Özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez yemek alternatiflerinden olan çorbalar, içeriğinde bulunan besinlere göre inanılmaz besleyici, lezzetli ve sağlıklı olabiliyor. Doğru besinler bir araya getirildiğinde pek çok kez ana yemekten daha fazla fayda sağlayan çorbaların günde en az bir öğünde tüketilmesi tüm vücut sağlığınız, metabolik işleyişiniz için gereklidir. Özellikle de sıvı içerikleri dolayısıyla sindirim sorunları yaşayan, mide, bağırsak problemleri olan, kilo vermekte zorlanan kişilere ağır ana yemekler öncesinde bir kase çorba içmelerini öneriyorum. Bu bağlamda birbirinden lezzetli, besleyici, en çok da sağlıklı çorba tariflerimi sizlerle paylaşıyorum. Ancak hem metabolizmanızı hızlandırması hem zayıflama sürecinizi ya da formda kalma sürecinizi desteklemesi hem de sağlık durumunuzu birkaç tık daha yukarı çekebilmesi adına çorba tariflerimde un, krema gibi maddeler, doğal olmayan ürünler kullanmıyorum.

  1. Sarımsaklı bulgur çorbası

Anadolu’da pilavlarda, çorbalarda, yemeklerin içinde, dolmalarda pirinçten çok bulgur kullanılır. Bulgur; pirinçle karşılaştırıldığında hem daha besleyici hem daha sağlıklı hem de daha ucuzdur. Buğdayın temel besin öğeleri olan çinko, kepek, krom ve magnezyum bulgurun içinde doğal olarak bulunur. Ayrıca lif bakımından oldukça zengin olan bulgurda bulunan selenyum, fitatlar, B vitaminler, folik asit bulguru sağlık deposu haline getirmektedir.

Malzemeler:

1 su bardağı pilavlık bulgur

2 su bardağı ıspanak

4 su bardağı su

4-5 diş sarımsak

1 su bardağı ev yoğurdu

1 çorba kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Ispanağı, ayıklayın, yıkayın ve incecik doğrayın. Bulguru yıkayın ve süzgece koyup süzülmesini bekleyin. Orta büyüklükteki bir tencereye yıkadığınız bulguru, ıspanağı ve tuzu koyun, içine 4 su bardağı kaynamış su ekleyin. Kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Derin bir kasenin içine yoğurdu koyun, sarımsakları rendenin ince tarafıyla rendeleyin ve yoğurda ekleyip karıştırın. Sonrasında nane ve karabiberi de ekleyip bulgurla karıştırın. Soğuk olarak tüketebileceğiniz sarımsaklı bulgur çorbanız hazır. Afiyet olsun.

  1. Protein deposu sarı mercimek çorbası

Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek bunların hepsi en başta doğal ve güçlü birer protein kaynağı olmakla ünlüler. Besin değeri çok yüksek olan sarı mercimek; haftada bir porsiyon şeklinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı korur, enerji verir. B vitaminleri kompleksi, demir, kalsiyum, çinko, bakır, magnezyum, sodyum ve fosfor bakımından oldukça zengin olan sarı mercimek, tam bir sağlıklı lif kaynağıdır. İşte tüm bu zengin besleyici, sağlıklı içeriği dolayısıyla başta kalp ve damar rahatsızlıkları olmak üzere, bağışıklık ve sindirim sistemi hastalıklarını da önler. Ayrıca anne sütünü artırıcı özelliğinden dolayı emzirme dönemindeki kadınların sık sık sarı mercimek tüketmeleri gerekir. Mercimeğin belki de tek negatif olarak düşünülebilecek özelliği gaz ve şişkinlik yapıyor olmasıdır. Ancak bunu önlemek için de pişirmeden önce yarım saat kadar sıcak suda bekletmek gerekiyor.

Malzemeler:

1 su bardağı sarı mercimek

1 tane orta boy havuç

1 tane orta boy patates

1 tane orta boy kırmızı biber

1 tane orta boy dolmalık sarı biber

1 tane orta boy kuru soğan

7-8 su bardağı ılık su

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

1’er çay kaşığı tuz, nane, kimyon, karabiber, pul biber

Hazırlanışı:

Soğanı soyun ve küp küp doğrayıp derin bir tencereye koyun, içine yıkayıp doğradığınız ince ince doğradığınız havuç, patates, kırmızı biber ve dolmalık sarı biberi de ekleyin. Zeytinyağını da katarak kısık ateşte hafifçe kavurun. Ardından ılık suyu, tuzu, karabiberi, pul biberi, naneyi ve kimyonu ekleyin, orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Sonrasında tüm malzemenin homojen hale gelmesi için blenderdan geçirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Bu çorbayı daha kısa sürede pişirmek isterseniz düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Bunun için yine tüm malzemeyi düdüklü tencereye koyun, kaynadıktan sonra ocağı en kısık seviyeye getirin ve 10 dakika kaynatın. Sonrasında yine blenderdan geçirip servis yapabilirsiniz.

  1. Sarımsaklı kırmızı pancar çorbası

Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde kırmızı pancar sadece lezzetli ve besleyici bir bitki değil, aynı zamanda tam bir sağlık deposu, hastalıklardan kurtulma formülüdür. Protein, karbonhidrat, diyet lifleri, faydalı yağlar içeren kırmızı pancar; aynı zamanda folat, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, A, C, E ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Ayrıca kırmızı pancarın; sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, Beta karoten deposu oluşu da, pancarı mutfağımızdan, soframızdan eksik etmemiz için yeterli sebep oluşturuyor. İşte tüm bunlardan dolayı kırmızı pancar; öncelikle kan şekerinin, tansiyonun, kolesterolün dengede olmasını sağlamakta, bunlara ek olarak da güçlü bir antioksidan, anti-enflamatuar özelliğiyle tüm metabolizmayı zararlı oluşumlara karşı güçlendirmektedir.

Malzemeler:

2 adet orta boy kırmızı pancar

1 adet orta boy tatlı patates

1 adet orta boy domates

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy kırmızı biber

6 su bardağı su

4-5 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1’er çay kaşığı tuz, hardal, karabiber, kimyon

Hazırlanışı:

Kırmızı pancarı, patatesi ve kuru soğanı soyun ve iri iri doğrayıp derin bir tencereye koyun. Kırmızı biberi de doğrayıp malzemelere ekleyin. Sarımsakları bütün halde tencereye koyun, suyunu da ekleyip malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişince tuz, baharatlar ve zeytinyağını da ekleyip blenderdan geçirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

  1. Karabuğday çorbası

Bizim toplumumuzda bebeklere, çocuklara ve hatta yetişkinlere yapmaya alışkın olunan pirinç çorbalarından artık kurtulma vakti geldi. Pirincin başta kan şekerini yükselterek, Tip 2 Diyabete ortam hazırlaması, yüksek kalori içeriği, verdiği doygunluk hissinin kısa sürmesi olmak üzere çok çeşitli zararlarını sayabiliriz. Bu bakımdan Türk mutfağı olarak sağlıklı beslenmeye yönelmeli pirinç yerine mercimek, karabuğday, bulgur gibi seçeneklere yönelmeliyiz. İşte bu bağlamda vücutta yağlanma, ödem ve şişkinlik oluşumunu önleyen, uzun süre tokluk hissi sağlayan, gluten içermediği için de sağlığımıza zarar vermeyen karabuğday içerikli salatalar, çorbalar tüketmeye alışmamız gerekiyor. B1, B2 ve E vitaminleri bakımından zengin, değerli vitaminlere sahip ve protein deposu olan karabuğday; bağırsakları çalıştırarak sindirim sorunlarını önler, kilo verme sürecinizi destekler.

Malzemeler:

1 çay bardağı karabuğday

Yarım demet maydanoz

Yarım demet taze nane

Yarım demet dereotu

1 su bardağı ev yoğurdu

1 tane salatalık

1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

Hazırlanışı:

Karabuğdayı 1 su bardağı suyun içinde haşlayın, suyun tamamını çekmemişse suyunu süzün. Derin bir kabın ya da çorba kasesinin içine yoğurdu koyun, tuz karabiber ve pul biberi de ekleyip iyice karıştırın. Ardından maydanoz, nane, dereotunu ince ince doğrayın, salatalığı yıkayın kabuklarıyla birlikte rendeleyin ve yoğurda ekleyin. İyice karıştırın. En son olarak da haşlanmış karabuğdayı katıp karıştırın. Nefis soğuk çorbanız hazır. Afiyet olsun.