunların faydaları hem araştırmacılar hem de beslenme uzmanları tarafından kabul ediliyor.

Daha düşük kanser riskinden tutun da kilo vermeye ve daha iyi kalp damar sağlığına, daha iyi ruh haline ve bilişsel fonksiyonlara yol açan sağlıklı beslenmenin faydaları saymakla bitmiyor.

Yeni araştırma bu listeye solunum sağlığını da ekliyor. INSERM’de Beslenme Epidemiyolojisi Araştırma Takımı’nda görevli olan Roland Andrianasolo tarafından yapılan yeni çalışmada, sağlıklı beslenme kişinin astım belirtilerinin sıklığını azaltabiliyor ve onlara dair kontrolü arttırıyor.

Andrianasolo çaılşmaya dair motivasyonunu şöyle açıklıyor: “Beslenme ve astım arasındaki ilişkiye dair mevcut araştırmalar sonuçsuzlar ve diğer kronik hastalıklar ile karşılaştırıldığı zaman astımda beslenmenin rolü hala tartışmalı.

Bu ise astımın önlenmesi konusunda net beslenme önerilerinde yoksunluğa yol açtı. Bunun sonucunda astımla yaşayanlar için beslenme yoluyla belirtilerini azaltma konusunda yeterince rehber yok.

Bu boşluğu doldurmak için beslenme alışkanlıkları ve beslenme skorları ile astım belirtilerine, ayrıca astım kontrolü düzeyine dair daha detaylı ve kesin değerlendirmeler yapmak istedik.”

Astım ve Beslenme Arasındaki Bağlantı

Değerlendirmeyi kesinleştirmek için Andrianasolo ve ekibi 2017 NutriNet-Sante çalışmasına katılmış olan 34.776 Fransız yetişkinin verilerini değerlendirmişler.

Çalışmanın bir parçası olarak katılımcılar solunum yolu sağlıkları üzerine detaylı sorular cevaplamışlar. Sonuçlara göre erkeklerin %25’i, kadınların ise %28’i en az bir astım belirtisine sahipmiş.

Katılımcılar aynı zamanda 1 yıllık döneme ait belirti sıklığını da belirtmişler ve 4 hafta boyunca astım semptomlarını nasıl kontrol ettiklerine dair sorular cevaplamışlar.

Soruların arasında acil durum ilaçlarının kullanımı ve astım belirtilerinin günlük aktiviteleri engelleme oranlarına kadar pek çok başka soru da bulunuyormuş.

Her katılımcının beslenme kalitesi, onun 24 saatlik beslenme kaydının 3 defa rastgele toplanması sonucunda elde edilmiş. Ek olarak katılımcıların beslenmeleri 3 beslenme ölçeği kullanılarak değerlendirilmiş.

Genel olarak sağlıklı bir beslenme, meyveler, sebzeler ve tam tahıllar bakımından zengin bir beslenme olarak kabul ediliyor.

Yüksek miktarda et, tuz ve şeker tüketimi ise sağlıksız kabul ediliyor.

Sağlıklı Beslenme Astımı Önleyebilir veya Kontrol Edilmesini Sağlayabilir

Çalışmanın bütününe bakıldığında, sağlıklı beslenenlerin astım belirtileri gösterme ihtimallerinin %30 daha düşük olduğu görülüyor. Kadınlarda ise bu ihtimal %20 daha düşük çıkmış.

Ayrıca sağlıklı beslenen erkeklerin kontrolsüz astım yaşama ihtimalleri %60 azalmış, kadınlarda ise sağlıklı beslenme kontrolsüz belirti ihtimali %27 oranında azalmış.

Andrianasolo bu konuda şöyle diyor: “Bu çalışma sağlıklı beslenmenin astım belirtileri ve onların kontrolündeki rolünü belirlemek için tasarlandı, spesifik gıda ve besinlerin rollerini tanımlamak için değil. Sonuçlarımız sağlıklı beslenmenin astım belirtilerini önleme ve hastalığın yönetimi konusunda etkili olduğunu gösteriyorlar.

Sağlıklı bir beslenme, kullandığımız beslenme ölçekleri tarafından ortaya çıkarıldığı üzere genel olarak meyveler, sebzeler ve liflerden oluşuyor. Bunların antioksidan ve anti-inflamatuvar özellikleri sağlıklı beslenmenin belirtileri potansiyel olarak azaltabilen yapısını sağlıyorlar.

Bunun aksine, et, tuz ve şeker gibi faktörler inflamatuvar yaratma potansiyeline sahipler ve bu nedenle astım belirtilerini kötüleştirebiliyorlar.”

Bulguların onaylanması için daha fazla araştırma gerektiği de belirtiliyor. Ancak yeni sonuçların astımda beslenmenin rolüne dair kanıtlara katkı sağladığını ve kamu sağlığı konusunda sağlıklı beslenmenin önerilmesine devam edilmesinin neden önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Avrupa Solunum Topluluğu başkanı Prof. Mina Gaga, bulgular üzerine şöyle yorum yapıyor: “Bu araştırma astımın yönetiminde ve yetişkinlerde astım öncesi dönemde önlemeye yardımcı olmak için sağlıklı beslenmenin önemine dair kanıtlara ekleme yapıyor.

Sağlık uzmanları hastaları ile beslenmeyi konuşmaya vakit ayırmalılar çünkü bu araştırma beslenmenin astımı önlemekte önemli bir rolü olabileceğini gösteriyor.”