Özellikle meyve ve sebzeler söz konusu olduğundan çocuklarımızın sağlıklı olmaları için uğraşmak zor hale gelebiliyor. Ancak neyse ki onları sebze ve meyve yemeye zorlamadan bunları yedirmenin bazı yolları bulunuyor.

Çocuklara Sebze-Meyve Nasıl Yedirilir?

Öncelikle çocuklara sebze ve meyve yedirme söz konusu olduğunda sebzelerin daha önemli olduğunu bilmelisiniz. Sağlıklı olmak için sebzeleri bol miktarda tüketmemiz gerekirken meyveleri makul miktarlarda tüketmemiz gerekir.

Pek çok insan meyve ve sebzeleri aynı kategoride görür ve meyve tükettiği takdirde vücudunun ihtiyaçlarını karşıladığını düşünür. Ancak ne yazık ki bu doğru değil. Bu nedenle çocuğunuzun özellikle daha fazla sebze ve hiç yemiyorsa meyve yemesini teşvik etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor.

1. Sebze yemeyi alışkanlık haline getirin

Çocukların daha fazla sebze yemelerini sağlamanın en iyi yolu, bunu günün normal bir parçası haline getirmekten geçiyor. Her öğünde meyve ve sebzelere yer verirseniz, bunların öğünlerinizin normali olmasını sağlarsınız.

Bu sayede çocuklarınızın meyve ve sebzeleri yemeklerine ek yiyecekler olarak değil, yemeklerinin bir parçası olarak görmelerini sağlarsınız.

Bunun için çocuklarınıza örnek olmalısınız. Bizler sebze ve meyve yersek ve bundan zevk alırsak, çocuklarımız da bunları yemek için daha istekli olurlar.

2. Meyve ile ödüllendirin

Bazı çocuklar bir şeyi yemenin sağlıklı olduğunu duyduklarında kaçar. Sizin çocuklarınız da böyleyse öncelikle meyve yemelerini sağlayın. Çocuklar sebzeye kıyasla daha kolay meyve yedikleri için meyve ile işe başlayın. Meyvelerin sağlıklı olmalarının yanı sıra lezzetli olduklarını gösterin.

Meyvelerin lezzetli bir ödül olabileceğini göstermek için mango ve hindistancevizli buzlu dondurma hazırlayın veya içerisinde üzümsü meyveler olan smoothie’ler hazırlayın.

Ancak çok fazla fruktoz tüketmek zararlı olabileceği için (meyveden gelse dahi) çocuklarınıza çok fazla meyve yedirmekten kaçının. Bunun için içerisinde sebze ve meyve bulunan porsiyonlar hazırlayabilirsiniz. Meyveli buzlu dondurmalara kabak püresi koyabilir veya smoothie’lere yeşil yapraklı sebzeler ekleyebilirsiniz.

3. Israrcı olun

Çocuğunuz kuşkonmaz ile karşılaştığı on kez bu sebzeyi yemeyebilir, ancak en sonunda merakına yenilip deneyecektir. İlk seferde denediklerinde yine sevmeseler de birkaç kez denedikten sonra tadına alışacaklardır. Tanıdık olunmayan tatlar bazen kötü olarak düşünüldüğü için çocuğunuzun bu sorunu aşmasına yardımcı olun.

4. Sebzelerle ilgili tavrını değiştirin

Çocuğunuz bir sebzeyi yemeyi sevmiyor ve yemiyor olabilir, ancak şikayet etmesine izin vermeyin. Yiyeceklerin ilk amacı vücudumuzu beslemek için bunu çocuğunuza öğretmelisiniz. Ayrıca yiyecekler hakkında söylenmek bunları hazırlayan kişi açısından kaba bir şeydir.

Yemek saatlerinde herkesin aynı anda masada olmasını sağlayın ve olumlu bir tavra sahip olun. Yemek zamanlarını aile olarak ilişkilerinizi geliştirmenin bir yolu olarak görün ve ne yediğiniz, nasıl yediğiniz hakkında bilinçli olun.

5. Çocuklarınıza yemek yaptırın

Çocuklar, yemek hazırlama süreçlerine dahil olduklarında yeni yiyecekler denemeye daha istekli olur. Bu şekilde sağlıklı yemeklerde payları olur ve yeni şeyler denemeye açık olurlar.

6. Çocuklarınıza yiyeceklerin nereden geldiğini öğretin

Çocuklar ve elbette yetişkinler, yedikleri şeylerin nereden geldiklerini bildiklerinde bunlara daha ilgili olur. Bu nedenle çocuklarınızın ilgisini çekmek için onlara sebzelerin nereden geldiğini açıklayın. Bunun için çocuklarınızla markere gidebilir, yerel satıcılara uğrayabilir ya da kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz.

7. Sebzelerden bahsetmeyin

Çocuklara sebzeli yemekleri yedirmenin en iyi yollarından bir tanesi, yemeklerin içerisindeki sebzelerden bahsetmemektir. Bu sayede çocuklar içerisinde sevmedikleri bir sebzenin olduğu yemeği dahi zevkle yiyebilirler. Bu sayede sebzelerin de tadının güzel olduğunu öğrenirler. Bunun için kabak mücveri ve karnabahar humus gibi şeyler hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz bu yemeklerin içerisinde ne olduğunu kolay kolay anlayamayacaktır.

8. Sebzeleri eğlenceli hale getirin

Sebzeleri eğlenceli bir şekilde sunduğunuzda çocuklarınız bunları denemeye daha istekli olacaktır. Yemeklerinizi daha eğlenceli bir şekilde hazırlayıp sunarak çocuklarınızı sebze yemeye alıştırabilirsiniz. Bunun için kıvırcık lahana cipsi, tatlı patates lokmaları ve tavuklu tortilla çorbası gibi yemekler hazırlayabilirsiniz.

Yemekleri süslü tabaklarda sunmak ya da sebzelere değişik şekiller vermek de çocuklara sebze yedirme konusunda işe yarayabilmektedir. Örneğin, renkli tabaklar kullanarak çocuğunuzun ilgisini çekebilirsiniz.

9. Yemek saatlerini planlayın

Çocuklar her 3-4 saatte bir, bir şeyler yemeye ihtiyaç duyar. Bunu üç ana öğün, iki ara öğün ve bol miktarda sıvı olarak düşünebilirsiniz. Bunların planını önceden yaparsanız, çocuğunuz çok daha dengeli bir şekilde beslenebilecektir. Önceden hazırlayacağınız havuç, salatalık ve yoğurt gibi atıştırmalıklarla çocuğunuzun fast food yiyecekler yerine başta sebzeler olmak üzere sağlıklı şeyler yemesini sağlayabilirsiniz.

10. Sebze ve meyveleri gizlice dahil edin

Beslenme düzenine sebze ve meyveleri gizlice dahil etmek sandığınız kadar zor değil. Önemli olan çocukları sebze yemeye teşvik eden tarifler bulmaktır. Ayrıca ailenizdeki yetişkinlerin de bunları denemeye istekli olmaları gerekir. Zamanla çocuklarınızın sebzeleri öğünlerinin bir parçası olarak gördüklerini ve bunları şikayet etmeden yediklerini göreceksiniz.

Kaynak: https://wellnessmama.com/441623/kids-eat-vegetables/