Bu yıl da Sevgililer Günü’ne az bir zaman kaldı. Çiçekler, çikolatalar ve cinsellik hakkında bol bol konuşmaya hazır olun.

Ortada utanmanızı gerektiren hiçbir şey yok. Cinsel sağlığınız, en az fiziksel sağlığınız kadar önemli. Ve doğru yaklaşım ve bilgilerle yatak odanızı daha eğlenceli hale getirmeniz mümkün.

Cinsel sağlık, duygusal ve sosyal iyilik halinizin ayrılmaz bir parçası olduğu için bu konuyu konuşmaktan çekinmeyin. Doğru önlemleri alarak ve doğru bilgilere sahip olarak cinsellikten daha fazla keyif alabilir ve sağlıklı cinsel ilişkilere sahip olabilirsiniz.

Cinsel yaşamınızı kontrol altına almak ve bu sayede güvenli olmak ve cinsellikten daha fazla zevk almak için faydalanabileceğiniz önerileri aşağıda okuyabilirsiniz.

Test olun

Seks hayatınızı, cinsel yolla bulaşan bir hastalıkla temas edip etmediğiniz kadar hızlı ve kötü etkileyecek bir şey olamaz.

Ancak göremediğiniz bir şeyi bilemeyeceğiniz için cinsel yolla bulaşan hastalığınız olduğunda bunun farkında olmazsınız. Örneğin, bel soğukluğu olan kadınların yüzde 50’sinde ve erkeklerin yüzde 10’unda hiçbir belirti ortaya çıkmıyor.

Partnerinizle gerçekten yakın olmak istiyorsanız, sağlıklı seksin nasıl olması gerektiği konusunda açıkça konuşmalısınız. Bu yüzden partnerinizle en son ne zaman test olduğunuz ve ne için test yaptırdığınız gibi konuları dürüst bir şekilde konuşmalısınız.

Risklerin farkında olun

Yatak odasında size keyif veren ne olursa olsun, tüm seks türlerinin kendine özgü birtakım riskleri olduğunu bilmelisiniz.

Cinsel birleşmenin gerçekleştiği durumlarda ve gerçekleşmediği ancak cilt temasının olduğu durumlarda karşılaşacağınız riskleri bilmeniz önemlidir. Bu sayede risklerin farkında olacağınız için kendinizi rahat hissedersiniz.

Elbette cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korktuğunuz için seksten uzak durmanıza gerek yok. Önemli olan partnerinizle birlikte düzenli olarak test yaptırmanız ve gerektiği zaman tedavi görmenizdir.

Seçeneklerinizi bilin

Yaşınız, cinsel tercihleriniz ve kişisel sağlık riskleriniz, cinsel yolla bulaşan hastalıkların test edilmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle hangi seçeneklerin size uygun olduğunu öğrenmek için aile hekiminizi ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede hangi testleri yaptırmanız gerektiğini konuşabilir ve bunları yaptırabileceğiniz kuruluşları öğrenebilirsiniz.

Sizin için uygun olan bir doğum kontrol yöntemi kullanın

Aklınızda bir gün aile kurmak ve çocuk sahibi olmak gibi bir düşünce olabilir. Ancak şu an doğru zaman değilse mutlaka korunmalısınız. Korunmadığınız takdirde Sevgililer Günü’nde hamile kalmanız da kalmamanız da mümkün olacaktır. Bu durumda her iki seçenek için de hazırlıklı olmalısınız.

Günümüzde aşağıdakiler dahil olmak üzere çok sayıda doğum kontrol yöntemi bulunuyor:

  • Kondom
  • Doğum kontrol hapı
  • Spiral
  • Doğum kontrol iğnesi
  • Vajinal halka
  • Doğum kontrol bandı
  • Doğal aile planlaması

Seks söz konusu olduğunda hamileliği aklınızdan çıkarmamalısınız. Partnerinizle birlikte ne istediğinizi birlikte gözden geçirmeli ve ikinize de uygun bir doğum kontrol yöntemi seçmelisiniz. Şu anda hamilelik için hazır değilseniz, korunmayı ihmal etmemelisiniz.

Kondom kullanarak korunun

Kondom dışındaki korunma yöntemleri cinsel hastalıklara karşı koruma sağlamayacaktır. Bu nedenle bunları yalnızca güvendiğiniz ve hastalığı olmadığını bildiğiniz partneriniz varsa tek başına kullanabilirsiniz. Aksi halde kondomla birlikte kullanmalısınız.

Korunmasız cinsel ilişki, sağlığınızı riske atabilir. Özellikle genç yaş gruplarında cinsel yolla bulaşan hastalıklar yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Örneğin, 2016’da yapılan bir araştırmaya göre 24 yaşından küçük her 10 gencin 6’sında klamidya ve bel soğukluğu tespit edildi.

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıklara yalnızca çok sayıda insanla birlikte olanların yakalanmadığını bilmelisiniz. Bu hastalıkların bulaşması için hastalığı olan biriyle bir kez korunmasız cinsel ilişki yaşamanız yeterlidir. Ancak elbette daha çok sayıda partneri olan kişilerin bu hastalıklara yakalanma riski daha fazla olacaktır.

Cinsel yolla bulaşan çoğu hastalık belirtilere neden olmaz. Bu nedenle enfeksiyona yakalandığınızı bilmeyebilirsiniz. Bu durumda tedavi olmayacağınız için uzun vadede ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar arasında kısırlık da yer alabilir.

Acil korunma yöntemlerini bilin

Peki ya korunmadıysanız ve hamile olma olasılığınız varsa?  Bu durumda ne yapacaksınız?

Öncelikle endişelenmeyin ve acil korunma yöntemlerinin olduğunu bilin. Korunmasız ilişki sonrası hamilelik olmaması için belli bir süre içerisinde ertesi gün hapı kullanır ya da bakır spiral kullanırsanız, hamileliğe karşı korunabilirsiniz.

Bununla birlikte acil korunma yöntemlerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamayacağını unutmayın.

İhtiyacınız olduğunda yardım alın

Son olarak sekste “hayır” dediğiniz her şeyin gerçekten de HAYIR demek olduğunu bilin. Bu kadar.

Partneriniz olduğu için kendinizi istemediğiniz bir şeyi yapmak zorunda hissetmeyin. Sevgililer Günü’nde seks yapmadan da romantik zamanlar geçirebilirsiniz.

Bununla birlikte cinsel istismar kurbanı olduğunuzu düşünüyorsanız, yardım almak için uzmanlarla iletişime geçin.

Seks çok güzel bir şey olabildiği gibi bazen hayatı etkileyen riskleri de olabilmektedir. Ancak neyse ki cinsel sağlık artık eskisine göre çok daha kolay kontrol edilebiliyor.

Cinsel sağlığınızla ilgili her şeyi aile hekiminizle ya da jinekoloğunuzla konuşmayı unutmayın.