Seylan tarçını olarak adlandırılan bitki, normal tarçın gibi bir aromaya sahip bitkilerden birisi ve geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır kullanılyor. Bazen seylan tarçını, bazen de çin tarçını olarak adlandırılan bu bitkinin kabuğu, yaprakları ve diğer organları buhar ile damıtılıyor ve seylan tarçını yağı elde ediliyor.

Hint tıbbında bir temizleyici olarak kullanılan ve bunun yanında çok sayıda sağlığa faydası olduğu belirtilen bu madde, bronşit, anemi ve kabızlık gibi rahatsızlıklarda da oldukça etkili. Genelde temizlik ve yemeklerde kullanılan seylan tarçını yağı, bağışıklık sistemini de güçlendirebiliyor.

Seylan Tarçını Yağının 10 Faydası

İshali İyileştirir

İshal, vücudun toksinlere karşı verdiği doğal bir tepkidir ve onun sayesinde toksinler vücuttan hızlıca dışarı çıkarılırlar. Seylan tarçını yağı ise ishali önler ve böylece zor anlarda kurtarıcı olur.
Günümüzde işlenmiş gıdaların bu kadar yaygın olması, maalesef sindirim ve boşaltım problemlerini beraberinde getiriyor ve bu nedenle seylan tarçını yağının zararlı mikroorganizmaları öldürebilen yapısı, ishali önlerken ayrıca besinlerin bağırsaktaki fiber yapısını da güçlendiriyor.

Dolaşımı Hızlandırır

Vücudumuzun kan dolaşımının daha iyi olması, oksijen ve besinlerin hücrelere taşınmasını kolaylaştırmaktadır. Seylan tarçını ise vücutta bir sıcaklık yaratır, ağrıları azaltır, enflamasyonları engeller ve idrar üretimini arttırır. Böylece toksinler daha kolay bir şekilde dışarı atılırlar.
Örneğin, kas ağrıları genellikle zayıf dolaşımdan kaynaklanır ve buna artan fiziksel aktivite, stres, beslenme eksiklikleri, hormon değişimleri ve susuzluk eklendiğinde, ağrılar kaçınılmaz olurlar. Yağın dolaşımı arttıran yapısı ise onun kaslardaki bu problemlerin üstesinden gelmesini sağlar.

Adet Semptomlarını Hafifletir

Seylan tarçını yağı, menstrüal yolların açılmasını sağlar ve böylece rahim kramplarını azaltır. Bunun yanında kramplar ile birlikte gelen baş ağrılarına, yorgunluğa, kas ağrılarına, kabızlığa ve düşük morale de çare olur. Analjezik özellikleri sayesinde ağrılı adet yaşayanlara çözüm olmaktadır.
Mide bulantısına karşı da oldukça etkili olan ve kusma isteğini azaltan yağ, mideniz bulandığında her an kullanılabilir.

Artrite İyi Gelir

Dünyada artrit problemi olan milyonlarca insan var ve eklem yerlerini oynatırken ağrılar, sertlikler yaşıyorlar. Artrit kaynaklı ağrı ve acıları hafifleten seylan tarçını, böylece doğal bir semptom tedavisi sağlıyor. Böyledeki enflamasyonları da ortadan kaldırmakta etkili.

Antidepresandır

Tarçın gibi seylan tarçını da stresi azalma, bedeni iyi hissettirme gücüne sahiptir. İçindeki Cinnamic Aldehit sayesinde bu özellikleri kazanan yağ, kaygı ve kronik strese karşı da etkili olarak hayat kalitesini arttırmaktadır. Onu koklayarak sinirlerinizi rahatlatabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Seylan tarçını yağının antimikrobik ve antiviral etkileri, onun ateşe sebep olan enfeksiyonlarla savaşmasını sağlar ve ayrıca üretrayı, kolonu, böbrekleri ve idrar yollarını mikropların etkilerinden korur. Grip, öksürük ve soğuk algınlığına sebep olan virüslere karşı da oldukça etkilidir.

Bakterilerle Savaşır

 

ABD’de yapılan Çin Tıbbı araştırmalarında seylan tarçını yağının bakterilere karşı oldukça etkili olduğu, mantarları da durdurabildiği görülmüştür.

Kurutucudur

Kurutucu etkisi sayesinde boğaz ağrısına iyi gelen, peptik ülserlere iyi gelen ve ishali tedavi eden seylan tarçını yağı, dokunduğu dokulardaki mukus salgılayan yapıları büzüştürür ve böylece kan serumunun veya mukus salınmasının önüne geçer.
Onun bu özelliği akne ve sivilce tedavisinde kullanılmasını da sağlar.

Böcek Kovucudur

Seylan tarçını yağı sivrisineklere karşı %90’ın üstünde koruma sağlar. Özellikle ilk yarım saat boyunca koruyuculuk oranı en yüksek seviyededir ve herhangi bir kimyasala maruz kalmadan sineklerden korunmanızı sağlar.

Diyabete İyi Gelir

Son dönemlerde bu yağ, şeker hastalığına karşı etkileri ile de tanınmaktadır. Zira kan şekeri seviyesini düşürebilen yağın bu durumuna dair bazıları kanıtlar bulduklarını iddia ediyorlar, bazıları ise bu kadar etkili olmadığını düşünüyorlar.