Karaciğer en önemli bezlerden bir tanesidir ve vücudun en büyük ikinci organıdır. Aralıksız olarak çalışan bu organımız detoksifikasyon, karbonhidrat metabolizması, protein sentezi, biyokimyasalların üretimi, glikojen deposu, safra üreticisi, hormon üreticisi ve kırmızı kan hücresi parçalanmasında görev almaktadır.

Ancak çok alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, formsuzluk gibi durumlarda karaciğer çok çalışır ve neticesinde rahatsızlanır. Bu belirtileri ortadan kaldırmak için sağlıklı beslenmek gerekir. Bu nedenle tüketmeniz gereken temel gıdaları bilmek gerekiyor.

Sarımsak

Sarımsakta allicin adı verilen bir antioksidan bol bulunur ve bu da oksidatif hasardan kurtulmanızı sağlar. Sarımsak karaciğeri uyarır ve zararlı bileşenlerin atılmasını sağlayan enzimleri aktifleştirir. Ancak onu ısıtmak bu özelliğinin kaybolmasına neden olur ve bu yüzden çiğ yemek gerekir. Eğer çiğ yiyemiyorsanız eczanenizden onu besin desteği olarak da alabilirsiniz.

Brokoli

Brokolide kükürt bol bulunur ve bu da kanserojenlerin atılmasını sağlayan genlerin çalışmasını uyarır. Ayrıca metabolizmayı iyileştirir ve anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. Bilimsel çalışmalar karaciğer yağlanmasına da engel olabildiğini göstermektedir.

Ginseng

Ginseng son dönemlerde ülkemizde de popüler hale geldi ve karaciğeri hasarlardan, toksinlerden, sirozdan ve yağlanmadan korumaktadır. Onun çayını yaparak günlük olarak tüketebilirsiniz.

Pancar

Pancarda pek çok antioksidan bulunur ve bunlar DNA hasarının azaltılması, kanserojen kaynaklı karaciğer hasarının önlenmesi hususunda etkilidirler.

Havuç

Havuç da antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve lifler bakımından zengindir. Bilimadamları onun karaciğerdeki DHA, trigliserit ve tekli doymamış yağ asitleri oranlarını ciddi anlamda düşürdüğünü keşfetmişlerdir. Dolayısıyla karaciğer yağlanmasına ve toksisitesine karşı koruma sağlayabilir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler de karaciğeri oksidatif hasar ve diğer hastalıklardan korurlar. Marul, ıspanak, turp yaprakları, hardal yaprakları, tatlı patates yaprakları gibi ürünlerde A, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve antioksidanlar bol bulunur.

Yeşil Çay

Yeşil çay iyi bir antioksidandır ve faydaları bilinmektedir. İçeriğindeki polifenoller bu faydanın temel sebebidirler. Yeşil çay içenlerin karaciğer kanseri, karaciğer hastalıkları, siroz ve hepatitten korunduklarını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Buna ek olarak yeşil çayını karaciğer yağlanmasına bağlı olarak salgılanan enzimlerin miktarını ciddi anlamda azalttığı gözlenmiştir.

Zerdeçal

Zerdeçal genelde yemeklerde kullanılır ancak içeriğindeki curcumin maddesinin pek çok kullanım alanı mevcuttur. Anti-inflamatuvar, antioksidan, anti-mantar, antivirüs ve antibakteriyel özellikleri mevcuttur. Curcumin maddesi karaciğeri hastalıklardan korur ve inflamasyonları azaltır, oksidatif stresi düşürür, lipid metabolizmayı hızlandırır ve insülin hassasiyetini de arttırır.

Avokado

Bu yağlı meyvenin pek çok faydası mevcuttur ve karaciğeri korumak da bunlar arasında yer almaktadır. Avokado sağlıklı yağlar bakımından zengindir ve aynı zamanda anti-inflamatuvar ve antioksidan özellikler gösterir. Alkol kaynaklı olmayan karaciğer yağlanması genellikle kötü hayat tarzı alışkanlıklarından kaynaklanır ve avokadonun özellikleri bundan korunmaya yardımcı olur.

Limon

Limonda C vitamini bol bulunur ve C vitamini iyi bir antioksidandır. Araştırmalar sitrik asite maruz bırakılan laboratuvar deneklerinin karaciğerlerinde oksidatif hasarın azaldığını göstermektedirler.

Elma

Bilimadamları suyu alınmış elmalı ürünlerin karaciğer ve kandaki lipid düzeyleri üzerindeki etkilerini gözlemlemişlerdir. Özellikle inflamasyonları bastıran özellikleri nedeniyle karaciğerin pek çok hastalıktan korunmasına yardımcı olmaktadır.

Zeytinyağı

Alkol kaynaklı olmayan karaciğer yağlanmasının temel sebebi hayat tarzının kötü olmasıdır. Zeytinyağı tüketenlerin ise karaciğer hastalıklarına daha az maruz kaldıkları görülmüştür. Zira zeytinyağı kötü kolesterolü ve trigliserit düzeylerini azaltırken, insülin hassasiyetini ve lipid oksidasyonu arttırır. Dolayısıyla onu yemeklerinizde kullanmalısınız.

Kuşkonmaz

Kuşkonmazda A, C,E ve K vitaminleri, folat, choline, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve lifler bol bulunurlar. Kuşkonmaz yaprakları bu nedenle karaciğer koruyucu etkiler gösterirler.

Ceviz

Cevizde sağlıklı yağlar bol bulunur ve anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. Ceviz ile desteklenen yüksek yağlı bir diyetin trigliserit oranlarını düşürdüğü ve ayrıca karaciğer homeostasisi ile alakalı enzimlerinin miktarını azalttığı görülmüştür.

Kırmızı Lahana

Kırmızı lahanada antioksidanlar bol bulunurlar. Bu nedenle kolesterollü bir beslenme düzeninde inflamasyonları azaltır ve karaciğeri toksisiteden korur.

Greyfurt

Greyfurt zengin bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklığı güçlendirmektedir. Greyfurt ile beslenen farelerin karaciğer enzimlerini daha hızlı salgıladıkları ve böylece karaciğerlerini daha hızlı temizledikleri görülmüştür.

Tam Tahıllar

Tam tahıllar yani arpa, yulaf, esmer pirinç, kinoa gibi ürünler lifler bakımından zengindirler ve bu da yağın atımını kolaylaştırır. Ayrıca karaciğer yağlanmasına karşı da koruyucu etkileri vardır.

Domates

Kırmızı domatesler de karaciğer için iyi etkilere sahiptirler. Domateste bol miktarda antioksidan bulunur ve bu da karaciğer inflamasyonlarını bastırır, karaciğer kanseri ve hasarına karşı koruma sağlar. Araştırmacılar fareler üzerinde de karaciğerin domates ile daha yüksek korunma gösterdiğini ortaya koymuşlardır. Ayrıca domates ile beslenen farelerde lipid ve kolesterol düzeyleri de düşmüştür.

Karahindiba

Karahindibanın idrar söktürücü etkisi vardır ve antiromatizmal etkiler göstermektedir. Kandaki antioksidan aktivitesini arttırır ve lipid düzeylerinin düşmesini sağlar. Bu nedenle karaciğer problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.

Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası A, K ve C vitaminleri, folat ve kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum mineralleri bakımından zengindir. Onu doğrudan tüketmek oksidatif stresi azaltmaktadır ve metabolik enzimlerin salgılanmasını hızlandırmaktadır.