• Bala Eš Kar – Gök Türk Ramu

Uzun bir karantina sonrası dış dünyaya yeniden adım atarken, bilmediğiniz bir dünyaya dalmak niyetindeyseniz Bala Eš Kar size yepyeni bir âlemin kapısını açıyor. Eğer bu güne değin duymadıysanız Anunnakiler ile sizleri tanıştırıyor, onların sayılarla ve sembollerle bağlantısını geçmişten günümüze uzanan heyecanlı bir öykünün içinde keyifle okutuyor. Sadece bununla da kalmayıp Nikola Tesla ve icatlarına, Binary Code ve DNA bağlantısına, enerji merkezleri ve kan grupları gibi nice konuya dair şaşırtıcı detayları okuyucusuyla buluşturuyor. Böylece her şeyi yepyeni bir bakış açısıyla görmenize imkan tanıyor.

  • Ortada Düzgün Erkek Var – Yunus Sezener

‘Roman değil de bu yaz ilişkiler üzerine analizler içeren bir kitap okumak istiyorum’ derseniz de o zaman, ilişki mentoru ve matchmaker Yunus Sezener’in kitabını elinize alabilirsiniz. Öyle ki kitap; sadece bir kişisel gelişim kitabından öte, kadın-erkek ilişkilerine hem bireysel hem çift olma anlamında ortaya koyduğu yol gösterici ve açıklayıcı nitelikle, değerli bir araştırma kitabı olarak yer alıyor. Birçok bilimsel araştırmanın yanı sıra Sezener’in profesyonel yaşamı boyunca elde ettiği veriler ve örneklendirmeler doğrultusunda keyifli ve eğitici bir bakış açısı için kategorisinde öne çıkıyor.

  • Başka – Ege Soley

Geçtiğimiz senenin kasvetli karantina döneminde Yakın ve onun hemen öncesinde de Sakin adlı kitaplarıyla kalplerimizi ısıtan, yalnız olmadığımızı hissettiren yazılarını bize ulaştıran Ege Soley, şimdi de Başka ile ‘yaz’ımıza konuk oluyor. Fransa sokaklarında geçen günleri ve bugünkü Ege’yi şekillendiren ânıları ekseninde yaşadıkları ile hissettiklerini bizlerle paylaşan Soley, hepimizin bir şekilde aynı yollardan geçtiğimizi gösterip kendimizi çokça yakın hissettiriyor. Ayrıca yollarda çıkmazlarla karşılaştığında deneyimlediği manevraları da bize aktararak hem umut hem yol gösterici oluyor. Kitabıyla aynı adı taşıyan Spotify listesiyle de okuyucularına keyifli bir arka plan müziği sunmayı ihmal etmiyor.

  • Veba Geceleri – Orhan Pamuk

Uzun ve detaylı bir tarih romanı okumak isterseniz de Orhan Pamuk’un son kitabına bakabilirsiniz. Hâlihazırda bir Pamuk hayranıysanız ve henüz okumadıysanız, uzun yaz akşamlarınızı hayali Minger adasında geçirmek için şimdiden heyecanlanabilirsiniz. Ya da ilk kez bir Pamuk romanı okuma niyetindeyseniz kendisi de 1900’lerdeki karantina günlerini anlatan bir kitapla eş zamanlılık yaşamak adına Veba Geceleri’ne başlayabilirsiniz. Her iki durumda da ince ince işlenmiş tasvirleri, gerçek bir ada tarihi okurcasına bezenmiş arka planıyla oldukça iyi kurgulanmış bir yapıt olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. 

  • Aeden: Bir Dünya Hikayesi – Azra Kohen

“Hakiki İnsan’ın bu gezegendeki doğuşuna tanıklık edebilmek dileğiyle” diyerek Azra Kohen’in, Nakar isimli devamını bizlere müjdelediği kitabı Aeden’i yaz okuma listenize alarak ‘yenisini okumaya gün sayanlar grubu’na da katılabilirsiniz. Dünya dışındaki ‘kusursuz’ bir gezegenden mavi gezegenimize konuk olan kahramanları aracılığıyla, okuyucusunu hem fantastik hem felsefi bir macera yaşatıyor Aeden. Sunduğu kurgunun gerçekliğinin ayırt edilmesini okuyucularına bırakan Kohen, iki gezegeni kıyaslayarak Dünya’daki kusurların görülmesi ve çözüm noktasında harekete geçilmesi konusunda önerilerini sunmayı ihmal etmiyor.

  • Kendini İyileştirme İşi Nasıl Yapılır ? – Dr. Nicole Lepera

Hazır koca bir yaz varken önümde ne zamandır ötelediklerimden birini yapıp kişisel gelişim kitabı okumak istiyorum ancak psikoloji biliminden temelini alsın diyenlerdenseniz, zamanla dünyaca ünlenen @the.holistic.psychologist isimli Instagram hesabının sahibi Dr.Lepera’nın yeni çıkan kitabına şans verebilirsiniz. Çoğunlukla hesap üzerinden bu güne değin paylaştığı bilgileri, güzel bir kategorileştirme dahilinde toplu hâlde ele almak, öncesinden biliyor olsanız da tüm verilerin üzerinden geçmek ve notlar alarak okumak için iyi bir çalışma kitabı olarak öne çıkıyor. Eş zamanlı olarak yayınlamaya başladığı Spotify podcast’leri ile de birleştiğinde iletiler ve kitap, tüm parçaların sindirilerek anlaşılmasına imkan tanıyor. 

  • Dünyanın Uyanışı I ve II – Şengül Boybaş

Kitap-dizi eşleştirmelerini sevenlerden ve Atiye’nin takipçilerinden olarak, hazır taptaze 3. sezonu yeni yayına girmişken, kendisine ilham olan kitapları da okumayı ne zamandır istiyorduysanız belki de o yaz bu yazdır. Dizinin kendisinde olduğu gibi oldukça mistik bir eksende şekillenen Dünyanın Uyanışı isimli ve şimdilik iki kitaplık bir seri olan hikâye sayesinde; paralel evrenler arasında geziyor, aslında gerçekliği belki de sorgulanması gereken oldukça ilginç bilgiler çerçevesinde sürükleyici bir maceraya konuk oluyoruz. 

  • Damızlık Kızın Öyküsü ve Ahitler – Margaret Adwood

‘Handsmaid’s Tale’cılardanım ben’ diyorsanız ve aynı isimli kült eserine başlamadıysanız da, şimdilerde yepyeni 4. sezonu yayınlanıyorken bu yazı, 85 tarihli çıkış kitabı ile ondan 35 yıl sonra çıkan ve öykünün 15 yıl sonrasını anlatan devam kitabına ayırabilirsiniz. Daha ilk sezonuyla sekiz Emmy ödülü kazanan dizisi gibi birer çoksatan olan serinin iki kitabı da; kadın cinsine yönelik baskıcı bir rejimin hakim olduğu disütopik bir ülkede geçse de, çağcıl dünyada yaşananları irdelememize vesile olarak çarpıcı kurgusuyla zamansızlığını gözler önüne seriyor.

  • Freed – E.L. James

Yaz mevsiminin havasına uygun, hafif ve eğlenceli bir kitap okuma arzusundaysanız, hele bir de Grinin Elli Tonu serisinin sıkı okuruysanız gözünüz aydın diyebiliriz. Bayan Steele’in ağzından yazılan üç ciltlik ilk serinin ardından, bir de öyküyü Bay Grey cephesinden dinleme şansını sunan yine üç ciltlik hazırlanan ikinci serinin son kitabı Özgürlük, 2021 yazı itibariyle raflarda yerini alıyor. Edebiyat dünyasında çokça tartışılan bir eser olmakla birlikte kendi hayran kitlesini oluşturmayı başarmış bu roman dizisine hiç başlamadıysanız da, tamamlanmış bir seriyi yaz boyunca arka arkaya okuma maratonunuzu oluşturabilirsiniz.

  • Kova Çağı – Duygu Demir

Son dönemde okuduğumuz/izlediğimiz astroloji haberlerinde sıkça rastladığımız bir ifade var ki o da Kova Çağı’nda olduğumuz. Astrolog Duygu Demir’in aynı isimli ilk kitabı gökyüzündeki bu yeni konumlanmanın, biz yeryüzündekiler üzerindeki etkisini anlatmak amacıyla kaleme alınmış. Yaz okumalarını astroloji kitabıyla taçlandırmak isteyenlere Kova Çağı’nın insanoğluna getirdiklerini ve hayatları etkileyebilecek muhtemel değişimleri sıralıyor. Yıl içerisinde uygulanabilecek, astrolojik ve enerjisel olarak önemli günlere dair ritüelleri de sayfalarında okuyucusuyla buluşturuyor.