Dünya çapında tütün ürünlerinin tüketimi nedeniyle her sene 7 milyon insan ölüyor ve bunun 1 milyonu sigara dumanına maruz kalanlardan oluşuyor. Sigara içmek dünyadaki önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında zirvede bulunuyor ve diyabet, bazı kanser türleri, kalp ve akciğer hastalıkları konusunda büyük rol oynuyor.

Ancak sigarayı bırakmak zorlu bir süreç olabiliyor. Bu bağımlılıktan kurtulmak üç temel cephede savaşmayı gerektiriyor: fiziksel, davranışsal ve bilişsel. Bu nedenle kombinasyon terapilerinin başarılı olma ihtimalini iki katına çıkarabildiği görülüyor. Şu anda yoga, meditasyon gibi teknikleri sigarayı bırakma konusunda cidden etkili olduğu tespit edilmiş durumda.

Bağımlılık döngüsünü kırmak için beynin yeniden programlanması gerekiyor ve hem fiziksel hem de duygusal istekleri bastırmak gerekiyor. İlk bir iki hafta boyunca oluşan fiziksel çekilme belirtileri ciddi olabiliyorlar ve pek çok kişi bu belirtiler sırasında tekrar sigaraya başlıyor.

Elbette duygusal kısmıyla mücadele ve alışkanlıkları değiştirmek de bir başka zorluk. Bazıları için sigarayı bırakmanın en kötü yanı günün ilk sigarasını bırakmaktır. Bazıları içinse yemekten sonra sigara içmemek veya araba sürerken sigara içmemek kabul edilemez bir şey.

Sigarayı bırakmak zor olsa da kanser, kalp ve akciğer hastalıklarını önlemek için onu bırakmak gerekiyor. Ne kadar erken bırakırsanız bedeniniz, zihniniz bu bağımlılık sonrasında kendini daha kolay tamir etme imkanı bulacaktır.

Zihin-Beden Uygulamaları

Zihin ile beden arasındaki bağlantı yüzyıllar boyunca araştırmacıların odak noktası olmuştur. Bazı araştırmalar duygusal, ruhsal ve davranışsal durumun sağlığımız üzerindeki etkilerine parmak basmışlardır. Lakin bu ilişki sadece stres düzeyini temsil etmez çünkü bu bağlantı düşünceleri, deneyimleri ve seçimleri de içine katar.

Zihin-beden uygulamaları sayesinde zihniniz ve bedeniniz arasındaki bağlantıyı fiziksel ve ruhsal sağlığınızı iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Bu aktivitelerin en bilinenleri şu şekildeler:

• Reiki
• Meditasyon
• Yoga
• Akupunktur
• Masaj terapisi
• Rahatlama teknikleri
• Spinal manipülasyon

Bu duruma gelebilmek için zihin beden uygulamaları zihinsel ve fiziksel sağlık arasındaki dengeyi kurmaya çalışırlar. Meditasyon, yoga, görselleştirme egzersizleri, tai chi, hipnoterapi ve biyogeribildirim gibi teknikler yüzyıllardır uygulanıyorlar ve bunların hastalıklar ile mücadelede ne kadar etkili olabildikleri biliniyor.

Bu uygulamalar ile akut, kronik ve ölümcül hastalıklar ile mücadele daha kolay hale geliyor ve bu rahatsızlıklar arasında kanser, epilepsi, fibromiyalji, kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı, IBS, kronik ağrılar, Parkinson hastalığı, PTSD ve bağımlılıklar yer alıyor.

Kanser tedavi merkezleri günümüzde tedavi gören bireylerin kontrolsüz bir şekilde strese girmelerine engel olmak için bu zihin beden uygulamalarını uyguluyor ve öneriyorlar.

Bağımlılık ile savaşanlar ise beden ve zihin arasındaki uyumluluk ile bu savaşı kazanabilirler ve geri çekilme belirtilerinin üstesinden gelebilir, alışkanlıklarını değiştirebilirler.

Sigarayı Bırakmanın Faydaları

Son sigaranızdan bir kaç saat sonra vücudunuz iyileşme sürecine başlayacaktır. Bu nedenle iyileşme sürecine bir göz atalım:

1 saat: Kalp ritmi ve kan basıncı düşer, dolaşım iyileşmeye başlar.
12 saat: Sigaradan gelen karbonmonoksit vücuttan atılır ve oksijen düzeyleri artar.
24 saat: Kalp krizi riski azalmaya başlar ve egzersiz daha kolay hale gelir.
48 saat: Koku ve tat duygusu geri gelmeye başlar.
72 saat: Nikotin düzeyleri 0’a düşer. Bu noktada fiziksel istek belirtileri zirve yapar.
30 gün: Ciğerler iyileşmeye başlar ve atletik performans artar.
9 ay: Akciğerler iyileşmiş olur ve ciğerlerdeki kısa tüyler geri dönerler.
1 yıl: Koroner kalp hastalığı riski %50 düşer.
5 yıl: Damarlar ve arterler genişlemeye başlar, inme riski azalır.
10 yıl: Akciğer kanseri riski %50 düşer, ağız, boğaz ve pankreas kanseri riski ciddi anlamda azalır.
15 yıl: Koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen birisi ile aynı düzeye gelir.
20 yıl: Akciğer kanseri ve diğer kanser türleri riski hiç sigara içmemiş birisi kadar azalır.

Pek çok sigarayı bırakan kişi şu etkileri de görmektedir:

• Cilt parlamaya başlar
• Saçlar daha güçlü ve parlak olur
• Tırnaklar normal renklerine dönmeye başlarlar ve kırılmazlar
• Nefes iyileşir
• Dişler beyazlar
• Bağışıklık sistemi güçlenir

Hangi Zihin Beden Uygulamalarını Yapmalı

Yoga

Yoga bütünsel bir yaklaşımdır ve zihin ile bedenin duruşlar vasıtasıyla birbirine bağlanmasını sağlar. Esnekliği arttırır, rahatlama sağlar ve kaygı düzeylerini azaltır, ayrıca sigarayı bırakma isteğini de arttırmaktadır.

Araştırmacılar 9 yıl boyunca yoganın sigarayı bıraktırma üzerindeki etkilerini gözlemlemişlerdir. Bu araştırmalarda sigara ve yoga arasında bağlantı görülmüştür ve yoganın nefes ve rahatlama üzerindeki etkileri tespit edilmiştir. Sigarayı bırakanlar azalan kalp ritmi ve kan basıncının keyfini sürmüşlerdir ve zihinsel anlamda rahatlamaları sigarayı bırakma ihtimallerini arttırmıştır.

Spor

Sinirlilik, depresyon ve kilo alımı sigarayı bırakanlarda sıklıkla görülmektedir. Yüzme, yürüme, tenis oynama ve diğer spor aktivitelerinin bu belirtilerin önüne geçmeye yardımcı oldukları biliniyor. Eğer bir süredir sigara içiyorsanız, akciğer kapasitenizdeki artış ve spor performansının iyileşmesi size keyif verecektir.

Yoga ve aerobik egzersizlerin birleşimi sigara isteğinin azalmasına da yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak spor sonrasında pozitif duygular artışa geçer, negatif duygular ortadan kalkarlar. Bu durum da sigaraya sarılma isteğinizin azalmasına yardımcı olur.

Meditasyon

Hiç bir düşünceye kapılmadan kendinizi meditasyona vermek, stresi azaltmanıza, depresyondan kurtulmanıza, ağrılarınızın azalmasına ve duygusal yeme alışkanlıklarına son vermenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bu uygulama uyku kalitenizi de arttıracaktır. Böylece sigarayı bırakmanız çok daha kolay olacaktır.

Pek çok çalışmada meditasyon yapmanın sigarayı bırakmayı kolaylaştırdığı görülmektedir ve sadece sigarada değil, diğer bağımlılık yapıcı alışkanlıklarda da meditasyonun önemi büyüktür.

Hipnoz

Hipnoz uygulamaları sizi dışarıdan gelebilecek mesajlara açık hale getirir ve bu nedenle lisanslı bir hipnoterapist ile çalışmanız gerekmektedir. Hipnoz genellikle kötü alışkanlıkları bırakmak için kullanılmaktadır.

Tai Chi

Bu antik Çin geleneği çeşitli hareketleri odaklanmış ve yavaş bir şekilde yapmanızı gerektirir ve böylece stresin azalmasını sağlar. Özellikle sigarayı bırakanların yoksunluk belirtilerinin üzerinden gelmelerine yardımcı olur.