Çok fazla sıcak su içmenin sağlığınıza zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Her ne kadar sıcak su içmenin pek çok faydası olsa da, onun yan etkileri konusunda da bilgili olmak gerekli.

Su Dengesi Önemlidir

Su hayat iksiridir ve vücudumuzun %70’i sudan meydana gelir. Bedeni sulandırır ve organları besler. Bu nedenle her gün 6-8 bardak su içmemiz gerektiği uzmanlar tarafından belirtilir. Ancak suyun fazlasının da zararlı olduğunu unutmamak gerekir.

Sıcak Su Daha Kirli Olabilir

Musluktan doğrudan gelen sıcak su daha pis olabilir çünkü borular eski ve paslıysa, kurşun zehirlenmesi riski vardır. Ayrıca sıcak suda kirlilik yaratan maddeler daha fazla çözünürler. Bu yüzden sıcak suyu doğrudan musluktan almamak gerekir. Önce soğuk su alıp sonra onu kettleda ısıtabilirsiniz.

Yakabilir

Sıcak su tüketmek bazen zararlı olabilir ve dudaklar ile ağız dokusuna sıcaktan dolayı hasar verebilir. Bu nedenle sıcak bir şeyi içmeden önce ufak bir yudumla aşırı sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.

İç Dokulara Zarar Verebilir

Sıcak su ağıza hasar verebildiği gibi yemek borusuna ve sindirim yoluna da hasar verebilir. Sıcak su iç organları da etkiler çünkü suyun sıcaklığı vücut sıcaklığımızdan daha fazladır.

Susuz Kalınca İçin

Susamış değilken çok fazla sıcak su içmenin konsantrasyonu bozduğu biliniyor. Bu nedenle sadece susayınca su içmelisiniz. Çok fazla su hücrelerin de şişmesine sebep olarak komplikasyonlar yaratacaktır.

Fazla Su Alımı Uykuyu Bozar

Gereksiz yere fazla sıcak su tüketimi, bilhassa gece uykusundaki düzeni bozar ve gece tuvalet ihtiyacı arttığı için uyku kalitesi bozulur.

Böbreklere Zarar Verebilir

Böbreklerin vücudumuzdan fazla suyu atan özel bir mekanizmaları vardır ve pek çok kişi fazla miktarda sıcak su içmenin böbrekleri temizlemeye yardımcı olacağını düşünür. Lakin buna karşın, fazla su içmek böbreklere hasar verebilir çünkü sistem daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bunun sonucunda uzun vadede böbreklerin çalışma kapasitesi düşebilir.

Fazla Su Kan Hacmini Etkileyebilir

Gerekli miktardan fazla sıcak su içmek kan hacmini arttırabilir. Dolaşım sistemi kapalı bir sistemdir ve gereksiz fazla basınç damarlar ve kalp üzerinde baskı yaratabilir.

Fazla Su Elektrolit Dengesini Bozabilir

Eğer sisteminizde fazla su varsa, kanınızdaki su elektrolitler bakımından daha seyrek hale gelir ve bu nedenle hücreler kandan su çekmeye başlarlar. Bunun sonucunda da hücreler şişme gösterirler. Beyinde ise iç basınçtan dolayı baş ağrıları ve diğer problemler ortaya çıkabilir.

Fazla Şişmek Nefes Darlığı Yaratabilir

Sıcak suyu ne kadar içtiğinize dikkat etmeksizin fazla tüketirseniz, yukarıdaki yan etkileri görmeniz kaçınılmaz. Devamlı olarak beyin ve dolaşım sistemine baskı binmesi ise iç organ hasarı ve nefes darlığı yaratabilir.