Nasıl içerseniz için, tütün sağlığınız için zararlıdır. Herhangi bir tütün ürününde güvenilir bileşenler yoktur ve içeriklerinde asetondan zifte, nikotine ve karbonmonoksite kadar pek çok zararlı madde bulunur. Dumanla aldığınız bileşenler sadece akciğerleri değil, tüm bedeni etkilerler.

Sigara içmek bedende pek çok devam eden komplikasyona sebep olur ve ayrıca beden sistemleri üzerinde uzun vadeli etkileri vardır. Yıllar içerisinde çeşitli problemlere dair riskinizi arttırsa da, beden üzerindeki etkileri hemen ortaya çıkar.

Tütün dumanı sağlığınız için çok zararlıdır. Sigara içmenin güvenli bir yolu yoktur. Sigara yerine pipo, puro veya nargile içmek de sağlık risklerinden kaçınmanızı sağlamaz.

Sigarada 600 civarı bileşen bulunur ve bunlar puro ile nargilelerde de vardırlar. Bu bileşenler yandıkları zaman 7000’den fazla kimyasal oluştururlar. Bu kimyasalların büyük kısmı zehirlidir ve en az 69 tanesinin kanser ile bağlantısı var.

Yapılan araştırmalar, sigara içenlerin ölüm oranlarının hiç içmeyenlere göre üç kat daha fazla olduğunu gösteriyorlar. ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, sigaranın en yaygın önlenebilir ölüm sebebi olduğunu belirtiyor. Sigara içmenin etkileri hemen ortaya çıkmasa da, komplikasyonlar ve verdiği hasar yıllarca sürebilir. İyi haber ise şu: sigarayı bırakmak etkilerin büyük kısmını tersine çevirir.

Merkezi Sinir Sistemi

Tütünün ruh halini değiştiren bileşenlerinden birisi nikotin adlı uyuşturucudur. Nikotin beyne saniyeler içerisinde ulaşır ve bir süre daha enerjik olmanızı sağlar. Ancak etkisi geçerken daha yorgun olursunuz ve fazlasını istersiniz. Nikotin çok bağımlılık yapıcıdır ve bu nedenle insanlar sigarayı bırakmayı zor bulurlar.

Nikotinin fiziksel yoksunluk etkisi bilişsel işlevlerinizi etkiler ve size kaygılı, huzursuz ve depresif hissettirir. Yoksunluk baş ağrıları ve uyku problemlerini de beraberinde getirebilir.

Solunum Sistemi

Dumanı içinize çektiğinizde, akciğerlerinize zarar verebilen maddeleri alıyorsunuz. Zaman içerisinde bu zarar pek çok probleme yolu açıyor. Artan enfeksiyonların yanında, sigara içenler kronik ve geri dönülemez aşağıdakiler gibi akciğer rahatsızlıkları için de risk altındalar:

  • Anfizem, akciğerlerdeki hava keselerinin yok olması
  • Kronik bronşit, akciğerlerdeki nefes kanallarının dokusunu etkileyen kalıcı inflamasyon
  • Kronik akciğer hastalığı (KOAH), bir akciğer hastalıkları grubu
  • Akciğer kanseri

Tütün ürünlerinden bir süre uzak durmak kalıcı tıkanmalara ve solunum yolu sorunlarına yol açabilir çünkü akciğerler ve nefes yolları iyileşmeye başlar. Sigarayı bıraktıktan sonra hemen artan balgam üretimi, solunum sisteminin iyileştiğine dair pozitif bir işarettir.

Ebeveynleri sigara içen çocukların öksürme, hapşurma ve astım atakları riski de içmeyenlerin çocuklarına göre daha fazla. Ayrıca zatürree ve bronşit oranları da daha fazla.

Kalp Damar Sistemi

Sigara içmek tüm kalp damar sisteminize hasar verir. Nikotin kan damarlarının daralmasına sebep olur ve bu da kan akışını azaltır. Zaman içerisinde devam eden daralma ve damarların hasar görmesi periferik damar hastalığına sebep olur.

Sigara içmek tansiyonu da yükseltir, damar duvarlarını zayıflatır ve pıhtıları arttırır. Bunların hepsi inme riskinizi arttırırlar.

Eğer hali hazırda kalp bypass ameliyatı olduysanız, kalp krizi geçirdiyseniz veya damarınıza stent takıldıysa kalp hastalığınızın daha kötüye gitme riski de daha fazladır.

Sigara içmek sadece sizin kalp damar sağlığınızı da etkilemez, aynı zamanda çevrenizdek içmeyenleri de etkiler. Pasif içici olmak sigara içmeyen birisinin içenler kadar risk taşımasına sebep olur. Riskler arasında inme, kalp krizi ve kalp hastalıkları bulunuyor.

Cilt, Saç ve Tırnaklar

Sigara içmenin daha görünür etkileri arasında cilt değişimleri var. Tütünde bulunan maddeler cildinizin yapısını değiştirirler. Son çalışmalardan birisinde sigara içmenin cilt kanseri riskini ciddi şekilde arttırdığı görülüyor.

Tırnaklarınız da sigaranın etkilerinden muzdarip olurlar ve tırnakta mantar enfeksiyonu riski artar.

Saçlar da nikotinden etkilenirler. Eski bir çalışmada nikotinin saç kaybını, kelleşmeyi ve beyazlamayı arttırdığı görülüyor.

Sindirim Sistemi

Sigara içmek ağız, boğaz, gırtlak ve yemek borusu kanseri riskini arttırır. Sigara içenlerde pankreas kanseri oranları da daha yüksektir. Sigara içen ancak içine çekmeyenlerde bile ağız kanseri riski daha fazla.

Sigaranın insülin üzerinde de etkisi vardır ve insülin direnci geliştirme riskinizi arttırır. Bu da sizi tip-2 diyabet ve onun komplikasyonlarına dair risk altında bırakır ve sigara içmeyenlere göre hastalık daha hızlı gelişir.

Cinsellik ve Üreme Sistemi

Nikotin hem erkek hem de kadınlarda cinsel bölgeye kan akışını etkiler. Erkeklerde bu cinsel performansı düşürebilir. Kadınlar için ıslanmayı ve orgazma erişme yeteneğini etkileyerek cinsel tatminsizlik yaratabilir. Sigara aynı zamanda erkek ve kadınlarda cinsiyet hormonu düzeylerini de düşürür. Bu da cinsel isteği potansiyel olarak azaltabilir.

Sonuç Olarak

Sigarayı bırakmak zordur ancak doktor bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir. Ondan tavsiye isteyin. Bırakmanıza yardımcı olabilecek reçeteli ve reçetesiz ilaçlar var. Ayrıca sigarayı bırakma gruplarına da katılabilirsiniz. Sigarayı bırakmanın hem kısa hem de uzun vadeli faydaları vardır. Sigara içmek bedenin her sistemini etkilediği için, bırakmanın yollarını aramak daha uzun ve mutlu bir yaşam sürmek için önemli bir adımdır.