Tiroit probleminiz teşhis edildikten sonra, eğer şanslıysanız mucize ilaçlar alır, fazla kilolarınızdan kurtulur, enerjinizi geri kazanırsınız. Bunun yanında bağırsak fonksiyonlarınız normale döner ve parlak saçlarınız tıpkı bir şampuan reklamında gibi gözükür. Peki ya şanslı değilseniz? foodcoachnyc.com’da paylaşılan ve sağlıklı bir tiroit için yemeniz gereken gıdaları sizlere sunuyoruz.

gebelikte-ilaclar

Eğer şanslı değilseniz ilaçlar işe yaramaz. Kendinizin modası geçmiş, yorgun ve bağırsakları çalışmayan bir versiyonu haline gelirsiniz. Kafein ve şeker, tek enerji desteğiniz olur.Daha sonra tavsiyeler üzerine kıvırcık kara lahana, ıspanak, salatalık, zencefil ve yeşil limonlu sebzeli protein içecekleri içmeye başlarsınız. Bu mucize iksirle vücudunuzdaki her bir hücrenin yenilendiğini hisseder ve bu içeceği günlük bir alışkanlık haline getirirsiniz. Yeniden canlanmış gibisinizdir.

 

Daha sonra tiroit ve gıdalar konusunda internette araştırmalar yaparsınız ve birden karşınıza şu çıkar: Tiroit yetmezliğiniz varsa ‘haç yapraklı sebzeler’i çiğ olarak yemeyin! İçtiğiniz sebzeli proteininin haç yapraklı sebzelerden ibaret olduğunu düşünüp, sizi bu kadar iyi hissettiren şeylerin sağlığınıza zararlı olduğuna bir türlü inanamazsınız.

 

Fakat araştırmaya devam ettiğinizde birbiriyle çelişen fikirler görmeye başlarsınız. Glütatoin seviyenizi artırıp tiroit işlevlerinizi yenilemek için brokoli, kıvırcık kara lahana ve ıspanak yemeniz gerektiğiniz görürsünüz. Kafanız karışır.

 

Belirti göstermeyen tiroit hastalığını 3 ayda yenen ve kendisi de beslenme uzmanı olan yazar, tiroit ve gıda ilişkisi konusunda büyük resmi görebilmeniz için, tüketmeniz gereken gıdalarla ilgili ipuçları veriyor.

 

  1. Haç yapraklı sebzeler

 

İster çiğ ister pişmiş yiyebilir, isterseniz de suyunu sıkabilirsiniz. Daha önce çiğ yenmemeleri gerektiğini duymuş olabilirsiniz fakat kanser önleyiciler açısından en zengin bitkisel gıdaların tiroit fonksiyonlarını engellemesi size de garip gelmiyor mu? Eğer bu sav doğruysa, bunun arkasında nasıl bir mekanizma yatıyor?

 

1950’li yıllarda araştırmacılar, bazı gıdalarda guatr yapıcı özelliklerin olup olmadığını araştırdılar. Haç yapraklı sebzeler de bunlardan biriydi çünkü çiğ glukozinolatlar (kanserden korunmayı sağlayan bitkisel besin) iyodin alımına ket vuruyor olabilirdi. Yani sadece iyodin alımına engel olabilme olasılığı yüzünden bu sebzelerin bütün faydalarından mahrum kalmak, kulağa pek mantıklı gelmiyor. İyodin seviyenizi yüksek tutmanın yollarını aramak, daha akılcı bir yaklaşım olur.

 

Haç yapraklı sebzeler ve tiroit hastalığı arasında güçlü bir bağlantı bulan bilimsel araştırmaların sayısı bir hayli az. Hatta araştırmaların çok büyük bir kısmı, haç yapraklı bitkilerin tiroit kanserini önlemeye yardımcı olduğu görüşünde.

 

Bitkisel bir gıdanın olumsuz bir sağlık durumuna yol açtığını duyduğunuz zaman bunu sorgulayın. Arkasındaki nedenlere ve bilimsel araştırmaların bu konuda neler söylediğine bakıp, kararınızı ona göre verin.

 

  1. Brezilya fındığı

 

Brezilya fındığı, tiroksini aktif form T3’e çevirmede temel bir gereksinim olan selenyum açısından oldukça zengindir. Bazen, Hashimototiroiti olan hastalara selenyumdan uzak durmaları tavsiye edilir. Tiroit antikorlarını azaltmaya yardımcı olan glutatoinin üretimi için selenyuma ihtiyacınız var. Her gün 3 adet Brezilya fındığı yiyebilirsiniz.

 

  1. Deniz bitkileri

 

Deniz bitkileri iyodin açısından zengindir. İyodin, bir çeşit amino asit olan tirosine bağlanıp tiroksini oluşturur. Eğer iyodin seviyeniz düşükse, bu durum tiroit hormonunuzun üretiminde sınırlayıcı bir etki yaratır ve tiroit fonksiyonlarınıza ket vurur. Deniz tuzuyla tuzlanmış nori tüketin, avokado, vahşi somon, tatlı patates ve mache ile dolu noridürümler yapın, kıvırcık kara lahana ve balkabağı tohumlarıyla yaptığınız salataya hijikikatın, miso çorbanıza wakame ya da balkabağı çorbanıza dulse (deniz marulu) ekleyin.

 

  1. Klorofil

 

Uyandığınızda enerji seviyenizi artırmak ve tiroitinizin işlemesine engel olabilecek ağır metallerden kurtulmak için, klorofil suyu için.

 

  1. Maca

 

Maca tüketmek, TRH (tiroit salgılayan hormon) salınımını sağlayan hipotalamus ve TSH salınımını sağlayan hipofiz bezini dengelemeyi sağlar. Bu hormonlar tiroksin seviyelerini düzenler. Maca aynı zamanda çinko, B vitamini ve demir içerir. Bu besleyici öğelerin hepsi de ideal tiroit üretimi için gereklidir.

 

  1. Glütensiz gıdalar

 

Eğer Hashimoto tiroidiniz varsa, tiroit antikoru üreten glütenden uzak durmalısınız.

 

  1. İzole soya proteini olmayan gıdalar

 

Fermente soya ve tiroit fonksiyonları arasındaki bağlantılar üzerine yapılan bilimsel araştırmalar kesin bulgular ortaya koymasa da, izole soya proteininden uzak durmak gerekir. Bunlara soya peyniri, soya yoğurdu, izole soya proteini içeren enerji verici gofretler, soya bazlı vejetaryen etlerini örnek gösterebiliriz.

 

Sağlıklı ve akıllıca seçilmiş gıdalar tüketip, doğru destekleyici ilaçları kullanırsanız ve stres seviyenizi düzenlemeye çalışıp, çevresel toksinlerden uzak durursanız, tiroitle ilgili problemlerinizi büyük ölçüde giderebilirsiniz.