Halk arasında Saman Nezlesi olarak bilinen ve en yoğun belirtilerinin İlkbahar / Sonbahar dönemlerinde yaşandığı Alerjik Rinit, aslında tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Hani soğuk algınlığı olduğunuzda; korunmadığınız için kendinizi veya soğuğu suçlarsınız, işte bu hastalık için suçlanacak hiçbir unsur bulamadığınız soğuk algınlığı gibidir.
Sürekli kaşınan ve sulanan gözler, hiç bitmeyecek gibi gelen bir burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, ardı arkası kesilmeyen sayısız hapşırma en yaygın belirtileridir, bazı hastalarda kulaklarda delice kaşıntılar da görülebilir. Aslında önemsiz bir rahatsızlık gibi görünse de ilerledikçe yaşam kalitesini düşürür ve insanı hayattan bezdirir.

Alerjik Rinit; virüsün neden olmadığı bir durumdur. Vücut dış ve iç alerjenlere tepkisini bu semptomlar aracılığıyla gösterir. Saman nezlesinin sık görülen alerjenlerinden bazıları; ağaç, ot ve kanarya otu polenleridir; mantar ve küf sporları; toz akarları veya hamamböcekleri; kediler, köpekler, kuşlar veya diğer evcil hayvanların tüyleri ve hatta kokuları.

Allerjik Rinit için Doğal Bir Çözüm Var mı?

Birçok kişi alerjik rinitten kurtulmanın tek yolunun reçeteli ilaçlar kullanmak olduğunu düşünse de; tahrişe neden olan maddeleri kullanmaktan kaçınarak ve doğal yöntemlere başvurarak, -özellikle hastalığın ilk safhalarında- semtomlardan kurtulabilirsiniz veya hafifletebilirsiniz. Reçeteli ilaç kullanmanın yanı sıra uygulayabileceğiniz çözümlerin bazıları zaten mutfağınızda olabilir.

Saman Nezlesi İçin Doğal Ürünler

ELMA SİRKESİ

Elma sirkesi, en popüler tedavilerden biridir. Elma sirkesi; magnezyum, C vitamini ve kalsiyum dahil olmak üzere vücudun önemli besinlerini geri yüklemeye yardımcı olur. Bu besinler, vücudun bağışıklık tepki sistemini düzenler ve alerjik riniti hafifletir. Ayrıca, altta yatan sorunları hafifletmek için vücuttaki alkalin pH’ları geri yüklemek için de işlev görür.
Elma sirkesi, tercihen çiğ ve organik, günde birkaç kez bir bardak suya eklenebilir. Sadece 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ile başlayın. Bazı insanlar bir bardak suya bir çorba kaşığı kadar su ile tüketirler.

NETİ POT

Bir neti potu sağlıklı gıda mağazalarından veya daha büyük eczanelerden satın alınabilir. Neti pot için en uygun ürün deniz tuzu solüsyonu kullanmak; allerjenleri durulayacak ve sinüsleri rahatlatacaktır.
İşte size popüler bir reçete: 1 çay kaşığı % 3 hidrojen peroksit, 1 çay kaşığı deniz tuzu ve 170gr. kaynatılıp soğutulmuş suyu bir neti pota koyun ve günde bir veya iki kez sinüsleri bu suyla durulayın.

HİDROJEN PEROKSİT SOLUMA YÖNTEMİ

Bu yöntem basit ve ucuzdur. % 3’lük hidrojen peroksit, basit bir burun kremi kullanılarak ağız yoluyla akciğerlere teneffüs edilir. Bu yöntem, birçok insana astım, alerji, kronik öksürük ve çeşitli rahatsızlıklarda yardımcı oldu.

SU VE DENİZ TUZU

Ucuz ve kolay bir saman nezle mücadelesi, kaliteli bir deniz tuzunu bir bardak suya karıştırıp içmektir. Bazı alerjik rinit hastaları, bir tutam tuzla bol miktarda su içmenin alerji sorunlarını çözdüğünü bulmuştur. Ancak her gün en az 2.5 litre su içmelisiniz. Bu vücudun sulu olmasını sağlar. Tuz, suyun hücrelere girmesine yardımcı olur. Deniz tuzu da az miktarda mineral içerir. Bol su, vücudunuzun toksinleri boşaltmasına yardımcı olur. Kronik düşük dereceli dehidrasyon, alerjik hastalıklar da dahil olmak üzere bir dizi sağlık problemine neden olan yaygın bir sorundur.

YAĞ ÇEKME – Oil Pulling

Etkili bir evde çare yöntemi olan yağ çekme; toksinleri ve diğer tahriş edici maddeleri dışarı atmak için kullanır. Günlük yağ çekme işlemi, saman nezlesini de içeren bir dizi sorunu hafifletebilir. Hindistan cevizi yağı, yağ çekmede en sık kullanılan yağdır. Çeşitli yağ çekme tavsiyeleri var ama en yaygını; ağza bir miktar hindistan cevizi yağı alıp en az 5 dk ağızda çiğnemek ve boğaz yolunda gargara yapmak, ama asla yutmamanız gerekir. Hem ağız hem de boğaz sağlığı için faydası gerçekten kanıtlanmış bir yöntemdir.

HAVA FİLTRESİ

Evinizin veya yattığını odanın havası için bir filtreleme cihazı kullanmak, havadaki alerjenleri ve tozların temizlenmesi saman nezlesini hafifletebilir. Hava kalitesi artarsa, yaşam kaliteniz de artar.

Saman Nezlesine İyi Gelen Otlar Ve Çaylar

ZERDEÇAL

Zerdeçalın her derde deva olduğunu artık bilmeyen kalmamıştır. Zerdeçal, ucuz ve etkili bir anti-inflamatuvar ve aynı zamanda bir kan temizleyicidir. Bazı hastalar, günde 2 kapsül kadar zerdeçal takviyesiyle alerji semptomlarının hafiflediğini bildirmiştir. Zerdeçal bir fincan sütle (inek, soya, badem veya hindistancevizi sütü) karıştırılabilir ve sıcak veya soğuk tüketilebilir. Zerdeçal bazıları için kabızlık gösterebileceğinden daima bol miktarda su ile alınmalıdır.

ISIRGAN OTU

Isırgan otu, zerdeçal gibi bir kan temizleyicidir. Geçmişte bazı toplumlarda, taze ısırgan yaprakları ilkbaharda toplanır, pişirilir ve “bahar toniği” olarak yenilirmiş. Isırgan, bahar alerjileri için kullanılabilecek mükemmel bir bitkidir. Çay, tentür veya kapsül olarak alınabilir. Günlük 1 ya da 2 fincan ısırgan otu çayı

SARIMSAK

Sarımsak aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuar ve antibakteriyel ajandır. Sıkışıklığın hafifletilmesine ve bulaşıcı sorunların tedavisinde yardımcı olan kükürt bileşikleri içerir. Sarımsak kolayca yiyecek eklenebilir veya sarımsak takviyeleri alınabilir.

SIĞIR KUYRUĞU

Sığır Kuyruğu yumuşak ama güçlü bir bitkidir. Saman nezlesi için popüler bir çare, özellikle öksürük geliştiyse. Sığır Kuyruğu kolayca çay olarak demlenebilir. Ayrıca kapsül veya tentür formunda da alınabilir.

PAPATYA ÇAYI

Papatya çayı; alerjiniz için faydalı, hafif tatlı ve hoş bir çaydır. Gözlerinizde alerji ve yaşarma belirtileri varsa on dakika boyunca her gözün üzerine ılık ve nemli bir papatya çayı torbası yerleştirin.

ZENCEFİL

Zencefil doğal olarak saman nezlesi ile ilişkili göğüs ve burun tıkanıklığını hafifletir. Aynı zamanda balgamın gevşemesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve doğal bir antihistaminik olarak işlev görür.
Papatya çayı veya yeşil çay ile karıştırılan zencefilli çay saman nezlesi belirtilerini hafifletir.

YERBA MATE ÇAYI

Yerba mate çayı, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Yerba mate kafein içerdiğinden günün ileryen vakitlerinde ve kafeine duyarlı olanlarda kullanılmamalıdır.

BUNLARA İLAVETEN;

Günlük beslenmeye probiyotik bir gıda katmak, saman nezlesi semptomlarını azaltabilir. Kefir, çayı veya lahana turşusu probiyotikler açısından zengin olduğundan, genel olarak alerjik rinite iyi gelecektir.

Şekeri ve işlenmiş gıdaları azaltmak: Bu gıdalar bağışıklık sistemini baskı altına almak eğiliminde olduğu için azaltmak birçok sağlık sorunu için yararlıdır.

Alerjik rinit hastalarının mukoza üretme oranı fazladır, bu nedenle süt ürünlerini azaltabilirsiniz. Dondurma özellikle sinüzit semptomlarını artırabilir, belki de genellikle içerdiği katkı maddeleri yüzünden.