Parmaklarda veya ellerde sıklıkla görülen küçük ve pürüzlü cilt sorunlarıdır. Siğiller bir virüsten kaynaklanır ve temas yoluyla bulaşır. Cildiniz virüse maruz kaldıktan sonra gelişmesi için iki ila altı ay kadar bir süre geçebilir. Genellikle zararsızdır ve sonunda kendi başına geçer. Ancak birçok insan siğilden kurtulmayı tercih ediyor çünkü rahatsız edici veya utanç verici buluyorlar.

Belirtileri Nelerdir?


Genellikle parmaklarda veya ellerde görülür ve belirtileri şunlar olabilir:

• Küçük, etli ve pürüzlü şişlikler
• Beyaz, pembe veya bronz renkte doku
• Dokunulduğunda kaba ve pütürlü bir his
• Küçük, pıhtılaşmış kan damarları olan siyah noktalar da görülebilir.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Eğer aşağıdaki durumlardan birini veya birkaçını yaşıyorsanız doktora görünmelisiniz:

• Ağrılı oluyorsa veya görünümü veya rengi değişiyorsa
• Siğilleri tedavi etmeye çalıştınız, ama çıkmaya devam ediyor, yayılıyor veya tekrarlıyorsa
• Rahatsız edici bir hal aldıysa ve günlük aktivitelerinizi engelliyorsa
• Çıkan şeylerin siğil olup olmadığından emin değilseniz
• Bağışıklık sisteminin arızalı olduğunu gösteren çok sayıda siğil çıkmaya başladıysa

Siğil Neden Olur?

Human papilloma virüsü (HPV) sebebiyle oluşur. Virüs oldukça yaygındır ve 150’den fazla türe sahiptir. Bazı HPV türleri, cinsel temas yoluyla bulaşır. Bununla birlikte, çoğu türü, gündelik cilt temasıyla veya havlular gibi ortak nesnelerle temas yoluyla yayılır. Virüs genellikle cildinizde belirli bölgelerde yayılır. Tırnak yemek de yayılmasına neden olabilir. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkes siğil geliştirmez.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Siğil geliştirme riski yüksek olan kişiler şunlardır:

• Çocuklar ve genç yetişkinler, çünkü vücutları virüse karşı yeterli bağışıklığa sahip olmayabilir.
• HIV / AIDS veya organ nakli geçirmiş kişiler gibi zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler

Önlem Alınabilir Mi?

Riski azaltmak için:

• Siğille doğrudan temastan kaçının. Bu önlem kendi siğillerinizi de içerir.
• Koparmayın. Koparmak virüsü çok çabuk yayabilir.
• Sağlıklı cilt ve tırnaklarınızda kullandığınız törpü, ponza taşı veya tırnak makasını siğilli parmaklarınızda veya ellerinizde kullanmayın. Tek kullanımlık kağıt törpüler kullanın.
• Tırnaklarınızı yemeyin. Siğiller, yara almış ciltte daha sık görülür. Tırnaklarınızın etrafındaki deriyi koparmak virüsün yayılmasını kolaylaştırır.
• Kişisel bakımınıza dikkat edin. Ve siğil olan bölgeleri fırçalamaktan, kesmekten veya traş etmekten kaçının. Eğer tıraş olmanız gerekiyorsa, elektrikli tıraş bıçağı kullanın.

Teşhis Koyulması

Çoğu durumda, doktorunuz aşağıdaki tekniklerden biri veya daha fazlası ile durum teşhis edebilir:

• Siğilin incelenmesi
• Siğilin üst tabakasından ufak bir bölgeyi kazıma
• Siğilin küçük bir bölümünü almak (biyopsi) ve diğer cilt sorunlarının ihtimalini ortadan kaldırmak için bir laboratuvara gönderebilir.

Siğil Tedavisi

En sık görülen türü tedavi olmaksızın iyileşir, ancak bir veya iki yıl da sürebilir ve yenileri gelişebilir. Bazı insanlar, bir doktor tarafından tedavi edilmeyi tercih ederler çünkü evde tedavi yöntemi işe yaramaz ve durum tamamen rahatsız edicidir veya kozmetik bir endişe kaynağıdır.

Tedavinin amacı; siğili yok etmek ve virüsle savaşmak için bağışıklık sisteminin tepkisini uyarmaktır. Tedavi haftalar veya aylar alabilir. Tedavide bile siğiller tekrarlama veya yayılma eğilimindedir. Doktorlar genellikle, özellikle küçük çocukları tedavi ederken en az acı verici yöntemlerle başlar.

Doktorunuz, siğillerinizin yeri, belirtileriniz ve tercihlerinize dayanarak aşağıdaki yaklaşımlardan birini önerebilir. Bu yöntemler bazen salisilik asit gibi yöntemler ile kombinasyon halinde kullanılır.

Güçlü soyucular (salisilik asit): Salisilik asit içeren reçeteli siğil ilaçları, bir seferde siğil tabakasını ortadan kaldırabilir.

Çalışmalar, salisilik asidin kriyoterapi ile kombine edildiğinde daha etkili olduğunu göstermektedir.

Dondurmak (kriyoterapi): Bir doktor ofisinde yapılan dondurma tedavisinde siğile sıvı nitrojen uygulanır. Dondurmak, siğilinizin altında ve çevresinde bir koruyucu kalkan oluşturarak çalışır. Sonra, ölü doku bir hafta içinde atılır. Bu yöntem ayrıca bağışıklık sisteminizi, viral siğillerle savaşmaya da teşvik edebilir. Muhtemelen tekrar tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Kriyoterapinin yan etkileri arasında, tedavi edilen alanda ağrı, kabarma ve renk solması bulunur. Bu teknik ağrılı olabileceğinden, genellikle küçük çocukların siğillerini tedavi etmek için kullanılmaz.

Diğer asitler: Eğer salisilik asit veya dondurmak işe yaramıyorsa, doktorunuz trikloroasetik asit kullanabilir. Bu yöntemle doktor önce siğilin yüzeyini tıraş eder ve sonra asidi uygular. Her hafta tekrar tedavi gerektirir. Yan etki olarak, yanma ve batma hissi görülür.

Küçük bir operasyon: Doktorunuz rahatsız edici dokuları kesebilir ve bu tedavi edilen alanda bir yara izi bırakabilir.

Lazer tedavisi: Pulsed-dye lazer tedavisi küçük kan damarlarını yakar. Enfekte olmuş doku sonunda ölür ve siğil düşer. Bu yöntemin etkinliği için kanıt sınırlıdır ve ağrıya ve yara izine neden olabilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Doğal Yöntemler

Diyabet ve bağışıklık sisteminde bir sorun olmadığı müddetçe, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

Salisilik asit: Salisilik asit gibi reçetesiz ürünler kullanabilirsiniz. Bu ürünler, merhem, ped ve sıvı olarak mevcuttur. % 17 salisilik asit içeren bir ürün aramalısınız. Bu ürünler genellikle birkaç hafta boyunca günlük olarak kullanılır. En iyi sonuç için, ürünü uygulamadan önce siğilinizi birkaç dakika ılık suda ıslatın. Cildinizi çok tahriş ederse, yöntem sıklığını seyrekleştirin. Hamileyseniz, asit solüsyonu kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Kendiniz bir yöntem uygulamadan önce mutlaka bir dermatologla görüşün ve şikayetinizin siğil olduğu konusunda onay alın. Farklı bir sorununuz varsa, siğil tedavisi uygulamaktan kaçının.