Salatalık gevrek ve serinletici etkisi ile herkesin en favori sebzeleri arasında yer alıyor. Onu salatalara, makarnalara, sandviçlere ekleyebilir, ızgarasını bile yapabilirsiniz. Patates cipsi gibi fırında hazırlamak bile mümkün. Ancak pek çok faydası olmasına rağmen onun da zaman zaman yan etkileri ortaya çıkabiliyor. Özellikle geğirme ve cilt kaşıntıları salatalık tüketiminde karşımıza çıkan yan etkiler arasındalar.

1- Toksik Olabilir

Salatalık ve benzeri sebzelerin tatlarında bulunan acılık bazı toksinlerin işaretidir ve bu nedenle tadında acılık sezdiğiniz salatalıklardan uzak durmalısınız. Uzmanlar böyle ürünlerin aşırı tüketiminin zehirlenmeye bile sebep olabileceğini belirtiyorlar.

2- Aşırı Sıvı Kaybı

Salatalık çekirdeklerinde cucurbitin adı verilen bir bileşen bulunur ve bu bileşen idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Her ne kadar bu etki sınırlı miktarda olsa da, aşırı tüketimi faydadan çok zarar getirebilir. Çok miktarda tüketildiği zaman bedeninizdeki suyun fazla miktarda atılmasına sebep olabilir ve bu da elektrolit dengesizliğine yol açarak aşırı susuzluk çekmenize sebep olabilir.

3- Fazla C Vitamininin Yan Etkileri

C vitamini bağışıklık sistemine güç verir ve çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde büyük önem sahibidir. Ayrıca çok iyi bir antioksidandır. Lakin aşırı tüketimi her şeyde olduğu gibi onda da sıkıntılara sebep olur. C vitamini çok miktarda tüketildiği zaman antioksidan değil oksidan etki göstermeye başlar. Bunun sonucunda serbest radikallerin miktarı ve dağılımı da artar.

Serbest radikal miktarındaki artış ise kanser, sivilce, erken yaşlanma ve pek çok diğer rahatsızlığın riskini arttırır.

4- Boşaltım Sistemine Zarar Verebilir

Vücutta çok miktarda potasyum bulunması hiperkalemi olarak adlandırılır ve bu da şişkinliklere, karın kramplarına ve gaza sebep olabilir. Bu durum zamanla daha kötü hale gelir ve böbreklerin verimli çalışmasına engel olur. Bunun sonucunda da boşaltım sistemi zarar görebilir.

5- Kalbinize Dikkat

Salatalığın %90’ı sudan oluşmaktadır ve aşırı tüketimi halinde içeriğindeki liflerin de çok fazla sindirimi mümkün olur. Su alımınız fazla olursa kan hacmi de artar ve bu durum damarlar ve kalp üzerinde hasar yaratır. Ayrıca fazla su almak elektrolit dengesini de bozar ve hücrelerin sıvı sızdırmasına sebep olur. Elektrolit dengesinin bozulması ise baş ağrıları ve nefes alma zorlukları olarak kendini gösterir.

6- Süt Alerjisi

İlginç görünebilir ancak bu bir gerçektir. Pek çok çiftçi ürünlerini böceklerden korumak için onları balmumu ile kaplar ve balmumu içerisinde sütte bulunan kazein, sabun ve etil alkol bulunabilmektedir. Özellikle süt alerjisi olanlar salatalığın üzerinde bulunabilecek olan kazeinden dolayı alerji yaşayabilirler.

7- Şişkinlik

Salatalıkta bulunan cucurbitacin maddesi bazı insanlarda hazımsızlığı körükleyebilir. Özellikle hassas bir sindirim sistemi olanlarda bu durum daha belirgin hale gelir. Bunun neticesinde şişkinlik ve gaz ortaya çıkar. Eğer soğan, lahana ve brokoli yediğiniz zaman gaz problemleri yaşıyorsanız, salatalıktan da uzak durmanız yerinde olacaktır.

8- Ağız ve Cilt Alerjisi

Polen, karpuz, papatya çayı, muz ve ayçekirdeği alerjisi olanların genelde salatalığa da alerjilerinin olduğunu araştırmalar gösteriyorlar. Salatalığı pişirmek veya ızgara yapmak bu riski ortadan kaldırabilse de, salatalık ve kabaktan uzak durmak daha iyi olabilir.

9- Sinüzite Sebep Olabilir

Eğer sinüzitiniz veya başka bir solunum yolu probleminiz mevcutsa, salatalıktan uzak durmanız iyi olabilir. Salatalığın serinletici etkisinin bu rahatsızlıkları körükleyebildiği Ayurvedik tıpta sıkça bahsedilen bir konu.

10- Hamilelikte Salatalık

Salatalık hamilelikte güvenli bir sebze olarak bilinir ancak aşırı tüketimi halinde aşağıdaki problemler ortaya çıkabilirler:

• Diüretik özellikleri fazla idrara çıkmanıza sebep olarak rahatsızlık verebilir
• Salatalıkta bol miktarda lif bulunması nedeniyle fazla tüketimi şişkinlik yapabilir. Ayrıca karın ağrıları da yaratabilir
Salatalığın Yan Etkilerinden Kaçınmanın Yolları
• Salatalığı suda güzelce yıkayın
• Kabukta olabilecek toksinlerden kaçınmak için kabuğunu soyarak tüketin
• Pişmemiş salatalık yemek rahatsızlık veriyorsa bir de pişmiş halini deneyin
Sağlığa faydalı olan şeylerin bile aşırı tüketim halinde zararlı olduklarını aklınızdan çıkartmayın. Bu nedenle herhangi bir gıdadan dolayı rahatsızlık hissettiğiniz an o miktarda tüketime bir son vermelisiniz.