Sedef hastalığı, yaygın olan bir cilt rahatsızlığıdır ve her an alevlenebilir. Öz yağlar, sedef gibi cilt rahatsızlıkları da dahil olmak üzere, çok çeşitli sağlık sorunları için aromaterapi ve diğer alternatif terapilerde kullanılır. Ancak sedef hastalığı için birincil veya birinci basamak tedavi seçeneği olarak önerilmemektedir. Bunları sadece düzenli tedavinizi tamamlayan bir terapi olarak düşünmelisiniz. Tedavi rutininize öz yağ eklemeden önce ise doktorunuza danışmalısınız. Sedef hastalığını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan öz yağlar aşağıda belirtilmiştir.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, öz yağ olarak kabul edilmez. Ancak sedef ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, genellikle kafa derisinde görülen sedef hastalığı için bir tedavi olarak önerilmektedir. Yağ, cildi nemlendirir.

Yalnız kullanıldığında, Hindistan cevizi yağı tipik olarak herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Rutin olarak yemek pişirirken kullanılır ve güvenlidir. Dahili olarak alınabilir veya bölgesel olarak uygulanabilir. Hindistan cevizi yağı, genellikle öz yağlar için taşıyıcı yağ olarak kullanılır.

İçerisindeki laurik asit maddesi, bakteri ve virüslerin vücudunuza girmesini engelleyebilir. Banyodan hemen sonra uygulamak daha etkili olabilir. Hindistan cevizi yağı kullandıktan sonra ağrı, kaşıntı veya farklı olağan dışı semptomlarınız varsa kullanmayı bırakın ve doktorunuzla konuşun.

Çay ağacı öz yağı

Yağın antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunu da destekleyebilir. Sedef olan bir bölgeyi kaşırsanız, oraya hemen çay ağacı öz yağı sürebilirsiniz. Bu enfeksiyonu önlemeye ve inflamasyonu azaltmaya yardım eder. Ancak, bu güçlü öz yağı çok fazla kullanmayın, cildinizi kurutabilir ve sorunları daha da kötüleştirebilir.

Çay ağacı öz yağının sedef hastalığı üzerindeki etkisini doğrulamak veya reddetmek için yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca cilt tahrişine veya alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerjik olup olmadığınızı belirlemek için, yağı geniş bir alan üzerinde kullanmadan önce küçük bir cilt bölgesi üzerinde test etmelisiniz.

Hint yağı

Hint yağı bir öz yağ değildir, ancak öz yağ uygulanması için bir araç olarak kullanılabilir. Hint yağı, öz yağın seyreltilmesine ve herhangi bir olumsuz etkinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca cildi yumuşatır. Soğuk preslenmiş Hint yağı, günlük olarak kullanıldığında kuru ve pullu cilt bölgelerinin iyileşmesini hızlandırmaya yardım eder. Bunların yanı sıra, doğrudan cilde uygulanmasının toksinlerin giderilmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Lenfosit hücrelerinin sayınızı artırarak bağışıklık fonksiyonunu düzeltebilir.

Lavanta öz yağı

Lavanta öz yağı en çok araştırılan öz yağlardan biridir. Sıyrıklar, baş ağrıları ve kas ağrısı gibi çeşitli durumlar için sıklıkla kullanılır. Geleneksel ilaçların başarısız olduğu durumlarda lavanta öz yağının farklı bakterilere karşı başarılı antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

Stres altındaysanız, şakaklarınıza seyreltilmiş lavanta öz yağı sürebilirsiniz. Sizi rahatlatabilir ve muhtemelen sedef hastalığının bazı duygusal tetikleyicilerini hafifletir. Lavanta öz yağı, bir losyonla karıştırıldığında ve cilde uygulandığında cilt üzerinde kaşıntıyı azaltmaya da yardımcı olabilir.

Hamile ve emziren kadınların yanı sıra diyabetli kişiler de lavanta öz yağı kullanmaktan kaçınmalıdır. Çünkü aşırı kullanımı mide bulantısı, kusma veya baş ağrısı ile sonuçlanabilir. Diğer öz yağlarda olduğu gibi, Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı ile seyreltip kullanmalısınız.

Sardunya öz yağı

Sardunya öz yağı iltihabı ve hatta stresi azaltmak için çalışır. Aynı zamanda sağlıklı hücrelerin büyümesini ve yenilenmesini destekler. Kullanmadan önce iyice seyreltin çünkü cildinize uygularken yan etkilere maruz kalabilirsiniz. Her türlü öz yağı uygulamadan önce küçük bir bölgede test etmelisiniz. Sardunya öz yağı yaygın olarak alerjik veya diğer cilt reaksiyonlarına neden olur.

Sardunya öz yağının kan akışını yavaşlattığı veya durdurduğu bilinmektedir. Yüksek tansiyonunuz varsa veya kardiyovasküler hastalık riski altındaysanız dikkatli olun. Sivilceden dermatite kadar çeşitli cilt sorunları için, Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile 5 damla sardunya öz yağını karıştırabilir ve iyileşene kadar bu karışımı etkilenen bölgelere günde iki kez uygulayabilirsiniz.

Nane öz yağı

Nane öz yağı, sedef hastalığı ile ilgili her kaşıntı ve ağrıya yardımcı olabilir. Öz yağdaki mentol, herpes kabarcıklarından uyuza kadar herhangi bir sorundan kaynaklanan kaşıntıyı hafifletir. Küçük dozlarda, nane öz yağı genellikle herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Hafif bir alerjik reaksiyon riski her zaman vardır, bu nedenle uygulamadan sonra olağandışı belirtiler ve semptomlar varsa kullanmayı bırakın.

Argan yağı

Argan yağı, taşıyıcı yağdır ve bir öz yağ değildir. Cildi nemlendiren E vitamini açısından zengindir. Ayrıca cilt metabolizmasını geliştirebilir, inflamasyonu azaltabilir ve cildinizi güneşten koruyabilir.

Argan yağı sedef hastalığı için çok etkilidir çünkü hem antienflamatuvar hem de antiseptiktir. Bu özelliği ile kızarıklık, kuruluk, şişlik ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Nadiren alerjik reaksiyonlara neden olur fakat rahatsızlık hissederseniz kullanmayı bırakmalısınız. Argan yağı, bir öz yağ olmadığından, cildinize doğrudan uygulanabilir veya etkisini güçlendirmek için öz yağlarla karıştırılabilir.

Çörek otu öz yağı

Antienflamatuvar, antibakteriyel, antifungal ve antihelmintik özelliklere sahiptir. Sedef hastalığı başta olmak üzere çeşitli cilt sorunlarına yardımcı olabilir. Cildin iyileşme sürecini hızlandırırken herhangi bir iltihabi durumu hafifletmeye yardımcı olur. Çörek otu öz yağı mükemmel bir nemlendiricidir ve hatta lezyon kalınlığını azaltabilir.

Çörek otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatır ve kan basıncını düşürür, bu nedenle pıhtılaşma bozuklukları, diyabet veya düşük tansiyon hastaları, kullanmadan önce bir doktorla konuşmalıdır. Hamile kadınlar ise kullanmaktan kaçınmalıdır.

Çörek otu öz yağı, taşıyıcı bir yağdır. Doğrudan cilde uygulayabilir veya uygulamadan önce başka bir öz yağ ile karıştırabilirsiniz. Bu yöntem, kaşıntıyı yatıştırmaya ve cildi nemlendirmeye yardımcı olmalıdır.

Göz önünde bulundurulması gereken risk faktörleri

Her zaman tedavi planınıza dahil etmeden önce kullanmak istediğiniz yağı araştırın. Hepsi doğal olmasına rağmen, öz yağlar özellikle güçlü bileşenler içerir. Bu nedenle ilaç gibi bir tedavi yöntemi değildir ve dikkatle kullanılmalıdır. Öz yağlar genellikle bebekler, çocuklar, hamile veya emziren kadınlar için önerilmez. Bazı yağlar, birtakım ilaçlar veya sağlık sorunları ile etkileşime neden olabilir.

Sedef belirtilerinizi tedavi etmek için öz yağlar kullanmak istiyorsanız:

  • Öz yağ kullanmak istiyorsanız, doktorunuza danışın.
  • Her bir yağın özelliklerini ve etkileşimini araştırın.
  • Ürün etiketlerini dikkatlice okuyun ve yan etkilerden kaçınmak için yavaşça ilerleyin.
  • Geniş bir alan üzerinde yağ kullanmadan önce küçük bir cilt bölgesinde deneyin ve reaksiyon oluşup oluşmadığını kontrol edin.