Yine sağlıklı, doğal, temiz ve bir o kadar da lezzetli bir tarifle karşınızdayım. Çorbalar, salatalar ve eşsiz smoothielere doyduysanız, biraz da tatlı diyorsanız işte size eşsiz lezzetli ve tabi ki de sağlıklı bir havuçlu kek tarifi! Mis gibi baharatlarla dolu, lezzetli kremalı ve peynirli bir kek! Protein deposu ve aynı zamanda da düşük kalorili bu kek tatlı yemenin en sağlıklı hali olarak karşınızda.

Havuçlu keki sevmeyen neredeyse yoktur. Ancak pastanelerden satın aldığımız bu havuçlu keklerin bazıları neredeyse ya hiç gerçek havuç gibi kokmaz ya da havuçtan başka bir şey katmadıkları için şekerli havuç yemiş gibi oluruz. En sevdiğimiz havuçlu keki satan pastane ise ya bize çok uzaktır ya da hatta büyük bir ihtimalle glikoz dolusu, beyaz şeker deposu havuçlu kekler yapıyordur. Ama ben de sizler gibi havuçlu kek yemek istiyorsam, gerçekten havuç tadı alayım ve kesinlikle düşük kalorili, bol lezzetli olsun istiyorum. Hal böyle olunca kendi mutfağımda temiz beslenme ürünü havuçlu kekimi yapmaya başladım. İtiraf ediyorum ilk denemelerim çok da parlak değildi. Ancak eklediğim baharatlarla eşsiz bir havuçlu kek tarifine eriştim. Hem de klasik pastane keklerinden çok daha sağlıklı, hafif, düşük kalorili, yani çok temiz!

Kekimin içinde havuç var, tereyağı var, sağlıklı un ve  daha ne olsun? Özellikle eklediğim sebzeler bu havuçlu keki, çok daha gösterişli bir yıldız haline getirdi. En iyi lezzeti ve dokuyu elde etmek için tam 2,5 su bardağı rendelenmiş havuç kullanın. Havucu rendelenmiş olarak marketten paket halinde almak kesinlikle yasak, evde biz taze havuçları rendeliyoruz.

Pek çok havuçlu kek tariflerinde neredeyse yarım bardak kadar tereyağı kullanılıyor. Peki, bu tereyağını eritmek için ne kadar çok egzersiz yapmamız gerektiğini de bir düşünen var mı? Yine tereyağlı havuçlu kek yapacağız, yine kesinlikle lezzetli olacak. Ancak o kadar çok tereyağına ihtiyacımız yok. Kaşık kaşık tereyağı kullanmak yerine evde yaptığımız mis gibi süzme yoğurttan kullanacağız. Süzme yoğurt, kalori açısından çok düşüktür ve tariflere de hem yumuşaklık, tereyağı tadı hem de ekstra protein desteği verir!

Temiz beslenmeye olan tutkumuzdan dolayı bu tarifimizde rafine şekeri asla kullanmıyoruz. Tatlandırmak için iki farklı doğal ürün tercih ediyoruz. Bunlar saf akçaağaç şurubu ve vanilyalı kremadır. Eğer her hangi bir tarifinizi doğal şekilde tatlandırmak istiyorsanız en sağlıklı seçiminiz kesinlikle akçaağaç şurubu olacaktır. Bu şurup incecik, koyu renkli cam şişeler içinde veya bodrum katlarındaki mahzenlerde saklanır. Asla da bozulmaz, doğal besleyicilik değerini kaybetmez.

Organik ürünler satan mağazalarda bulunabilen vanilyalı krema ise; bitkisel kökenli, kalorisiz bir tatlandırıcıdır ve ağızda çok aşırı tatlı bir his bırakmaz.

Elbette yine doğal, organik ürünler satan mağazalardan satın alabileceğiniz, güvenilir markalardan birinin krem peynirini alın. Krem peynirsiz bir havuçlu kek düşünemiyorum.

Ben kekimde bir miktar tereyağı kullanmayı tercih ediyorum. Ancak siz çok daha sağlıklı bir havuçlu kek istiyorsanız hiç tereyağı kullanmayabilirsiniz. Toz şekeri ise asla aklınızdan geçirmeyin derim. Protein deposu süzme yoğurtla hazırlanmış bir krema havuçlu kekinize enfes bir tat verecek.

İşte şimdi sağlıklı, lezzetli, havuçlu kek zamanı! İnanın bana, bu şimdiye kadar denediğim en iyi klasik havuç kek! Bir sürü baharat, bol miktarda havuç ve proteinle dolu, peynir kremalı enfes kek! İşte bu kekimizi hava geçirmez bir kapta, buzdolabında saklarsak en az 3- 4 gün tazeliğini korur.  (Aslında tüm keklerin kurumaması, içindekilerin tatlarının değişmemesi için aynı taktiği kullanıyorum)

Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı   tam buğday unu
  • 3 büyük yumurta akı (oda sıcaklığında)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1, 5 çay kaşığı vanilya
  • Yarım çay kaşığı hindistancevizi tozu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı, bulamazsanız tereyağı (eriterek hafifçe soğutun)
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım su bardağı sade, yağsız süzme yoğurt
  • Yarım çay bardağı bal
  • 2,5 su bardağı havuç rendesi (yaklaşık 4-5 orta boy soyulmuş havuç)
  • Ayşenin baharat karışımı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı muska, 1 tatlı kaşığı zencefil karıştırın. Bu karışımdan 2 tatlı kaşığını kullanın

Krema için:

  • 1 su bardağı sade, yağsız süzme yoğurt
  • 1 çay bardağı krem peynir (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
  • 1,5 çay kaşığı vanilya kreması

Keki hazırlamak için fırını 150 derecede önceden ısıtın. Keki pişirme kabınızın tabanına yağlı pişirme kağıdını serin, ardından aynı boyda bir tane daha fırın kabı ve yağlı kağıt alın.

Büyük bir kapta un, kabartma tozu, baharat karışımı, hindistan cevizi  rendesi ve tuzu birlikte çırpın. Ayrı bir kapta, hindistancevizi yağı, yumurta akları ve vanilyayı birlikte çırpın. İçine  süzme yoğurdu da karıştırın. Karışımınızda topaklar kalmayıncaya kadar karıştırın. Akçaağaç şurubu ve vanilya kremasını da ekleyin. Un karışımına sütü ilave edin, birkaç kez karıştırdıktan sonra tüm malzemeyi aynı kapta birleştirin. Ardından sıra geldi rendelenmiş havuçlara. Havucu da yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.

Hazırladığınız karışımı aynı boyutlardaki iki ayrı fırın kabına eşit olarak bölün. 25 -30 dakika boyunca 150 derecede ısınmış fırında pişirin. Kekinizin pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırıp kontrol edebilirsiniz. Fırından çıkardığınız kekinizi kaptan çıkarmadan önce 10 dakika kadar soğumasını bekleyin.

Sosunu, kremasını hazırlamak için süzme yoğurdu, krem peyniri ve vanilya kremasını bir kapta çırpın. Pürüzsüz bir kıvam alması için blenderda çırpmanız daha doğru olacaktır.

Kekinizin bir katının üzerine bu hazırladığınız kremadan bolca dökün. Ardından ikinci katı koyun ve üzerine yine krema sürün. Krema kekin kenarlarından taşacak kadar bol olsun.

Notlar:

  • Kekinizde beyaz un yerine tam buğday unu ya da glütensiz un karışımlarını tercih edin.
  •   Bal yerine Saf akçaağaç şurubu kullanılabilir.Havuçlu kek hamurunda vanilya kreması bulamazsanız , tarife ek olarak yarım su bardağı saf akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz. Süt miktarını da 6 yemek kaşığı kadar azaltabilirsiniz.

En sağlıklı havuçlu kekin besin değerleri