Mantarlar, vücut bakımından önemli besinlerle dolu sağlıklı yiyeceklerdir. Mantarlar, ne bitki ne de hayvan olup etli bir dokuya sahiplerdir. Doğada nemli ortamlarda büyüyen mantarlar, sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassastır. Mantarları doğada çeşitli şekillerde, renklerde ve kokularda bulabilirsiniz.

Mantarlar, sindirim yoluyla tüketildikleri zaman vücut açısından faydalı olsa da mantarlardan yararlanmanın tek yolu bu değildir. Doğada mantar toplamaya çıkarak hem birbirinden değişik mantarları yakından inceleyebilir hem de zihin sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Mantar toplamanın faydalarını, püf noktalarını ve Öğr.Gör. Selime Semra Erol’un Mantar Toplama Etkinliğine dair detaylı bilgileri bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Mantar Toplamanın Faydaları

Mantar toplamanın sağlık üzerinde çeşitli faydaları bulunmaktadır. Mantar toplamaya çıktığınızda öncelikle doğa yürüyüşü yapmış olur ve bu sayede yürüyüşünün sağlığınız üzerindeki faydalarından yararlanabilirsiniz. Yürüyüş, kan basıncını iyileştiren, kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olan ve genel olarak sağlık üzerinde çok sayıda faydası bulunan bir egzersizdir. Ayrıca bu yürüyüş sırasında amacınız yenilebilen yaban mantarlarını bulup sonrasında aralarından seçtiklerinizi yemek olacağı için mantar toplama sırasında her zamankinden fazla yürüyebilirsiniz.

Mantar topladığınızda yalnızca egzersiz yapmanın faydalarını elde etmekle kalmaz, aynı zamanda topladığınız mantarları yiyerek sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Mantar yemek, beslenme düzeninizde daha fazla lif ve protein tüketmenizi sağlar. Ayrıca bazı mantarlar D vitamini kaynağı olduğu için hayvansal ürünler tüketmiyorsanız, mantar yiyerek D vitamini alabilirsiniz.

Mantar toplamak elbette yalnızca fiziksel faydalarla ilişkili değil. Yenilebilir yaban mantarları aramak, fiziksel faydaların yanı sıra zihinsel faydalar da sağlıyor. Mantar toplamak, sabır ve azim gerektiren bir süreç olduğu için mantar toplarken zihninizi rahatlatabilirsiniz. Mantar toplarken ağaçlara ve toprağa bakmanız, gözlerinizle her yeri kontrol etmeniz gerekir. Aynı zamanda nemli toprağa dokunmanız ve toprağı koklamanız gerekir. Bunu yaparken doğayla bağlantı kurabilir ve kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz.

Mantar toplamanın sağladığı fiziksel ve zihinsel faydalar harika olmakla birlikte mantarlar hakkında bilginiz yoksa yalnızca internetten edindiğiniz bilgilerle tek başınıza mantar toplamamanız gerekir. Yaban mantarları arasında toksik olanlar olduğu için bunları yediğinizde hasta olabilir, hatta ölüm tehlikesi geçirebilirsiniz. Bu nedenle mantar toplarken dikkatli olmalı ve acemiyseniz, bir uzman eşliğinde mantar toplamalısınız.

Selime Semra Erol ile Mantar Toplama Etkinliği

Yenilebilir mantarlar, düşük kalorili ve besleyici yiyeceklerdir. Mantar yemenin vücut açısından pek çok faydası olmakla birlikte doğada göreceğiniz mantarlar arasında zehirli olanlar bulunabilir. Üstelik bazı zehirli mantarlar görünüş açısından faydalı mantarlarla benzerlik gösterebildiği için mantarlar arasında kolayca ayrım yapmanız mümkün olmayabilir.

Mantar toplama konusunda deneyiminiz olmamasına karşın mantar toplamak istiyorsanız, mantarlar üzerinde uzmanlığı olan kişilerle mantar toplayabilirsiniz. Bu konuda değerli bilgilerinden faydalanabileceğimiz en önemli isimlerden bir tanesi Öğr.Gör. Selime Semra Erol olarak karşımıza çıkıyor.

Öğr.Gör. Selime Semra Erol, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde lisans eğitimi aldıktan sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji A.B.D’da yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve halihazırda Düzce Üniversitesinde doktora eğitimine devam eden bir uzman. Doğal mantarlar, mantar yetiştiriciliği, tıbbi mantarlar ve mikoterapi alanında çalışmaları bulunan Erol, düzenlediği doğa yürüyüşler, mantar avı etkinlikleri ve mantar festivalleriyle mantar tutkunlarını bir araya getirmeyi hedefliyor.

Erol’un 1 Ekim 2022 için Yalova’nın Armutlu ilçesinde planlamış olduğu Mantar Toplama Etkinliği ile mantarlar hakkında merak ettiklerinizi detaylı bir şekilde öğrenebilir, mantar toplayabilir ve sonrasında topladığınız mantarları afiyetle yiyebilirsiniz. 9.30’da kahvaltı ile başlayacak etkinlikte sırayla “Mantara Dair Her Şey” söyleşi, Mantar Avı ve Sepetteki Mantar etkinliklerine katılabileceksiniz.

Mantar Toplamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Mantar toplama, belli bir bilgi birikimine sahip olmanızı gerektiren keyifli bir etkinliktir. Her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında toplanabilen ve ülkemizde pek çok çeşidi bulunan mantarları toplarken elbette dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor.

Mantar toplama etkinliğine katılırken öncelikle yanınıza şunları aldığınızdan emin olmalısınız:

  • Mantar toplama bıçağı
  • Altı tırtıklı, hafif ve rahat spor ayakkabı ya da yürüyüş boyu
  • Hafif ve rahat bir tişört, esneyebilen rahat bir pantolon
  • Kolay taşınabilir hafif bir ceket
  • Küçük bir sepet
  • Düzenli kullandığınız ilaçlar
  • Arazide kullanmak için matara ya da suluk
  • Sağlıklı atıştırmalıklar (ceviz, fındık, kuru meyve gibi)

Yukarıdaki malzemeler, mantar toplamak için yeterli olacaktır. Ancak mantar toplarken mantar toplamanızı kolaylaştıracak malzemelerin yanı sıra doğaya zarar vermemek adına neler yapmanız gerektiğini de bilmelisiniz.

Mantar toplarken doğaya zarar vermemek için dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

  • Genç mantarları toplamamalısınız. Genç mantarların üreme yapıları tam olarak gelişmemiştir. Mantarların neslini devam ettirebilmeleri için üreme yapılarının gelişmesi ve doğal çevreye yayılması gerekmektedir.
  • Mantarları doğrudan topraktan sökerek toplamamalısınız. Mantar toplama bıçağı ile toprağın hemen üstünden keserek toplamalısınız.
  • Gittiğiniz bölgedeki mantarların hepsini toplamamalısınız. Mantarlardan bazılarını bırakmalı ve bunların olgunlaşarak spor atmalarına izin vermelisiniz. Bu sayede mantarın o bölgede çoğalmasına imkan vermiş olursunuz.

Etkinlik detayı için: https://semraerol.com/yalova-mantar-toplama-etkinligi/