Herkese merhaba! Bugün, bir kitap önerisi listesi ile karşınızdayım. Konusu; sağlıklı beslenme, spor ve iyi yaşam. Hadi başlayalım!

Aralıklı Beslen Genç Kal

Yeni bir trend var; “aralıklı oruç”. Son günlerde çok trend ama bence trend olması gerekmeyen, çünkü aslında bir beslenme sistemi olan, çok kadim uygarlıklardan beri kullanılan bir sistem. Sevgili Zaza Yurtsever, Aralıklı Beslen Genç Kal diye bir kitap yazmış. Aralıklı orucu çok güzel anlatıyor.

“Böyle şeyleri yiyemem”, “3 saatten fazla aç duramam”, “Benim şekerim düşüyor, tansiyonum çıkıyor” diyenler için bile faydalı bir kitap. Nasıl yapılır? Sizi neler bekliyor? Nasıl yapmalısınız? konularını gerçekten güzel açıklamış. Vücuttaki protein ihtiyacı, bitkisel ve hayvansal protein farkları gibi konuları bir beslenme uzmanı gözüyle yazmış.

Hayat Yedikçe Güzel

Türkiye’de beslenme konusu çok önemli. Uzmanlık almış kişilerin beslenmeyle ilgili bilgiler vermesi gerekiyor. Bu nedenle, ben de konusunun en iyileri, konuya bilimsel araştırmalarla destek veren dostlarımı öne çıkartmaya çalışıyorum. Bunlardan bir tanesi, sevgili Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez.

Sevgili Selahattin’in bu kitabı yeni çıktı. Çok güzel anlatıyor. Anadolu topraklarında sağlıklı beslenerek yaşam sırlarını anlatıyor. Bu bir diyet kitabı değil. Tam tersine, anti-diyet kitabı. Çünkü, bir şeyden mahrum kalmak, bir şeyleri kısmak, kalori hesabı yapmak değil; tam tersine sağlıklı olan her şeyi ve kendi kültürüne ve doğup büyüdüğün coğrafyanın sistemine ve sana yakın her şeyi yemen lazım. Bunu çok güzel anlatıyor.

Kahveden kuruyemişlere, etlere, süper gıdalara ve sakatatlara kadar sağlıklı beslenme önerileriyle bir başucu kitabı!

Alkali Yaşam Alkali Mutfak

Beslenme ile ilgili çok farklı sorular geliyor. Bunların içerisinde, farklı sistemler var ve bunlardan bir tanesi alkali beslenme. Alkali Yaşam Alkali Mutfak, sevgili Miyase Bülbül’ün kitabı.

Bence, bu anlamda Türkçede yazılmış pek çok kitaptan çok daha derinlemesine anlatılmış. Bazı Çok Satan kitapların yabancı kitaplardan çeviri olduğunu görüyorum.

Miyase’yi tanıyorum, kendisi gerçekten böyle beslenen ve böyle yaşayan biri. Ve, alkali beslenmeye devam eden birisi. Bu nedenle, kitabı çok kıymetli. Ben çok beğendim. İçine her şeyi koymuş; çiğ beslenmenin önemi, yüksek ısıda pişirme ile oluşan zararlı şeyleri de anlatıyor. Alkali ve çiğ beslenmeye meraklıysanız ve vücudunuzu alkalize etmeniz gerekiyorsa, bu kitabı mutlaka edinmelisiniz.

Detoks

Beslenme üzerine pek çok kitap var. Bana da çok soruyorsunuz. Ben, senede 2-3 kez detoks yapan, yani vücudu toksinlerden arındıran biriyim. Ancak, bunu kendi başıma yapmıyorum. Detoks yapmak için, alanında uzman kişilerin olduğu detoks merkezlerine gidiyorum.

Onun dışında; detoks nedir, nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız, Daniel Reid’in Detoks kitabını okuyabilirsiniz. Reid, Doğu felsefesi ve Doğu tıbbı ile ilgili kitaplar yazan Batılı bir yazar. Bu da muazzam bir kitap.

Detoks sırasında bedende olacak şeyleri, detoksu nelerle destekleyebileceğinizi, her şeyi anlatıyor. Sistemlerden bahsediyor. Bazen, sırf sıvı besleniyorsunuz, bazılarında salata oluyor. Ama hep bitkisel oluyor, kombine ediyorsunuz. Neleri nasıl yapacağımızı anlatan güzel bir kitap, başucu rehberi.

Arınma Kitabı

Çok uzun yıllardır, Türkiye’de, Kuşadası’nda kendi merkezinde, gerçek anlamında ve tam anlamıyla bir sağlık çiftliğinde bu işi hakkıyla yapan iki doktor; Dr. Yaşar Yılmaz ve Dr. Eylem Yılmaz’ın kitabı.

Kitap, çok güzel. Hem saha tecrübesi var hem de bir doktor bakış açısıyla yazılmış olması açısından çok önemli. Bir doktorun bu tarz şeylerle ilgilenmesi beni çok rahatlatıyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda, sağlık sorunları yaşayan sevgili dostlara öneririm. Tabi ki, imkanınız varsa Natur-Med arınma merkezine gitmenizi de öneririm.

İçindeki Sen

 

Sevgili dostumuz, nam-ı diğer “squat girl” Doris Hofer’in kitabı. Doris’i çok seviyorum, çok çalışkan bir kız, aynı benim gibi. İsviçre doğumlu, Türkiye’de yaşıyor, iki tane de çocuğu var. Burada, seneler içerisinde spor ve sağlıklı beslenmeyle ilgili ve bütünsel bir yaşam koçu olarak kendini kurguladı.

Çok da güzel bir kitabı var. Kitabın üzerinde “An’da, Farkında, Mutlu” yazıyor. İçinde “Mindfulness” var, zihinsel ve ruhsal kendimizi koruma metotları var, vücuduyla ilgili bilgileri de paylaşmış. Regl dönemini koymuş, hamileliğini koymuş, bağırsakları koymuş, sigara ve alkolü nasıl bırakabileceğimizden de bahsetmiş. İnanılmaz güzel, çok özenli bir kitap. İçinde, aynı zamanda onun sağlıklı mutfağından örnek menüler de var.

8 Haftada Değişim

Sevgili Ayşe Tolga’nın kitabı 😊. Biliyorsunuz, yaklaşık 2016 yılında başlayan 8 Haftada Değişim isimli bir değişim programı başlattım. Sosyal medya hesaplarımızdan başlattık ve muazzam geri dönüşler aldık.

10’arlı kişilik grupları, tam bir ekibi bir araya getirdim. Ki bu ekibin içerisinde; diyetisyen, spor hocası, yaşam koçu, zerafet ve doğru, etkili konuşma ustası, stilist, kuaför, makyöz, estetik cerrah, aklınıza gelebilecek, içten ve dıştan, 360 derece, bir kişinin hem farkındalığını arttırarak hem de bedensel olarak da değişerek 8 haftada nasıl değiştiğini gösterdiğimiz bir programdı.

Bu program uzun süre devam etti, çok da güzel oldu. Biz, ekibimle bu gruplara hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunun bir de kitabı çıktı. Bu kitapta da, 8 haftada uygulayabileceğiniz bilgiler var. Kitapta, benim fotoğraflarımın kullanıldığı egzersizler de var.

Birinci haftadan sekizinci haftaya kadar, yani kondisyon seviyeniz en düşükten, artık sekizinci haftanın sonunda gerçek bir atlet kadar olacağınız ve bu süre zarfında; hem kondisyonu arttırmak, hem yağ yakımını hızlandırmak, hem kas kütlesini arttırıp yağ kütlesini azaltmak, hem de sizi sıkılaştırıp zayıflatacak egzersiz önerilerim var. Aynı zamanda, sizler için hazırladığım kolay tarifler ve menüler de var. Kolay bir kitap; başucunuzda olabilir, çantanızda olabilir, her yerde olabilir!

Tibet’in Gençlik Pınarı

Bu kitap, güzel bir rehber kitabı aslında. Çünkü, bence bütünsel yaşamın en önemli şeylerinden biri; ruh, beden ve zihin ayrılmaz bir bütün olduğundan, zihni ve ruh sağlığını da dengeye sokacak bir şeyler yapmaktır. Bu kitap, Tibet Yogası’nı anlatıyor. İlginç bir kitap.

Bir tane adam var, yaşı 120 ama inanılmaz genç gösteriyor. Hasta olan albay nasıl olduğunu merak ediyor ve Tibet Yogası ile olduğunu öğreniyor. Aslında, Tibet’in Gençlik Pınarı dediğimiz şey; Uzakdoğu felsefesinde bizim Tai Chi dediğimiz sistemlerden farklı bir şey değil.

Bu çalışmanın da prensibi aynı; evrensel yaşam enerjisini nefesle bedene çekmek. Belli egzersizleri yapıyoruz, saatin yönü tersinde dönüyoruz, yere yatıp kafamızı kaldırıyoruz. Tibet’in Gençlik Pınarı’nda tam 5 tane hareket var. Bunu belli bir sistemde 21 gün boyunca uygulamanızı istiyorlar. 21 günün sonunda, bütün sağlık problemleri yavaş yavaş azalıyor ve başka şeyler oluyor.

Bu kitap, sağlıklı beslenmeyi ve pek çok şeyi de anlatıyor. Onun dışında, bu ritüelleri daha kolay yapabilmeniz için de bedensel egzersizler de veriyorlar. İnternete Tibet’in Gençlik Pınarı yazdığınızda, bunun videolarını da bulabilirsiniz. Gerçekten etkili, gerçekten işe yarıyor.

Herkes yapabilir. “Ben yaşlandım”, “Kilo aldım”, “Belim sakat” gibi bahaneleri lütfen bırakın. En azından 5 dakikanızı bu işe ayırın derim. 5 dakikanızı ayırdıktan sonra, biraz da benim Birinci Seviye çalışmama vakit ayırmanızı öneririm.  Yaşam enerjiniz gerçekten yükselecek. Bu da, hayat kalitenize olumlu etki edecek.

İyi yaşamla ilgili kitap önerilerimin sonuna geldik. Bugünlük benden bu kadar. Sağlık ve güzellikle kalın!