Kim saçlarının kalın, parlak ve canlı olmasını istemez ki? Biz genellikle saçlarımızın estetik görüntüsüyle ilgilenirken saçlarımızın durumunun genel sağlık durumumuzu gösterdiği gerçeğini es geçeriz. Saçlar, biyolojik bir amaca hizmet eder. Saçımız, tıpkı cildimiz gibi vücut ısımızı düzenlemeye ve kafa derimizi sıcak tutmamaya yardımcı olur. Psikolojik stres, ilaçlar, genetik özellikler, hormonsal sorunlar saçımızın genel durumunu etkiler. Bununla birlikte uyguladığımız diyetler de saç sağlığını, fonksiyonunu ve görünümünü etkilemektedir. Uzmanlara göre her beslenme yetersizliği saç, cilt ve tırnak sağlığını bir şekilde etkiliyor. İşte saç sağlığımızı korumak ve geliştirmek için içeriden dışarıya gidebilecek gıdaların listesi.

  • Yağlı soğuk su balıkları

Somon balığı, sardalye, uskumru, alabalık, ringa balığı, yılanbalığı gibi balıkların tamamı yüksek kaliteli protein, esansiyel yağ asitleri, Omega 3 ve Omega 6 kaynaklarıdır. Esansiyel yağ asitlerinin cilt ve saç büyümesini, sağlığını teşvik ettiği, kemik sağlığını koruduğu, metabolizmayı düzenlediği ve üreme sistemini koruduğu, güçlendirdiği biliniyor. Bu yağ asitleri saç, tırnak, cilt sağlığı için çok önemlidir. Saç telleri ve kafa derisi mat, kuru görünen kişilerin yağlı soğuk su balıklarını sofralarından eksik etmemesi önerilir. Fakat bebeklerde, hamilelerde ve emziren kadınlarda bu balıkların tüketimine dikkat etmek, öncelikle doktora danışmak gerekiyor. Zira bazı balıklar civa ve diğer toksinler bakımından tehlikeli olabiliyor.

  • Tohumlar

Vücudumuzdaki tüyler, saçlar, tırnaklar, cildimiz proteinler ve minerallerle oluşuyor. Kuşgillerin beslendiği tohumlar da işte bu tüylerin, tırnakların, cildin sağlıklı gelişimini sağlamak için tasarlanmıştır. Kuşların beslendiği böcekler, solucanlar ve kurtçuklar bize yiyecek olarak çok cazip gelmezken tohumları beslenme sepetimizden eksik etmeyiz. Çünkü tohumlar bitki bazlı proteinlerdir ve esansiyel yağlar içerirler. İşte bunlar sağlıklı saçlar için hayati önem taşıyan besleyici iki bileşendir. Beslenme programınız açısından yaratıcı olun chia tohumu, keten tohumu, ayçiçeği, susam ve kabak çekirdeği gibi çeşitli tohumları beslenme sepetinize ekleyin. Bu tohumları salataya, pilava, yoğurda, yulaf ezmesine, tahıllara, krepe ekleyin ya da yalnızca yaklaşık 1 avuç olacak şekilde sade olarak tüketin.

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Brokoli, lahana, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; A vitamini ve demir bakımından oldukça zengindir. A vitamini saçları düzleştirir, eşsiz bir parlaklık verir ve elastikiyet kazandırır. Bununla birlikte koyu yeşil yapraklı sebzeler saç sağlığı için ihtiyaç duyduğumuz demir ve kalsiyumu da bünyesinde barındırır.

  • Yumurta

Söz konusu olan sağlıklı saçlarsa, yumurta sarısında bulunan biotinin önemi son dönemlerde çok daha net anlaşılmış durumda. Son zamanlarda saç sağlığına dair yapılan pek çok araştırma, biotinin kıl kökünü beslediğini ve saç kırılmalarını önlediğini, bu sayede saç sağlığı ve büyümesini teşvik ettiğini gösteriyor.

  • Baklagiller

Saç folikülleri 50-100 tane farklı proteinden oluşmaktadır. Dolgun bir atkuyruğu yapabilmenin yolu kesinlikle protein dolu olan saçlardan geçiyor. Baklagiller ya da fasulye özellikle vejetaryen beslenenlerin protein alabilmesi için çok önemlidir. baklagillerin sadece protein değil, demir, çinko ve B kompleks vitaminler içerdiğini de unutmamakta fayda var.

  • Kuruyemişler

Kuruyemişler, esansiyel yağ asitleri bakımından mükemmel kaynaklardır. Fındık, fıstık, ceviz, badem, kaju gibi kuruyemişler, sağlıklı dokuların ve özellikle de kafa derisinin gelişiminde çok önemlidir. Selenyum ve çinko gibi mineraller barındırdıkları için kuruyemişler, cilt ve saç dostudur. Özellikle ceviz Omega 3 yağ asitleri bakımından çok zengindir.

  • Tam tahıllar

Tam buğday, arpa, yulaf, kinoa, darı gibi tam tahıllar; demir, çinko, silikan, lif ve B vitamini açısından zengindir. Pek çok tahılın içeriğinde bulunan silika, güzellik minerali olarak adlandırılmaktadır. Cincinnati Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, 9 ay boyunca günde 10 miligram silika verilen ince telli saçlara sahip kadınların saçlarının kalınlaştığı, dolgunluk kazandığı, elastikiyetinin arttığı ve daha çok güçlendiği görülmüştür.

  • İstiridye ve kabuklu deniz hayvanları

Baştan çıkarıcı bir afrodizyak etkisine sahip olduklarına inanılan kabuklu deniz canlıları, saçların fiziksel görünüşünü inanılmaz bir şekilde değiştirmektedirler. İstiridye çinko bakımından çok zengin bir deniz canlısıdır ve çoğu kabuklu deniz canlısı da saçlar için çok önemli olan selenyum, demir ve proteini bolca barındırmaktadır.

  • Deniz bitkileri

Yosun, esansiyel sağ asitleri içeren saç dostu bir deniz bitkisidir. Deniz yosununun içindeki aljinatlar, vücudumuzun detoks sürecinde çok etkilidir, sağlıklı hücre büyümesini teşvik eder, dolayısıyla da saç büyüme sürecine zarar verecek maddeleri vücut dışına atmaya yardımcı olur. Asya diyetlerinde çok yaygın olan deniz bitkileri, Avrupa ve Doğu ülkelerinde çok da sık tercih edilmez. Ancak mümkünse pilavlara, salatalara, çorbalara yosun ekleyebilirsiniz.

  • Zerdeçal

Bir Doğu Asya bitkisi olan zerdeçal, Ayurvedic tıpta yüzyıllardır kullanılıyor. Zerdeçalın; iltihaplanmayı ve şişkinliği azaltmak için vücudun doğal steroidlerini uyardığı biliniyor. Akupunktur uzmanlarına göre bazı saç dökülmeleri vücutta çeşitli iltihaplanmalar oluşmasından kaynaklanıyor ve zerdeçalın iltihap giderici etkisi bu saç dökülmelerini önleyebilir. Kore’deki bir araştırma laboratuarı çalışanları da; zerdeçalın içeriğindeki bazı bileşenlerin folikül yaşlanmasına ve saç derisi hücrelerinin ölümüne yol açan hormonun üretimini engellediği yönünde veriler elde etti.

  • Topikal olarak uygulanan besinler

Bazı besinler hem yeme yoluyla hem de topikal uygulama yoluyla saç sağlığına fayda sağlayabiliyor. Akupunktur uzmanlarına göre, geleneksel Çin tıbbında kanın günlük dolaşımını teşvik etmek, saç büyümesini hızlandırmak için saç derisinin zencefil suyu ile masaj yapılması faydalı olacaktır. Bununla birlikte saçları beyazlamaya başlayanlar bazı bitkilerin çaylarını saç derisine sürerek ve saç tellerine sürerek saç renklerini koyulaştırabilirler. Bunun için siyah saçlılar siyah çay ile, kahverengi ya da kırmızı saçlılar çilek veya çikolata çayları ile, sarı saçlılar ise papatya çayı ile saçlarının rengini yenileyebilirler. Ayrıca yumurtanın topikal olarak uygulanması yoluyla da saç derisine protein verilebilmektedir. Kuru ve kırılgan saçlar için saç derisine yumurta sürüp saçı streç filme sarmak 10 dakika bekleyip yıkamak gerekiyor.

  • Vitamin takviyeleri (suplementler)

Tam, doğal gıdalar her zaman edinilir, tüketilirken, takviyeler belli bir eksiklik durumunda alınmalıdır. Beslenme yetersizliği yaşadığımızda bunun izleri saçlarımızda çok net görülür. Bu bakımdan özellikle vejetaryen beslenmeyi tercih edenlerin beslenme açıklarını çoklu vitaminlerle, takviyelerle tamamlamaları gerekebilir. Beslenme sepetine daha fazla yağ asidi ekleyebilmek için keten tohumu yağı, balık yağı ve B vitamini kompleksi almakta fayda var. Ancak saç sağlığınız ya da genel vücut sağlığınız için bir takviye almak istiyorsanız öncelikle mutlaka bir beslenme uzmanına danışın.