Sarımsak

(1 gr)
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 33.06 0.33
Protein (g) 6.36 0.06
Yağ (g) 0.5 0.01
Lif (g) 2.1 0.02
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 17 0.17
Potasyum (mg) 401 4.01
Kalsiyum (mg) 181 1.81
Vitamin A (iu) 9 0.09
Vitamin C (mg) 31.2 0.31
Demir 1.7 0.02

Sarımsak pek çok insanın ya sevdiği ya da nefret ettiği gıdalardan bir tanesi. Güçlü ve dikkatleri üzerine çeken kokusu özellikle baharatlı yemeklerin pek çoğu için idealdir ve dünyanın her yerinde geleneksel mutfaklarda kullanılır.

Sarımsak binlerce yıldır hastalıkları tedavi etmek için de kullanılmıştır. Bazı kutsal kitaplarda bile tıbbi kullanımlarına dair referanslar görmek mümkün. Bazı kaynaklara göre Hipokrat onu çeşitli hastalıklara karşı bir ilaç olarak yazmıştır ve olimpiyatların erken dönemlerinde sporcular onu spor performanslarını arttırmak için kullanmışlardır. Bu faydaların en büyük sebebi içeriğindeki bitkisel bileşenlerdir ancak sarımsakta bazı vitamin ve mineraller de bulunur.

Sarımsağın Besin Değeri Nedir?

Bir diş çiğ sarımsak 3 gram kadar gelir ve bu miktarda 4.5 kalori, 0.2 gram protein, 1 gram karbonhidrat ve 0 gram yağ vardır. Sarımsak aynı zamanda C vitamini, çinko ve kalsiyum da sağlar.

  • Kaloriler: 4.5 kcal
  • Yağlar: 0 g
  • Sodyum: 0.5 mg
  • Karbonhidratlar: 1 g
  • Lifler: 0.1 g
  • Şekerler: 0 g
  • Proteinler: 0.2 g
  • C vitamini: 0.9 mg
  • Çinko: 0.04 mcg

Karbonhidratlar

Sarımsakta bulunan kaloriler karbonhidratlardan gelirler ve porsiyon boyutu ile kalorileri çok düşük olduğundan sarımsakta çok az karbonhidrat olduğu söylenebilir.

Yağlar

Sarımsakta yağ bulunmaz.

Proteinler

Sarımsak protein sağlamaz.

Vitamin ve Mineraller

Sarımsakta bazı vitamin ve mineraller bulunurlar ancak tek bir dişte küçük porsiyon boyutlarından dolayı çok ciddi bir besin bulunmaz. Ancak her bir dişinde C vitamini, çinko, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, E vitamini, K vitamini ve manganez bulunur.

Kaloriler

3 gramlık bir diş sarımsakta neredeyse kalori yoktur. Tüm bir dişi tüketseniz bile sadece dört kalori civarında kalori alırsınız. Bu gıda genelde az miktarlarda tüketildiği için günlük gıda alımınızda ciddi bir etkisinin olma ihtimali düşüktür.

Sarımsağım Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın potansiyel terapötik etkilerinin büyük kısmı içeriğindeki biyoaktif bileşenlerden kaynaklanır ve buna organik sülfitler, saponinler, fenolik bileşenler ve polisakkaritler dahildir.

Dengeli Tüketime Yardımcı Olabilir

Sarımsak sağlıklı yeme ve kilo verme programlarınızı sürdürmenize yardımcı olabilir. Çok aromalı olduğu için az bir miktarı bile gıdalarınıza yağ veya kalori katmadan ciddi bir lezzet katar. Ayrıca tuzu azaltmak istiyorsanız tuz yerine kullanılabilir ve böylece yemeğinizin tatmin edici bir lezzete sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

İnflamasyonu Azaltabilir

İnflamasyon ile Savaşır
İnflamasyon ile Savaşır

Çalışmalara göre sarımsağın inflamasyon biyoişaretçilerini azaltma yoluyla anti-inflamatuvar etkiler gösterme potansiyeli bulunuyor. Çift kör randomize klinik deneylere göre sekiz hafta boyunca günde iki defa verilen 400 mg dozunda sarımsak ekstresinin inflamatuvar sitokinlerde ciddi bir azalma sağladığı görülmüş. Ancak bu çalışmadaki verilerin gerçek hayatta sarımsak tüketimine dair tam olarak bilgi vermeyeceğini unutmamak gerekli.

Kan Lipidlerini Azaltabilir

Sarımsağın serum kolesterol düzeylerini düşürebildiği görülüyor. Diyabeti olan hastalara zeytinyağı ve sarımsağın bir kombinasyonu verildiğinde kolesterol ve trigliserit düzeylerinin daha iyi düzenlenebildiği görülmüş.

Bu etkiler bir aydan üç aya kadar toz veya toz olmayan formda verilen sarımsak sayesinde elde edilmişler. Dört ayın ardından sarımsak tüketimi iyi kolesterolü arttırmış, kötü kolesterolü ve toplam kolesterol düzeylerini düşürmüş.

Oksidatif Strese Karşı Koruma Sağlayabilir

Oksidatif Stresle Savaşır
Oksidatif Stresle Savaşır

Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif stres, antioksidan tüketimi ile azaltılabiliyor. Sarımsakta güçlü antioksidan özellikleri olan fenolik bileşenler bulunuyorlar. Sarımsağın özellikle antioksidan artışı ve inflamasyonlarda azalma ile obezitesi olan bireylerde kalp damar hastalığı riskini azaltabildiği görülmüş.

Klinik deneylere dair yapılan meta analizlerde, sarımsak takviyeleri almanın oksidatif stres işaretçilerini kontrol altına aldığı ve toplam antioksidan kapasitesini arttırabildiği görülmüş.

Kalp Damar Hastalıkları Riskini Azaltabilir

Yapılan araştırmalara göre sarımsak damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, diyabet, hiperlipidemi, miyokardit enfarktüs ve iskemik nöbetlerin riskini besin ve fitokimyasal özellikleri sayesinde azaltabilmiş.

Sarımsak Kilo Yapar mı?

Sarımsak yüksek miktarlarda tüketmesi neredeyse imkansız bir gıda olması ve ayrıca düşük kalorili olmasından dolayı kilo yapma potansiyeli en düşük gıdalar arasında. Ancak onu yemeklere aroma katmak için kullandığınızda, hangi yemeğe kattığınıza çok dikkat etmelisiniz. Bol yağlı, kalorili, karbonhidratlı ve glisemik endeks değeri yüksek yemeklerin içerisine eklendiğinde sarımsağın faydalarını elde etmek pek de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle sarımsağın değil ancak onu kattığınız yemek, sos ve salataların kalori hesaplamalarına çok dikkat edin.

Diyette Sarımsak Yenir mi?

Sarımsak genel olarak bir tuz alternatifi olduğu için özellikle az tuzlu beslenmesi gerekenlerin diyetlerine iyi bir uyum sağlayacaktır. Bunun yanında yemeklere çok ciddi bir aroma katması ve onları ağırlaştırması nedeniyle daha az tüketerek daha kolay bir şekilde doymanız mümkün olacaktır. Bu nedenle hem az yağlı hem de az karbonhidratlı diyetlere çok uygun bir malzeme olduğu söylenebilir.

Sarımsağın Zararları Nelerdir?

Sarımsak yaygın bir baharat alerjisi tetikleyicisidir ve onu koklayarak, yiyerek veya dokunarak alerjik tepkiler geliştirmeniz mümkün olabilir. Belirtiler burun akıntısı gibi hafif şeyler olabilecekleri gibi, hayati tehlike oluşturan anaflaksiye kadar varabilirler.

Eğer sarımsak veya diğer baharatlara dair bir alerji şüpheniz varsa, bir alerji uzmanına danışmayı unutmayın.

Sarımsakta gözlerin sulanmasına sebep olan bir enzim vardır. Bu nedenle onu doğrarken ortaya çıkan bu enzim sorun olabilir. Eğer enzim ellerinize değerse ve daha sonra gözlerinize dokunursanız, biraz tahriş edebilir ve gözleriniz sulanabilir.

Ayrıca nefes kokusu üzerindeki etkileri de iyi biliniyor. Sarımsağı pişmiş şekilde tüketmek koku problemini ciddi anlamda azaltır ancak tam olarak da ortadan kaldırmaz.

Sarımsak Nasıl Tüketilebilir?

Sarımsak pek çok şekilde hazırlanabilir. Genelde ilk olarak kağıt benzeri kabuğunu soymanız gerekir. Bu işi kolaylaştırabilmek için ilk olarak bunun için hazırlanmış cihazları satın alabilir veya sarımsağı küçük bir kaba koyup biraz sallayabilirsiniz. Bıçağın geniş düz kısmı ile biraz ezmek de kabuğunun daha kolay soyulmasına yardımcı olur.

Sarımsak bütün olarak pişirilebilir, doğranabilir veya dövülebilir. Bazı tariflerde sotelenmesi veya kavrulması da gerekir.

Hatta onu çeşitli bileşenler ile birleştirerek çay haline getirenler bile var. Bu bileşenler arasında limon ve bal da bulunuyor. Sarımsak çayının içinde kafein yoktur ve kilo verme, tansiyonu düşürme gibi bazı faydalarının olduğu söylenir. Ancak bu faydaları destekleyecek bilimsel pek bir çalışma bulunmuyor.