Şeker hastalarının hayatları aslında öğünleri arasında geçmekte. Bir çoğumuzun hayatında düşünmeyeceği detaylar gündelik yaşamlarını zora sokmakta. Ancak basit bazı önlemler ile yaşam kalitenizi yükseltmeniz mümkün sevgili şeker hastaları.

Önce şeker hastalığı nedir?

Halk arasında şeker hastalığı denilen, diyabet, kan şekeri ile karakterize karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasının kronik bir hastalığıdır. Diyabetin dünya üzerindeki yükselişi ise 1995 yılında %4 iken, bu sayının 2025 yılında %5,4′e artacağı tahmin edilmektedir. Diyabet insülin yetersizliği ile ortaya çıkan metabolik bir işlev bozuklu aslında. Diyabetik belirtiler şunlardır: Kan şekerinin yüksek düzeyi nedeniyle olağandışı susuzluk, sık idrara çıkma, aşırı açlık ve kilo kaybı, bulanık görme, bulantı ve kusma, aşırı halsizlik ve yorgunluk, sinirlilik ve ruh hali değişiklikleridir. Diyabet rahatsızlığı çeşitli komplikasyonlara yol açan çok faktörlü bir hastalıktır ve bu nedenle bir çok tedavi yaklaşımı gerektirir. Diyabet hastalar ya yeterince insülin salgılamaz ya da hücreler insüline yanıt vermez. İnsülin eksikliği durumunda, hastalara insülin enjeksiyonları verilmiştir. İnsülin enjeksiyonlarının, hipoglisemi, kilo alımı, mide-bağırsak bozuklukları, karaciğer toksisitesi gelişimi gibi yan etkileri ve yüksek maliyet nedeniyle bazı sınırlamaları vardır.

Diyabet (Şeker Hastalığı) dünyanın önde gelen sağlık sorunlarından. İstatistikler, şeker hastalığının, özellikle de kentsel alanlarda, önemli bir sağlık sorunu olduğunu gösterilmekte. Tabi burada, içerisindeki her şeyde şeker olan bir beslenme alışkanlığının ve genetik faktörlerin etkisi var dense de neden büyük şehirlerde yaşandığının azıcık düşünme yetisi olanlar bağlantıyı kurabilirler. Diyabetin kötü etkilerini azaltmak için çeşitli yaklaşımlar olmasına rağmen, bitkisel formüller daha az yan etki ve düşük maliyeti nedeniyle tercih edilmektedir. Diyabet ve komplikasyonlarının gelişiminde antioksidan özelliklere sahip antidiyabetik bileşikler çok önemlidir. Son birkaç yıldır bitkisel ilaçlar ve bu ilaçların kullanım alanında üstel büyüme olmuştur. Doğal kaynaklı tedavi yöntemleri daha az yan etkileri nedeniyle gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde popülerlik kazanmaktadır. Kullanılan birçok geleneksel ilaçlar şifalı bitkiler, mineraller ve organik maddelerden türetilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya çapında tıbbi amaçlar için kullanılır 21.000 bitki belirtilmiştir. Şeker hastalığının tedavisinde kekik kullanımı büyük öneme sahiptir. Kekik, kandaki şeker miktarının azalmasını sağlayarak şeker hastalığı tedavisinde kullanılan bitkiler arasında yer almıştır.

Şeker hastalığının bir beslenme hastalığı olduğu unutulmamalıdır. Bu kapsamda hastaların dengeli ve düzenli bir biçimde beslenme alışkanlığı edinmesi, yağ, protein ve karbonhidrat dengesini doğru şekilde sağlaması gerekmektedir.

Yağsız ürünler tüketmeye özen gösterilmeli, bol miktarda sebze tüketilmelidir. Özellikle lahana, tere, soğan, marul, salatalık ve turp tüketimi tavsiye edilmektedir.

Bol miktarda baharat tüketimi tavsiye edilmektedir. Ancak dengeli ve düzenli tüketim gerçekleştirilmelidir. Baharat tüketimi, salgı bezlerinin daha aktif olarak çalışmasını sağlamaktadır.

– 300 ml. kaynar suya (2 su bardağı) bir çorba kaşığı çemen ekleyin 10 dk demleyin, sabah kahvaltısından önce için.

– 1 lt kaynar su içerisine bir yemek kaşığı mersin yağını 15 dakika kadar kaynatın, süzüp cam şişeye koyun, yemeklerden önce bir bardak için

– 1 lt kaynar su içerisine bir yemek kaşığı zeytin yaprağı çayı 15 dakika kadar kaynatın, süzüp cam şişeye koyun, yemeklerden önce bir bardak için.

– 1 lt kaynar su içerisine bir yemek kekik ekleyin 15 dakika kadar kaynatın, süzüp cam şişeye koyun, yemeklerden önce bir bardak için.

Yaşam tarzınızda yapmanız gereken en büyük değişiklik beslenme alışkanlıklarınızın sağlıklı ve dengeli bir beslenmeye dönüşecek şekilde düzenlenmesidir. Sağlıklı beslenme bilinçli gıda alışverişi ile başlar. Evinize satın aldığınız veya dışarıda yemek yerken seçtiğiniz gıdalar sağlıklı beslenmeye uygun değilse kan şekerinin dengede tutulmasının kontrolü zorlaşır. Haftalık veya günlük yemek listenizi hazırlamak alışveriş yaparken size oldukça kolaylık sağlayacaktır. İhtiyacınız olan sağlıklı gıdaları ve ne kadarına ihtiyacınız olduğunu içeren, beslenme piramidinde yer alan tüm gıda çeşitlerinin yer aldığı bir liste hazırlamak işinizi oldukça kolaylaştırabilir, listenize sadık kalarak sizin için zararlı gıdalardan uzak durmayı başarabilirsiniz. Alışverişte alacağınız gıdaların ambalajına mutlaka göz atın. İçinde glikoz, sukroz, şeker bulunan gıdaları diyabetli olun olmayın asla evinize sokmayınız.

Diyabetli beslenmesini anlattığım yazılarım geliyor.

Yararlanılan Kaynak:

http://www.turkdiab.org/page.aspx?s=80

http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/

Sevgi ve ışıkla kalınız.

Ayşe Tolga