Yaşamın anahtarı oksijen, hücreler tarafından kullanılırken ortaya çıkan zararlı maddelere serbest radikal adı verilir. Serbest radikaller yaşlanmayı hızlandırmak dışında vücutta birçok zararlı etkiye sahiptir.

Sağlıksız beslenme, stres, tütün ve alkol kullanımı, hava kirliliği, zararlı güneş ışınları, yiyeceklerdeki katkı maddeleri gibi birçok etken serbest radikal oluşumunu artırmaktadır. Hücrenin sürekli olarak radikallerin saldırısı altında kalması durumuna “Oksidatif Stres” denir. İşte bu noktada oksidatif strese maruz kalmamak için bize düşen kısım, bu zararlı etkenlerden uzak yaşarken, vücudumuzu serbest radikallerle savaşacak olan antioksidanlarla beslemektir. Vücutta antioksidan seviyesi, radikal seviyesi ile dengeli olmalı ki serbest radikallerin zararlı etkileri minimuma inebilsin.

Antioksidanlar sentetik olabildikleri gibi, doğal olarak sebzelerde, meyvelerde ve baharatlarda bulunmaktadır. Sebze ve meyveler antioksidan depolarıdır. Özellikle çiğ tüketildiklerinde ve pişmiş halde yenilecekse de haşlama yerine buharda pişirerek içlerinde bulunan antioksidanlardan en üst seviyede yararlanabiliriz. Suda haşlama dahi pişirme işlemi, çoğunlukla antioksidan aktivitesini azaltmaktadır.

Serbest radikal oluşumunu azaltmak ve antioksidanlardan maksimum yararlanabilmek için de şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

-Dengeli beslenin, sebze ve meyve tüketiminizi artırın.

-Sebzelerinizi buharda pişirmeyi tercih edin.

-Alkolden, sigaradan ve her türlü çevre kirliliğinden olabildiğince uzak durun.

-Aşırıya kaçmadan düzenli bir şekilde spor yapın, aksi takdirde aşırı yapılan egzersizler serbest radikal

oluşumunu artırmaktadır.

-Şekerli ve yağlı beslenmeden kaçının.

-Düzenli uykuya hayatınızda yer verin.

-Stresten uzak kalmaya çalışın.

-En önemlisi de kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırın, yaşamınızda sizi mutlu kılan insanlara, mutlu

eden faaliyetlere yer verin.