Gülgiller ailesinden olduğu bilinen şeftali, tüm dünyaya Çin’den yayılmış bir meyvedir. Tatlı, sulu bir yaz mevsimi meyvesi olan şeftali, çok eski çağlarda Çin’de uzun ömürlü oluşun, sağlıklı yaşamın sembollerinden birisi olarak görülüyordu. Şeftalinin ülkemizde yetiştirilir olma, bolca tüketilme tarihi çok da eski olmasa da, günümüzde neredeyse tüm Akdeniz illerinde, ancak en çok Bursa’da yetiştiriliyor. Yaz mevsiminde ülkemizin hemen her köşesinde şeftali bulmak, almak mümkün. A, B, C vitaminleri, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir mineralleri bakımından zengin olan şeftali hem meyve olarak yenir hem de suyu içilir. Özellikle sindirim sisteminin tam fonksiyonla çalışmasında yardımcı olduğu bilinen şeftali; neredeyse tüm bağırsak, böbrek, mide sorunları, kabızlık, hazımsızlık, bağırsak kurdu oluşumu, şişkinlik, böbrek taşı gelişimi gibi problemleri önlemede etkilidir. Bununla birlikte kanı mikroplardan, toksinlerden arındırır ve temizler.

Şeftalinin besin değerleri

Orta boy 1 tane şeftali;

11,45 gram karbonhidrat,

1,09 gram protein,

0,3 gram yağ,

1,8 gram lif,

228 miligram potasyum,

8,4 miligram kalsiyum,

391,2 miligram A vitamini,

7,92 miligram C vitamini,

0,3 miligram demir içermektedir.

Şeftali, sindirim siteminin fonksiyonlarını düzenler!

Şeftali, zengin içeriği sayesinde bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlayarak bağırsakları temizler. Bu sayede bağırsaklar yumuşar, kabızlık, hazımsızlık sorunları önlenmiş olur. Buna paralel olarak zengin oranda potasyum içeriğiyle metabolizmanın pH dengesini koruyan şeftali, karbonhidratların da kolayca sindirilmesini sağlar. Genel olarak tüm sindirim sistemini destekleyen şeftali, böbreklerde de kum, taş oluşumunu önler, var olan sorunları da azaltır.

Şeftali, kanser karşıtıdır!

Bioflavonoid, karotenoid bakımından zengin olan şeftali, vücutta kanserli hücre oluşumunu önler, var olan kanserli hücrelerin de küçülmesi, yok olmasına yardım eder. Bu bağlamda şeftalinin özellikle bağırsak, kolon, mide, ağız kanserlerini önlediği düşünülüyor.

Şeftali, kalbi korur!

Kalbin sağlıklı ve düzenli çalışması için vücuda yeterince lif ve potasyum alınması gerekiyor. İşte lif ve potasyum bakımından zengin olan şeftali düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığını korumakta, iyileştirmektedir. Özellikle şeftalinin içindeki zengin lifler kolesterolü dengede tutmak açısından çok önemlidir ve şeftali de tam bir lif deposudur. Bu bağlamda düzenli olarak şeftali tüketmek demek, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü normal seviyede tutabilmek demektir. İşte bu sayede kalp ve damar hastalıklarını önlemek de mümkün olabilir.

Şeftali, antioksidan kaynağıdır!

Güneş ışığına maruz kalmaktan, sağlıksız beslenme ve yaşam koşullarından oluşan serbest radikaller tüm vücudun işleyişine zarar verip kişinin daha kısa sürede yaşlanmasına yol açıyor. Ancak antioksidanlar bakımından zengin beslenerek bu serbest radikalleri etkisiz hale getirmek mümkün. Bu bağlamda antioksidan kaynağı olan şeftalinin mevsiminde bolca tüketilmesi, evde hazırlanmış suyunun içilmesi öneriliyor.

Şeftali, vücuttaki tüm dokuların sağlığını korur!

Vücudumuzdaki dokular zamanla, yaşla, kötü yaşanmışlıklarla hasar görür ve yıpranır. Bu dokuların yenilenebilmesi, canlanabilmesi için vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenme ve özellikle de C vitamini alımını artırmak gerekiyor. Bu bağlamda C vitamini bakımından zengin olan şeftali de dokularımızın korunması, canlanması ve yenilenmesi için bize yardımcıdır. Her hangi bir travma sonucunda dokulara zarar geldiğinde şeftali tüketerek aldığımız C vitamini bu hasarın daha kısa sürede onarılmasına yardım edecektir. İçeriğindeki askorbik asit sayesinde bağışıklık sistemimizi de güçlendiren şeftali, enfeksiyonlarla savaşır, kemik, kas, kıkırdak dokularını güçlendirir ve onarır.

Şeftali, kilo verme sürecini destekler!

Şeftali kalori bakımından fakirdir, ancak protein ve potasyum bakımından zengindir. Bu bağlamda şeftali, sizi daha uzun süre tok tutar ve kilo vermenizi kolaylaştırır.

Şeftali, kemikleri güçlendirir!

A vitamini bakımından fakir beslenmek, kemiklerin zayıflaması, daha kolay hasar görmesi ve kemik erimesine yol açıyor. Ancak şeftali A vitamini bakımından zengin olduğu için kemikleri güçlendirir, kas artışını destekler ve özellikle de yaşlanmaya bağlı kemik zayıflamalarının önüne geçer.

Şeftali, kan basıncını dengeler!

Potasyum, vücudumuzda kan basıncının dengede olmasında hayati önem taşımaktadır. Potasyum içeriği yüksek olan şeftaliyi düzenli olarak tüketmek de, kan basıncını dengede tutmamıza yardım eder, tüm vücut sağlığımıza katkıda bulunur.

Şeftali suyunun faydaları

Şeftali; A, B3 ve C vitaminleri, beta karoten, folik asit, çeşitli antioksidanlar bakımından zengin olduğu için preslenerek hazırlanan şeftali suyu da tüm vücut sağlığı için çok faydalıdır.

  • Şeftali suyu kanı temizler, pis kanı dışarı atar ve dolayısıyla damar tıkanıklığını önler.
  • Ateş düşürücü özelliği vardır.
  • İdrar söktürücü özelliğinden dolayı, mesane kanserini önler.
  • Bağırsakları temizler, sindirim sorunlarını çözer.
  • Mesane, bağırsak kanseri gibi bazı kanser türlerini önler.
  • Ağız içinde oluşan, gelişen zararlı bakterileri virüsleri öldürür, ağız kokusunu giderir.
  • Bağırsakları yumuşatarak kabızlık, basur gibi sorunları önler.
  • Sinir sistemini ve kasları rahatlatır. Eklem ve kas ağrılarını hafifletir.

Zayıflamaya yardımcı şeftalili kahvaltı

Şeftalinin kalorisi ve yağ oranı düşük, besleyici ve tok tutucu özelliği yüksektir. Bu bakımdan kilo vermek isteyenler, ara öğün ya da kahvaltı olarak şeftalili tarifler tüketebilirler. Bunun için bir kase ev yoğurdunun içine 2-3 tam ceviz, yarım da şeftali doğrayın. İsterseniz 1 yemek kaşığı da sade yulaf ekleyin ve karıştırın. Bunu ara öğün ya da kahvaltı olarak tüketin.

Şeftali tüketecek olanlara öneriler

  • Diğer besinler gibi şeftalinin de aşırı miktarda tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Bu bakımdan günde bir tane küçük şeftali ihtiyacımız bakımından yeterli olacaktır.
  • Şeftalinin kabuğu tüylü olduğu için pek çok kişi kabuğunu soyup da yemek taraftarıdır. Ancak şeftalinin içi kadar kabuğu da vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bu sebeple de şeftaliyi iyice yıkayıp kabuğuyla birlikte tüketmekte fayda var.
  • Fazla miktarda şeftali tüketmek özellikle çocuklarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • İdrar yollarıyla ilgili bir rahatsızlığı olanlar doktora danışmadan şeftali tüketmemeliler.
  • Şeftalinin potasyum içeriği yoğun olduğu için böbrek hastalarında bazı sorunlara sebep olabilir.
  • Şeftali suyu, tüm vücut sağlığı için çok önemlidir. Ancak bunun için şeftali suyunu evde hijyenik koşullarda hazırlamanız çok daha sağlıklı olacaktır. Zira marketlerde paket halinde satılan şeftali sularının hazırlık döneminde uygulanan yöntemler şeftalinin içeriğindeki bazı yararlı maddeleri azaltabilir, yok edebilir.
  • Şeftali suyu yaparken, suyunu alıp posasını atmak yanlış bir yaklaşım olacaktır. Diğer meyve sularının tüketiminde olduğu gibi şeftali suyunu da posasıyla birlikte tüketmek, blenderdan geçirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
  • Her hangi bir hastalığın tedavisi için ilaç kullananlar, diğer besinlerde olduğu gibi şeftali tüketimi konusunda da doktora danışmalılar.