Karpuz yaz zamanlarının favori meyvelerinden birisi. Her öğünde bu güzel tatlının bir kısmını yemek isteseniz ve hatta yazın atıştırmalık olarak tüketseniz de, ilk olarak besin değerleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekli.

Eğer şeker hastalığınız varsa, yediklerinizi değerlendirmenin ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Karpuz doğal şekerler ile dolu. Genel beslenmenize bağlı olarak bu, kan şekerinize etki etmesine sebep olabilir. Karpuzu beslenmenize eklemenin sizi nasıl etkileyeceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Karpuzun Sağlığa Faydaları

Batı Afrika kaynaklı bir meyve olan karpuz, çok iyi bir vitamin ve mineral kaynağı ve içindekiler şöyle:

  • A vitamini
  • C vitamini
  • potasyum
  • magnezyum
  • B-6 vitamini
  • lifler
  • demir
  • kalsiyum

280 gramlık bir porsiyonunda günlük A vitamini ihtiyacının %31’i bulunuyor. Bu da sağlıklı bir görme yeteneğini korumanıza yardımcı oluyor ve kalbin, böbreklerin ve ciğerlerin bakımını sağlıyor.

C vitamini de sağlıklı bir beslenmeye katkıda bulunuyor ve 280 gramlık bir porsiyonda büyük miktarda bulunuyor. Tek bir porsiyon karpuz günlük ihtiyacın %37’sini karşılıyor. C vitamininin kalp sağlığını iyileştirdiği, bazı kanserlerin gelişimini önlediği ve soğuk algınlığı belirtileri ile savaşa yardımcı olduğu biliniyor.

Lifli olduğu için karpuz tüketmek vücudun toksinleri atmasını kolaylaştırıyor ve sindirim sağlığını iyileştiriyor.

Ölçülü bir karpuz tüketimi tatlı isteğinizi azaltacaktır ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Çünkü %90’sı sudan oluşuyor. Sizi sulu tutmasının yanında diyetinize bağlı kalmanızı sağlayabilir ve kilo yönetimine yardımcı olabilir.

Araştırmalar Ne Diyor?

Karpuz tüketimi ve diyabet yönetimine dair direkt bağlantılı bir araştırma yok. Bununla birlikte karpuz tüketiminin belli diyabet ile alakalı komplikasyonların riskini azaltabileceğini gösteren bazı kanıtlar var.

Karpuzda orta düzeyde likopen bulunur. Bu meyveye rengini veren pigmentin adı. Ayrıca güçlü bir antioksidan. Daha fazla araştırma gerekli olsa da, likopen kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltabilir. Erken dönem araştırmalar domateste bulunan likopenin kalp hastalıklarında azalan riskle bağlantılı olabileceğini gösteriyorlar.

65 yaş ve üzeri diyabeti olan insanların %68’i bir tip kalp hastalığından ölüyor. Bu demografik kesimdeki insanların %16’sı beyin kanamasından ölüyor. Bunu aklımızda tutarsak, Amerikan Diyabet Derneği’nin diyabeti yedi kontrol edilebilir kalp hastalığı risk faktöründen birisi olarak seçmesini anlayabiliriz.

Karpuzun Glisemik Endeksteki Yeri

Glisemik endeks, gıdalardaki şekeri kan akışına ne kadar hızlı girdiğini ölçer. Her bir gıdaya 1 ila 100 arası değerler verilir. Bu değerler gıdanın referans gıdaya göre nasıl etki gösterdiğini ortaya koyar. Referans olarak genelde şeker veya beyaz ekmek kullanılır.

Glisemik yük ise glisemik endeks ve gıdanın bir porsiyonundaki gerçek karbonhidrat içeriğini baz alır. Glisemik yükün bir gıdanın kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğine dair daha gerçek bir bakış açısı sunduğu söyleniyor.

Bu yaklaşım genellikle diyabetini karbonhidrat sayımı ile yöneten kişiler tarafından kullanılıyor. Düşük veya orta düzey glisemik endekse sahip olan gıdaların kan şekerini yükseltme ihtimalinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

55’in altı düşük kabul ediliyor. 55-69 arası orta, 70’in üzeri ise yüksek kabul ediliyor.

10’un altındaki glisemik yük düşük, 10-19 arası orta ve 19 üzeri glisemik yük ise yüksek kabul ediliyor.

Karpuzun glisemik endeksi 72 ancak 100 gramlık porsiyondaki glisemik yükü 2. Glisemik yükü düşük olsa da karpuz içeren öğünleri dengelemek için onu glisemik endeksi düşük gıdalarla birlikte tüketebilir ve kan şekerindeki potansiyel artışların önüne geçebilirsiniz.

Diğer Diyabet Dostu Meyveler Nelerdir?

Karpuz tüketmenin faydaları olsa da, beslenmenizi daha düşük glisemik endekse sahip meyveler ile dengelemeniz iyi olur. Mümkün olduğunca taze meyve seçin çünkü bunlarda şeker ilavesi bulunmaz.

Eğer konserve veya donmuş meyve alacaksanız, şurup yerine meyve suyu içerisinde saklanmış konserveleri tercih edin. Gizli şekerlerden kaçınmak için etiketi dikkatlice okuyun.

Kuru meyveler ve meyve sularını ise taze meyvelere göre daha az tüketmeli. Çünkü kalori yoğunlukları, şeker konsantrasyonları daha yüksek ve önerilen porsiyon boyutları daha küçük.

Düşük glisemik endekse sahip diyabet dostu meyveler şöyle:

  • Erik: 2 tam eriğin endeksi 24, yükü 4
  • greyfurt: 1 orta boyunun endeksi 25, yükü 7
  • şeftali: 1 büyük boyunda endeks değeri 28, yük değeri 5
  • kayısı: 5 tam kayısıda endeks 34, yük 6
  • armut: 1 küçük boyutunda endeks 37, yük 2

Bunun Ben, Diyetin ve Diyabet Bakımım İçin Anlamı Ne?

Eğer haftalık beslenme planınıza karpuzu eklemek istiyorsanız, diyetinize tam olarak bakmak önemli. Karpuzun glisemik endeksi yüksek ancak glisemik yükü düşük. Ölçülü karpuz tüketimi öneriliyor.

Doktorunuzu ziyaret edin ve beslenmenize sağlıklı şeker eklemek istediğinizi söyleyin. Doktor mevcut beslenmenizi gözden geçirecektir ve genel sağlık profilinize bakacaktır. Daha sonra sizi bir diyetisyene yönlendirebilir ve en iyi beslenme planını tespit etmenize yardımcı olabilir. Bir diyetisyen tüm sorularınızı cevaplayabilir, porsiyon boyutları önerebilir ve ikameler konusunda bilgi verebilir.

Doktor ve diyetisyen ziyaretinden sonra beslenmenize karpuzu eklerseniz, fiziksel tepkilerinizi takip etmeye dikkat edin. Kan şekerinizde beklenmedik bir artış veya başka sorunlar olursa konuyu hemen doktorunuza bildirin.