Herkese merhaba! Bugün de, çok güzel ve çok işinize yarayacak bir konu ile karşınızdayım: “sağlıklı diyet için olması gereken 10 etkili öneri”. Yaptığınız diyetin sağlıklı olup olmadığını bunlara bakarak kontrol edebilirsiniz. Peki, diyetin sağlıklı olması neden bu kadar önemli? Çünkü, sağlığımız için olması gereken bazı kriterler var.

Bir diyet sağlıklı değilse; saçınız dökülebilir, tırnaklarınız kırılabilir, tansiyonunuz düşebilir, baygınlık geçirebilirsiniz, halsizlik olabilir. Eğer, bunları çok sık yaşıyorsanız, diyetinizde sağlıklı olmayan bir şeyler var demektir. Bunlardan bahsetmişken, gelin isterseniz sağlıklı bir diyet için olması gereken 10 etkili önerimize birlikte göz atalım!

  • Diyetinizde Kuruyemiş Bulunmalıdır

Kuruyemişlerden neler tüketebilirsiniz? Ceviz, badem, fındık, kaju. Bu tür yağlar, sizin daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile kalp sağlığınızı korur, kan şekerini dengeler, bu yönüyle de hem sağlıklı bir diyet olur hem de bu tür özellikleri sağladığı için siz daha uzun süre diyet yapabilirsiniz. Çok nadir de olsa; su tutar, yağ olur gibi nedenlerle kuruyemiş tüketimiyle ilgili söylemler duyuyorum ama siz bunları dikkate almayın!

  • Diyetinizden Sağlıklı Yağları Tamamen Çıkarmayın

Burada, çok büyük bir kafa karışıklığı var. Yani; yemeklerdeki ve salatalardaki yağları, yumurta pişirirken yağda pişirmeyi bırakmanıza gerek yok. Yağın fazlası zarar, azı çok yararlıdır. Kalp sağlığına faydalıdır, bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar, metabolizmayı hızlandırır, sağlıklı yağların vücutta emilimini sağlar. Bazen, tırnaklarda kırılma, renklerinde açılma gibi belirtiler görülüyor. Bunların hepsi, yağı tamamen kısanlar ve hızlı kilo vermeye çalışanlarda görülen problemler.

Diyelim ki; bir kilo sebze yemeği pişiriyorsanız, üç yemek kaşığı kadar yağ kullanabilirsiniz. Ya da, dört kişilik çorba yapıyorsanız, dört tatlı kaşığı yağ kullanabilirsiniz. Yumurta pişiriyorsanız, 1-2 yemek kaşığı yağ kullanabilirsiniz. Salatalarınıza 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz. Bunlar, sizin kilo vermenize gerçekten herhangi bir zarar vermez ve vücudunuzun daha sağlıklı olmasını sağlar.

  • Beslenmenizi Çeşitlendirin, Tek Yönlü Beslenmeden Uzak Durun

Yani, her şeyden az az sık sık tüketin. “Sürekli et tüketin”, “Asla et tüketmeyin” gibi bazı beslenme çeşitleri duyuyorum. Ya et ya sebze tüketmiyorsunuz ama vücudun her şeye ihtiyacı var. Genelde, en sağlıklı beslenme tipi olarak Akdeniz diyeti tipi önerilir. Biz de, sağlıklı bir diyet için olmazsa olmaz olanın her besinden tüketmek olduğunu söylüyoruz. Bu ne demek oluyor?

Diyetinizde; yumurta, peynir, yoğurt, et, süt, ekmek belli miktarda, ara ara bulgur, makarna gibi az da olsa olmalı. Önemli olan orandır, miktarı çok fazla arttırmadığınız sürece sıkıntı olmaz. Meyve de olmalı. İnsanlar meyve şekerinden kaçmaya çalışıyorlar ama vücudumuz bir düzen içerisinde işler. Eğer, siz gerekli vitaminleri almazsanız, herhangi bir yerden eksiklik oluşacaktır. Size, ya açlık krizi olarak geri dönecektir, ya kan şekeriniz düşecektir, ya vitaminsizlik oluşacaktır. Bu nedenle; atalarımızın eskiden beri tükettiği her besinden diyetinizde az az tüketmelisiniz.

  • Salatanıza Havuç, Kırmızı Tatlı Biber, Turp, Lahana Ekleyin

 

Eskiden beri, ne yazık ki biz diyetisyenlerin de yaptığı bir yanlış var. Beslenmenizde, mutlaka havuç, kırmızı tatlı biber, kırmızı turp ve lahana gibi besinleri salatanızda kullanın. Çünkü, insanlar her zaman zayıflamaya odaklanıyor, bir an önce kilo vermek istiyor. Bu nedenle, meyveden kaçıyor, salata içerisindeki havuçları ayıklamaya çalışıyor. Halbuki bunlar çok basit. Havucu, serbest bir şekilde tüketmeyin. Yani, domates-salatalığı istediğiniz kadar tüketebilirsiniz, bunu her zaman söylüyoruz ama havuç bunlara dahil değil. Ancak, az da olsa salatalarda yer almalı. Neden yer almalı? Bu besinler, çok yüksek seviyede antioksidan içerir. Kırmızı biber C vitamini, havuç A vitamini içerir. Zaten, bunlara kırmızı ve mor rengini veren antioksidanlar, vücudun kanserle savaşmasını sağlar. Dolayısıyla, her şeyden biraz da olsa vitamin almak için; bunları az bir şekilde yemeklere ekleyebilir, salatalara ekleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak; 1 adet havucu, 4-5 kişilik bir salataya ekleyebilirsiniz. Kırmızı biberi de aynı şekilde kullanabilirsiniz.

  • Paketli Gıda Ürünlerinden Uzun Durun

Paketli ürünlerin içerisinde katkı maddesi, koruyucu ve renklendiriciler olduğundan, olabildiğince uzak durun. Sağlıklı diyetlerde meyve, yoğurt, süt gibi daha doğal, çok işlem görmemiş kuruyemiş, kuru meyve gibi besinler tüketin ki hazır paketli gıdalara çok fazla yönelmeyin. Diyet hazır paketli gıdalar, çok nadir de olsa tüketilebilir ama en önemli olanı katkı maddesi içermeyenleri tercih etmek.

  • Su ve Bitki Çaylarını Tercih Edin

Su ve bitki çayları, sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazlarıdır. Genelde, insanlar çok fazla çay ve kahve içiyorlar ve bunlar da susama isteğini gideriyor. Ancak, yalnızca isteği gideriyor, su ihtiyacını karşılamıyor. Bu nedenle, bu tür içecekleri biraz daha azaltmalıyız. Onların yerine, su ve bitki çaylarını koymalıyız. Suyun; kan şekerini dengelemede, vücudu tok tutmada ve metabolizmayı hızlandırmada bir etkisi var.

Su içtiğiniz zaman, daha tok hissedersiniz. Bitki çayları da; özellikle taze zencefil, rezene, yeşil çay gibi çaylar hem kansere hem mide hastalıklarına karşı koruyucu olduğundan sağlık açısından çok faydalıdır hem de metabolizmayı hızlandırır. Bu tür besinlere diyette yer verirseniz, sizi daha az acıktıracağı için daha uzun süreli diyetler yapabilirsiniz.

  • Günlük Yaşamınıza Egzersiz Ekleyin

Mutlaka yürüyüş yapın, hayatınıza egzersizi ekleyin! Spor olmadan diyet, gerçek anlamda daha az etkili olur. Bir kişi, eğer günlük 45-60 dakika yürüyüş yapıyorsa; kilo verir, kolesterolü düşer, insülin direnci düşer, hem de daha fazla yağdan kilo verir. Birçok kişinin diyet sonrası kilo almasının nedeni, egzersizi hayatına eklememesi.

  • Ödem Yapıcı Besinlerden Uzak Durun

Bunların başında paketli gıdalar geliyor. Onun dışında; şarküteri ürünleri, tütsülenmiş etler, turşu( aslında kalori olarak serbest ama tuz içeriği yüksek olduğundan vücutta ödem yapabiliyor), limonata gibi, asitli içecekler gibi, konserve ürünler de fazla tuz içerdiği için vücutta ödem yapar. Bu tür besinleri ne kadar azaltırsanız, vücudun ödem yükü o kadar azalacaktır ve verdiğiniz kilo da biraz daha hızlı olacaktır. Dolaşımınız da hızlandığı için daha sağlıklı bir vücuda kavuşmuş olursunuz.

  • Şok Diyetlerden Uzak Durun

Beslenmenizde her türlü besin olmalı. “Ben kahvaltıda 1 yumurta yedim. Öğlen sadece çorba içtim. Akşam yoğurt yedim” gibi diyetler yapan danışanlar duyuyorum. Bu tür diyetler, size hızlı kilo verdirebilir, o an mutlu edebilir, belki bu tür bir diyetle 15-20 kilo civarı verebilirsiniz. Ancak, sonrasında tekrar normal beslenme düzenine geçtiğiniz zaman, öyle bir hızlı kilo alırsınız ki, siz bile şaşırabilirsiniz.

  • Ara Öğünleri Çeşitlendirin

Sağlıklı bir diyette, besinleri çeşitlendirmek gerekiyor. Özellikle de, ara öğünleri sürekli çeşitlendirin. Ara öğünlerde, çok sık aynı besinleri tüketmemeye çalışın. Bir hafta kuru kayısı, ceviz tarzı bir ara öğün yaptıysanız, diğer hafta o öğünü değiştirip meyveye çevirin. Bu hafta, ikindi ara öğününde 1 dilim beyaz peynir ve 1 adet galeta yediyseniz, haftaya bunu meyve ve süte çevirebilirsiniz. Sıklıkla ara öğünleri değiştirin ki; hem vücudunuz şaşırsın hem de vücuda çeşitli vitamin ve mineraller alın.